Γάζα: Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τη «γενοκτονία» στη Ράφα

Γάζα: Το Κατάρ ζήτησε σήμερα (8/5) από τη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να αποφύγει μια «γενοκτονία» στη Ράφα μπροστά στην απειλή μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη, η οποία αποτελεί καταφύγιο για 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Η χώρα του Κόλπου, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καλεί σε ανακοίνωσή της να αναληφθεί «άμεσα διεθνής δράση η οποία θα αποτρέψει μια εισβολή στην πόλη και τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας».

 

Γάζα: Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τη «γενοκτονία» στη Ράφα

 

Ο ισραηλινός στρατός αύξησε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές του σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα όπου χθες Τρίτη ανέπτυξε άρματα μάχης και έθεσε υπό τον έλεγχό του το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο που βρίσκεται στην πόλη.

 

Η Ντόχα επέκρινε σήμερα την κατάληψη του σημείου διέλευσης της Ράφα και πρόσθεσε ότι «καταδικάζει έντονα» τον βομβαρδισμό της πόλης, μετά την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τον ανατολικό τομέα της έπειτα από έκκληση των ισραηλινών αρχών.

 

Η παρέμβαση του Κατάρ γίνεται την ώρα που μεσολαβητές από τη χώρα, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

 

Γάζα: «Πάγωσαν» την παράδοση βομβών στο Ισραήλ οι ΗΠΑ εξαιτίας «ανησυχιών» για τη Ράφα

 

Γάζα
 

Επτά νεκροί σε νέο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός 

 

Ηκυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος.

 

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Στο μεταξύ, ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο. 

 

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

 

Το πέρασμα της Ράφα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού και η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί στη Γάζα, ενώ αποφασισμένος για τη χερσαία επιχείρηση, παρά τις διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις, δηλώνει ο Νετανιάχου. Η επιχείρηση είναι στοχευμένη, ισχυρίζεται το Ισραήλ ασκώντας πίεση στη Χαμάς, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στο Κάιρο. 

 

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, o διευθυντής της αμερικανικής CIA θα μεταβεί στο Ισραήλ σήμερα Τετάρτη (8/5) για συνομιλίες με τον Νετανιάχου. Συγκεκριμένα ο Μπιλ Μπερνς θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τα ταξίδια του.

 

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, μέχρι οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή να καταστραφούν ή το ισλαμιστικό κίνημα να παραδώσει κάποιον από τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. «Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφας και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ή μέχρι ο πρώτος όμηρος να επιστρέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

 

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ.

 

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ