Κατατέθηκε η τροπολογία για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Συνολικά 830 εκατ. ευρώ θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσω της λεγόμενης 13ης σύνταξης σε εκατομμύρια συνταξιούχους τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μετά τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βρίσκεται σε μία νέα εποχή με άλλες δημοσιονομικές δυνατότητες και ευρέα περιθώρια οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας.
«Μετά από 8 έτη ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει οριστικά κλείσει, ένας κύκλος που σημαδεύτηκε από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε ιδίως την περίοδο 2010-2014. Η εσωτερική υποτίμηση, όπως αυτή υλοποιήθηκε με ραγδαίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οδήγησε τους συνταξιούχους της χώρας στην απώλεια μεγάλων τμημάτων των εισοδημάτων τους», σημειώνεται.
«Με τη δημοσιονομική ισορροπία που επιτεύχθηκε και την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται από το 2017 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αλλάξει τον χάρτη της οικονομικής πολιτικής πού ασκεί και να ενισχύει με τις παρεμβάσεις της τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μεγάλο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση αποτελεί και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος η οποία επιτεύχθηκε με τη μεταρρύθμιση του ν. 4387/2016)», αναφέρεται σχετικά.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω η τροπολογία αναφέρει πως, θεσμοθετείται ως «μόνιμο μέτρο» η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και σε όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία.
Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982.
Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.
Το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται ως εξής:
- Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
- Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
- Για ποσά από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
- Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.
«Η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός τον μηνός Μαΐου κάθε έτους», σημειώνεται στην τροπολογία.
Τέλος, με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία, η ετήσια δαπάνη για την 13η σύνταξη από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος ανέρχεται στο ποσό των 830 εκατ. ευρώ περίπου (σε καθαρή βάση μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ, υπέρ υγείας και φόρου).
cnn.gr