Σε προεκλογική ατμόσφαιρα έβαλε την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, μολονότι στο Μαξίμου θα ήθελαν να μονοπωλήσουν τη χθεσινή ημέρα οι ύμνοι του Πιερ Μοσκοβισί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την οριστική - κατά τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων - έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Βέβαια, ο ίδιος προσπάθησε να μαζέψει τα πράγματα με τη συνέντευξή του στον Antenna, όπου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα το Σεπτέμβριο του 2019 και πως ο ίδιος έχει άριστη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το... κακό είχε ήδη γίνει.
Το αίτημα Καμμένου «να μιλήσει ο λαός» πριν η συμφωνία για το Σκοπιανό έλθει στη Βουλή θεωρητικά ανοίγει το δρόμο για τις κάλπες νωρίτερα από το αναμενόμενο, δεδομένου πως οι εξελίξεις θα πυροδοτηθούν αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, το οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ χρονολογεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρακτικά, δηλαδή, έως το τέλος του χρόνου, όταν εκπνέει η προθεσμία που επιφυλάσσει η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών για την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή, οι ΑΝΕΛ είτε θα έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οπότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές, είτε θα αναζητηθεί εναλλακτικό σενάριο. Το οποίο προβλέπει από «κυβέρνηση ανοχής» έως στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από άλλο (ή άλλους) κυβερνητικούς εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις Καμμένου ενδέχεται να εξυπηρετούν και το σχεδιασμό Τσίπρα για εκλογές πριν από το τέλος του έτους, ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποτρέψει την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε ως απάντηση στον υπουργό Άμυνας και επικαλείται τη γνωστή παροιμία με το λύκο και τα πρόβατα, με αφορμή το αίτημα Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές (σ.σ.: θυμίζοντας έτσι και κάτι από... Κώστα Καραμανλή και το «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του» που είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου όταν ζητούσε εκλογές το 2009). Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλωστε, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους», χωρίς όμως να την προσδιορίσει επακριβώς.
Ολοταχώς προς εκλογές δείχνει και η εναλλακτική της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 ψήφους, την οποία έδειξε ο κ. Καμμένος και τώρα τη συζητάει το Μαξίμου, κάνοντας λόγο στην ίδια ανακοίνωσή του για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με «αυξημένη πλειοψηφία» από τη Βουλή. Διότι η ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές μοιάζει απίθανη με τους σημερινούς συσχετισμούς, οπότε η πρόταση του υπουργού Άμυνας αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο για να αποποιηθεί των ευθυνών του, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας. Με άλλα λόγια, αποσκοπεί στο να πετάξει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση και δη στη ΝΔ, ανεβάζοντας τους τόνους και ιδιαίτερα αν ακολουθήσει προεκλογική περίοδος.
Κατά τον ίδιο τρόπο, την επιλογή του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει απορρίψει εκ των προτέρων ο πρωθυπουργός (σ.σ.: στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ). Γεγονός είναι πάντως ότι η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας από 180 βουλευτές: «Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά και κάνει τις πολιτικές του επιλογές», είπε ο υπουργός Εξωτερικών (ρ/σ «Κόκκινο»).
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η αντιφατική στάση του κ. Καμμένου σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα παραστεί κανονικά στη Σύνοδο, μολονότι σε αυτήν θα πάρουν πρόσκληση για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκόπια και ο ίδιος αγωνίζεται για να μην επιτρέψει - όπως είπε - την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει ρητώς τη συγκεκριμένη εξέλιξη!
Πηγή:reader.gr