Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας για το σχολικό έτος 2019-2020 είκοσι οκτώ (28) Νηπιαγωγείων και έντεκα (11) Δημοτικών Σχολείων στην Πελοπόννησο περιλαμβάνει Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 3376/2.9.2019). Συγκεκριμένα στην Κορινθία αναστέλεται η λειτουργία 4 νηπιαγωγείων και 2 δημοτικών σχολείων.
Ας μην ξεκινήσουμε με το τι ανοίγει όταν κλείνει ένα σχολείο… Αν θυμάστε μια παλιά ρήση που αναφερόταν σε αυτό. Το ίδιο το γεγονός του κλεισίματος ή της αναστολής λειτουργίας ενός σχολείου είναι από μόνο του θλιβερό.
Η αναφορά στον πίνακα των σχολείων στην Πελοπόννησο που κλείνουν και είναι κυρίως νηπιαγωγεία στην Κορινθία, αυτό όμως δεν συμβαίνει και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Η αλήθεια είναι πως τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουμε να βλέπουμε στο δημογραφικό χάρτη της χώρας μας τη βαθειά κρίση του 2010-20…
Είναι καιρός που χτυπούν τα καμπανάκια της κατακόρυφης πτώσης των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια. Άλλοι λένε πως κάθε μέρα που περνά τα παιδιά που δεν γεννιούνται προδιαγράφουν το μέλλον αυτής της χώρας. Μιας χώρας γερόντων, με μέσο όρο ηλικίας πολύ υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη, τουλάχιστον.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα σχολεία που κλείνουν είναι Νηπιαγωγεία. Οι λόγοι αναγράφονται στη λίστα, ως Μηδενικές Εγγραφές ή ως έλλειψη μαθητικού δυναμικού.
Υπάρχουν αναφορές σε νούμερα τα οποία είναι σαφώς δυσοίωνες. Οι ειδικοί διατείνονται πως ήδη έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη του μέλλοντος μια πόλη των 20 χιλιάδων κατοίκων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 20.000 γεννήσεις οι οποίες δεν έγιναν.
Το συνεχές κλείσιμο των σχολείων και η συρρίκνωση των μαθητών μας σε σχολεία των αστικών κέντρων και των μεγάλων χωριών είναι γεγονός. Γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει για πολλούς λόγους.
Ζούμε μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή. Αυτό φυσικά φαίνεται και στην εκπαίδευση και σχετικά άμεσα. Ποιες θα είναι τελικά οι συνέπειες;
Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε σε ποια σχολεία αναστέλλεται η λειτουργία στην Πελοπόννησο:
sfedona.gr