$15,5 τρισ. ζητούν… κάτοχο – Η Κορινθία θα είναι υποψήφια;

Στη διόρθωση της εγκληματικής αμέλειας πολλών δεκαετιών προχώρησε η Δημοτική Αρχή Κορινθίων, υπό το Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, την τετραετία 2019-2023. Η διαχρονική αδιαφορία όλων των διοικήσεων του Δήμου Κορινθίων όσον αφορά στο παραλιακό μέτωπο και την αξιοποίησή του ακολουθούσε, επί τα χείρω, την αντίστοιχα εγκληματική αδιαφορία του συνόλου της ελληνικής επικράτειας για το φυσικό κάλλος της χώρας και την απαραίτητη αξιοποίησή του.

 

Πριν από την περιγραφή της προηγούμενης και της σημερινής πραγματικότητας και προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του διακυβεύματος, καλό είναι να σημειωθεί πως, πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση του Παγκόσμιο Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης λοιπόν, το Παγκόσμιο Τουριστικό προϊόν πρόκειται να φθάσει το 2033, στα 15,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 50% περίπου, από τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια του 2019! Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην τουριστική βιομηχανία θα απασχολούνται 430 εκατομμύρια άνθρωποι, με σημαντική επίσης, αύξηση σε σύγκριση με τα 334 εκατομμύρια ανθρώπων που απασχολούνταν το 2019...

 

Μέσα σε όλη αυτή την εικόνα λοιπόν, η παραλιακή Κόρινθος, η οποία διέθετε ανέκαθεν, το φυσικό θησαυρό της φυσικής ομορφιάς των παραλιών της, άφηνε ανεκμετάλλευτο το δώρο που της δόθηκε απλόχερα, από την ίδια τη φύση. Μετά μάλιστα, από τη δημιουργία του νέου, ευρύτερων ορίων, Δήμου, με τον ν. 3852/10 (Καλλικράτης), για τη νέα “αρχιτεκτονική” της αυτοδιοίκησης, με τη συνένωση ακόμη περισσοτέρων Δήμων και Κοινοτήτων, αύξησε ακόμη περισσότερο την έκταση του παραλιακού μετώπου της, αλλά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των επίπονων “αλήστου μνήμης” Μνημονίων έστρεψαν, όπως ήταν λογικό, το ενδιαφέρον των Δημοτικών Αρχών, όπως ήταν λογικό, τόσο στην Κόρινθο, όσο και σε όλη την Ελλάδα, στη στήριξη των κοινωνιών για επιβίωση.

 

Η Δημοτική Αρχή Κορινθίων, υπό το Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, ήταν η πρώτη “μεταμνημονιακή” Αρχή της Κορίνθου και, παρά τα λοιπά προβλήματα (απλή αναλογική, Πανδημία) διετύπωσε ξεκάθαρα, από το 2019, το όραμα του Δημάρχου για τη “στροφή προς τη θάλασσα”, το οποίο εγκρίθηκε μαζί με το υπόλοιπο “όραμα Νανόπουλου” στις εκλογές του 2019. Στη συνέχεια, η Δημοτική Αρχή που προέκυψε υλοποίησε σε χρόνο-ρεκόρ σημαντικά έργα υποδομής και δράσεις που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί από δεκαετιών. Μια από αυτές ήταν η σημασία στις “Γαλάζιες σημαίες”, που για το καλοκαίρι του 2023 ήταν πλέον, για το Δήμο Κορινθίων, πέντε: Πρόκειται για τις παραλίες στην Αλμυρή, τα Καλάμια, τον Κόρφο, το Λέχαιο και την Ποσειδωνία.

 

ΧΩΡΑ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΑΛ. ΣΗΜΑΙΩΝ | ΜΗΚΟΣ ΑΚΤ/ΜΗΣ (χλμ.)

  1. ΙΣΠΑΝΙΑ: 729 | 4.864

  2. ΕΛΛΑΣ: 617 | 13.676

  3. ΤΟΥΡΚΙΑ: 551 | 7.200

  4. ΙΤΑΛΙΑ: 458 | 7.896

  5. ΓΑΛΛΙΑ: 406 | 3.427

 

Προκειμένου να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο η σκέψη και τα συμπεράσματα να είναι περισσότερα, σαφέστερα και αυτονόητα, ακόμη ένας πίνακας του loutraki365 είναι σημαντικός. Σ’ αυτόν μπορεί καθένας να δει κάθε πόσα χιλιόμετρα έχει κάθε “ανταγωνίστρια” χώρα, “Γαλάζια Σημαία”. Όπως είναι λογικό όσο λιγότερα είναι τα χιλιόμετρα, τόσο περισσότερη δουλειά έχει γίνει και τόσο πιο εύκολα μπορεί ο τουρίστας να βρει αξιοπρεπή παραλία για τις διακοπές του…

 

           ΧΩΡΑ | ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΑΝΑ ΧΛΜ.

  1. ΙΣΠΑΝΙΑ 6,67

  2. ΕΛΛΑΣ 22,16

  3. ΤΟΥΡΚΙΑ 13,06

  4. ΙΤΑΛΙΑ 17,24

  5. ΓΑΛΛΙΑ 8,44

 

Κάθε νοήμων άνθρωπος λοιπόν, αντιλαμβάνεται πόσο αρνητική είναι η εικόνα της χώρας μας, ώστε με ακτογραμμή υπερδιπλάσια από κάθε άλλη χώρα της πρώτης πεντάδας, έχει τη χειρότερη επίδοση πυκνότητας “Γαλάζιων Σημαιών”. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν στην Ελλάδα, οι κατά τόπους Δημοτικές Αρχές είχαν εργασθεί, όπως οι συνάδελφοί τους, στην Ισπανία, με μια απλή αναγωγή βρίσκουμε ότι, με βάσει το μήκος της ακτογραμμής η χώρα μας θα είχε 2.050 σημαίες!

 

Και τότε θα είχαμε μια σημαία κάθε 6,5 χιλιόμετρα παραλίας και ευλόγως θα είχε πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας και πολλά περισσότερα έσοδα. Όσο για τη σύγκρισή μας με τη γειτονική Τουρκία, το συμπέρασμα είναι αποκαρδιωτικό! Οι Τούρκοι έχουν τη διπλάσια περίπου, πυκνότητα σε “Γαλάζιες Σημαίες”, σε καθαρές και φροντισμένες παραλίες, δηλαδή. Κι ας έχουμε τη διπλάσια ακτογραμμή από την Τουρκία (παρά τις… φαντασιοπληξίες του Ερντογάν, ότι η Τουρκία έχει δήθεν, τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο..).