Ευρωπαϊκή υπόθεση πλέον τα Μουντιάλ;

Η ομάδα που θα σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι ακόμα γνωστή. Όμως ένα είναι βέβαιο: Ξανά θα το πάρει ομάδα της Ευρώπης. Πώς εξηγείται η ευρωπαϊκή κυριαρχία;

 

 

 

 

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Deutsche Welle που αναδημοσιεύει άρθρο του dpa στο οποίο αναφέρεται:

 

Ο φετινός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία θα είναι μια πρεμιέρα: όποιες ομάδες κι αν πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη μεγάλη φιέστα της ερχόμενης Κυριακής, δεν θα έχουν ξανασυνταντηθεί σε τελικό της διοργάνωσης. Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ισπανίας στο Μουντιάλ των μεγάλων εκπλήξεων, οι παραδοσιακές υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου παρακολουθούν με ανησυχία το θρίαμβο της νέας ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

 

«Όποια κι αν ήταν τα φαβορί, έχουν πάει πλέον σπίτια τους», σχολίασε ο τεχνικός της Κροατίας Ντάλιτς, προσθέτοντας ότι «οι ομάδες που δουλεύουν σκληρά, που είναι συμπαγείς, ενωμένες και έχουν καλή οργάνωση, παραμένουν στη Ρωσία. Αυτός είναι ο χαρακτήρας των τεσσάρων αυτών ομάδων».

 

Η Γαλλία μπορεί να στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1998, ωστόσο δεν είχε ξαναπεράσει σε ημιτελικούς από το 2006. Για την Αγγλία είναι ο πρώτος ημιτελικός μετά από 28 χρόνια. Για το Βέλγιο είναι η δεύτερη φορά μετά από 31 χρόνια ενώ η τελευταία φορά που βρέθηκε στους «4» η Κροατία ήταν το 1998.

 

Είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ που οι ημιτελικοί αγώνες είναι αμιγώς ευρωπαϊκή υπόθεση. Μόνον ευρωπαϊκές ομάδες συμμετείχαν επίσης το 2006, το 1982, το 1966 και το 1934. Επίσης θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα προέρχεται από την Ευρώπη.

 

Για τις νοτιοαμερικανικές ομάδες το φετινό ήταν το χειρότερο Μουντιάλ από το 2006. Το Περού αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, Αργεντινή και Κολομβία στη φάση των «16» ενώ Βραζιλία και Ουρουγουάη στους προημιτελικούς.

 

Πού αποδίδεται όμως αυτή η ευρωπαϊκή κυριαρχία;

 

«Είναι ίσως μια μικρή επανάσταση και δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες εξελίχθηκαν», εκτιμά ο επιθετικός της Γαλλίας Ζιρού.

 

Τα αουτσάιντερ από την Αφρική, την Ασία και την Αμερική αποδίδουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία στα έσοδα δισεκατομμυρίων από το Champions League το οποίο, όπως ισχυρίζονται, τροφοδοτεί την ανισορροπία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. «Η άποψή μου μετά από 37 χρόνια στη δουλειά αυτή: το χάσμα είναι τεράστιο και θα συνεχίσει να διευρύνεται», σχολιάζει ο τεχνικός του Ιράν Κεϊρόζ.

 

14 από τους 32 συνολικά συμμετέχοντες του Μουντιάλ προέρχονται από την Ευρώπη (44%). Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά στη φάση των «16» στο 62%, στους «8» εκτινάχθηκε στο 75% ενώ στα ημιτελικά εδραιώθηκε η απόλυτη ευρωπαϊκή κυριαρχία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτό: Reuters