Ανείπωτος ο πόνος εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.
Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, όπου μεταβαίνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων αλλά και των θυμάτων, άλλοι για να αναγνωρίσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι αναζητώντας τα ίχνη τους, καθώς δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Ανείπωτος ο πόνος εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και καλούνται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών.
Στο νεκροτομείο βρέθηκαν γονείς παιδιών και ενήλικων που αγνοούνται, ωστόσο κάποιοι από αυτούς, γνωρίζοντας ότι θα τους αντικρίσουν νεκρούς.
«Ο γιος μου αγνοείται, αλλά ξέρω ότι πνίγηκε. Πήγαμε αρχικά στον Ευαγγελισμό άλλα δεν είχαν ιδέα για την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA. Τελικά έδωσα δείγμα εδώ. Ο γιος μου θεωρείται αγνοούμενος αλλά ξέρω ότι πνίγηκε» δήλωσε ο πατέρας του 25χρονου Βίκτωρα Μίχα τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Η μητέρα του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου, που αγνοείται από το απόγευμα της Δευτέρας από το Μάτι, μετέβη στο νεκροτομείο και παρά την ψυχική της κατάσταση υπεβλήθη σε εξέταση DNA για να μάθει αν το παιδί της βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα.
Η μαρτυρία της Γιούλης Μάλενου είναι μια ακόμη μαρτυρία που συγκλονίζει, καθώς η ίδια βρέθηκε στο νεκροτομείο στο Γουδί ώστε να αναγνωρίσει τη σορό της 73χρονης μητέρας της, Βασιλικής Παλιούρα.
«Ήρθα να αναγνωρίσω τη σορό της μητέρας μου. Χθες πνίγηκε στο Μάτι, στην Αργυρά Ακτή. Έφυγε με την ανιψιά μου, την εγγονή της που παραθέριζαν στο εξοχικό μας όταν έπιασε πολύ πυκνός καπνός και έπιασε και φωτιά και ο κήπος της πολυκατοικίας που μένανε.
»Φύγανε προσπαθώντας να σωθούνε. Άλλοι έφυγαν αριστερά δεξιά. Αυτοί είχαν την ατυχία να πάνε δεξιά. Έφτασαν σε ένα σημείο που υπήρχε μία καφετέρια που φλεγόταν η στέγη της, ενώ ήταν συγκεντρωμένος κόσμος στα πόδια ουσιαστικά της φλεγόμενης οροφής, στην άκρη της θάλασσας. Όταν η στέγη κατέρρευσε ο κόσμος που ήταν ο μισός μέσα στο νερό αναγκάστηκε να αρχίσει να κολυμπάει για να απομακρυνθεί από τα συντρίμμια που φλεγόντουσαν», περιέγραψε στους δημοσιογράφους η νεαρή γυναίκα.
Στο νεκροτομείο βρέθηκαν πέραν από συγγενείς και φίλοι των αγνοούμενων, οι οποίο παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξέταση DNA, ήλπιζαν να τους επιτραπεί να δουν τις σορούς ώστε να αναγνωρίσουν τα φιλικά τους πρόσωπα.
Ανάμεσα σε αυτούς, η φίλη της αγνοούμενης Στέλλας Χριστοφίδου, Ειρήνη Ρούσου, η οποία ανέφερε ότι «πήγαμε στο σπίτι ήταν ένα ερείπιο, δεν βρήκαμε τίποτα. Μας είπαν οι γείτονες ότι πήραν το αυτοκίνητο μαζί με μια ακόμα οικογένεια και έφυγαν. Προσπαθώ να βρω ένα Φόρντ στα αποκαΐδια. Αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Και η οικογένειά της ψάχνει, με αυτοκίνητα με μηχανές, ψάχνουν όλοι. Ακόμα τίποτα»
Ανάμεσα στους αγνοούμενους και ο άντρας της, Zoe Holohan, ο Brian O’Callaghan-Westrop. Το ζευγάρι μόλις είχε παντρευτεί και αποφάσισαν να κάνουν τον μήνα του μέλιτος στο Μάτι, όμως δεν υπολόγισαν τις φονικές φωτιές. Το ζευγάρι χωρίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τις φλόγες. Έκτοτε η τύχη του νεαρού άντρα αγνοείται.
Η Zoe νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο κεφάλι και στα χέρια από το βράδυ της Τρίτης.
>Πέραν των Αρχών, φίλοι και συγγενείς έχουν στραφεί και προς το διαδίκτυο για να αναζητήσουν τους ανθρώπους τους.
Οι αναζητήσεις μπορούν να γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ η Google προσπαθώντας να συνδράμει στο έργο ενεργοποίησε την πλατφόρμα Person Finder, που πρόκειται για ένα εργαλείο ειδικά σχεδιασμένο να όσους αναζητούν άτομα.
Επίσης ιδιώτες προέβησαν σε δημιουργία ανοιχτής βάσης δεδομένων αναζήτησης αγνοουμένων στις περιοχές που σημειώθηκαν οι πυρκαγιές, όπου αναρτώνται φωτογραφίες και πληροφορίες των αγνοούμενων.
'Αγνωστος ο πραγματικός αριθμός αγνοουμένων
Σύγχυση επικρατεί όσον αφορά των αριθμό των αγνοουμένων. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και οι πληροφορίες θέλουν τον αριθμό να ανέρχεται σε περισσότερους από 100.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα για τον αριθμό των ατόμων που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, την επιπυραγό Σταυρούλα Μαλλίρη, ο αριθμός παραμένει άγνωστος καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία αν και έχουν επιστρέψει στους οικείους τους δεν έχουν ενημερώσει τις Αρχές.
Σύμφωνα με την επιπυραγό, η κατάρτιση της λίστας των αγνοουμένων αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς θα πρέπει σε αρχικό στάδιο να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης της ταυτότητας των σορών που βρέθηκαν απανθρακωμένες και βάσει αυτού να γίνουν οι ανάλογες αφαιρέσεις ονομάτων από τον κατάλογο.
Η ίδια έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς» ενώ δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία πιθανολογείται για δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη εκτίμηση. «Κάποια στιγμή» δήλωσε η ίδια, «ενδεχομένως» να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, έκανε λόγο για 40 αγνοούμενους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως στο Λιμενικό έχουν δηλωθεί περίπου 10 αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αρμόδιο για την εν λόγω καταγραφή, δέχεται αναγγελίες για τους αγνοούμενους με σκοπό να διευκολύνει την κατάσταση και να τις διαβιβάσει άμεσα στην Πυροσβεστική, η οποία είναι και η αρμόδια για την συγκέντρωση των στοιχείων αυτών.
Δηλώσεις για αγνοούμενους γίνονται στον αριθμό 199 της Πυροσβεστικής.
Πηγή:in.gr