Τι ισχύει τελικά γύρω από αυτό το πλούσιο σε γεύση και ‘’εθιστικό’’ σνακ που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν; Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου, όταν καταναλωθεί σε σωστές ποσότητες και στη σωστή μορφή.
Οι πιο συχνές μορφές που συναντάμε στο εμπόριο είναι:
- Μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα
- Σοκολάτα με 65% περιεκτικότητα σε κακάο
- Γλυκιά σοκολάτα με πραλίνα
- Σοκολάτα γάλακτος
- Λευκή σοκολάτα
5 αλήθειες γύρω από τη σοκολάτα
1. Η σοκολάτα είναι καλή πηγή ψευδαργύρου - ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο, που βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση της αίσθησης της οσμής, στη δημιουργία των πρωτεϊνών και του DNA. Μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου περιέχει η άγλυκη σοκολάτα και η σοκολάτα σε μορφή σκόνης.
2. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονοειδή φαίνεται να είναι καλή για την υγεία της καρδιάς, μια και βελτιώνει την ευελιξία των αρτηριών που πιθανό θα συνεισφέρει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγειάς που σχετίζονται με τη πήξη του αίματος.
3. Κάποια από τα λιπαρά που εμπεριέχονται στη σοκολάτα δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης. Έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι η κατανάλωση 50 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως, θα βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της καλής HDL.
4. Το κακάο που εμπεριέχεται στη σοκολάτα, μπορεί να διεγείρει τη παραγωγή ενδοφρινών στον εγκέφαλο και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στη μείωση του άγχους – φυσικά με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες.
5. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονόλες φαίνεται επίσης να βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα. Αυτό ίσως σε κάποιες περιπτώσεις έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς. Φυσικά και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα αλλά είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Αν ανήκετε βέβαια σε μία τέτοια κατηγορία ασθενών, πρέπει για οποιαδήποτε αλλαγή που θα κάνετε στη διατροφή σας να μιλήσετε στο γιατρό σας ή σε κάποιον άλλο ειδικό.
5 μύθοι γύρω από τη σοκολάτα
1. Η σοκολάτα συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μορφή φαγητού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους από τη στιγμή που θα καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που ουσιαστικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Αν τρώτε μια μικρή ποσότητα σοκολάτας εβδομαδιαίως, σίγουρα θα βοηθήσει στο να μη τρώτε υπερβολική ποσότητα όταν νιώθετε πως ο οργανισμός σας το έχει ανάγκη.
2. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει ακμή. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα δε σχετίζεται με αυτόν τον μύθο και ότι η ακμή είναι συνήθως αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων βακτηριών και λιπαρότητας στο δέρμα.
3. Η σοκολάτα προκαλεί πονοκέφαλο. Δε φαίνεται και πάλι να υπάρχει κάποια συσχέτιση της σοκολάτας με τον πονοκέφαλο με βάση έρευνα που έγινε στο University of Pittsburgh.
4. Η σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Αντιθέτως η σοκολάτα περιέχει πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης – περίπου 6 mg – που είναι περίπου η ίδια ποσότητα που περιέχει ένας καφές decaf.
5. Η σοκολάτα προκαλεί προβλήματα στα δόντια. Η υπερβολική χρήση σοκολάτας και γλυκών ή προϊόντων υψηλά σε ζάχαρη σε συνδυασμό με τη παραμέληση της υγιεινής του στόματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. Αν ακολουθείται κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής του στόματος σε συνδυασμό με τη χρήση στοματικού νήματος και δε το τρώτε μεγάλες ποσότητες γλυκών τότε η μικρή ποσότητα σοκολάτας σίγουρα δε θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στα δόντια σας. Βέβαια μπορείτε να ρωτήσετε και κάποιον ειδικό, για να σας δώσει ακόμα πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό.
Να θυμάστε ότι όταν υπάρχει ισορροπία στη διατροφή μας και γίνεται ο σωστός συνδυασμός τροφών, τότε η κατανάλωση σοκολάτας σε σωστή ποσότητα και στη σωστή μορφή πολύ πιθανό και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγειά μας!
Το άρθρο γράφεται με την συνεργασία/επιμέλεια της Διατροφολόγου του Kitchen Lab Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr.
Πηγή: akispetretzikis.com