Πέτρος Τατούλης : Mε 65 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται οι ανασκαφές στην Κόρινθο

Στην ιστορία και τη σημασία της Αρχαίας Τενέας και στο πώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί τόσο την ανασκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και τις υπόλοιπες που γίνονται στην Κορινθία και την Πελοπόννησο γενικότερα, με τα 65 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το προηγούμενο Πρόγραμμα τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Τενέα 2017». 

 

 

 

 

 Το συγκεκριμένο μάλιστα ποσό, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί στην Ελλάδα, σε παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς παρουσίας του πολιτιστικού μας αποθέματος.

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρευρέθηκε την Δευτέρα 4 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου στην Κόρινθο, όπου παρουσιάστηκαν τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα της σπουδαίας ανασκαφής που γίνεται με επικεφαλής, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ. Ελένη Κόρκα.

 

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ακόμα τα σημαντικά έργα πολιτισμού που έχουν προγραμματιστεί για την Κορινθία, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλες τις βαθμίδες της, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Κορινθίας.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην ένταξη του μεγάλου έργου για την Αρχαία Δίολκο, το οποίο αποτελούσε μεγάλη προσδοκία των Κορινθίων, προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ, καθώς και του λιμανιού των Κεχριών, υπό το πρίσμα μίας συνολικής ολιστικής αντίληψης για την ανάδειξη όχι μόνο του θαλάσσιου χώρου, αλλά και του χερσαίου, της επέκτασης του Λαογραφικού Μουσείου της Κορίνθου με 1,8 εκ. ευρώ προϋπολογισμό, καθώς και της συμπλήρωσης της β’ φάσης του Προφήτη Ηλία στην Ζάχολη, προκειμένου να ολοκληρωθεί και αυτό το σημαντικό έργο.

 

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πώς για να επιτευχθούν όλα αυτά, σε μία δύσκολη περίοδο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συστράτευση όλων των φορέων. «Θεωρώ ότι σε δύσκολες συνθήκες με πολύ μεγάλη προσπάθεια, δική μου, αλλά και των συνεργατών μου, μπορούμε να κάνουμε την μεγαλύτερη χρήση με τον πιο σοβαρό τρόπο προκειμένου η προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας να ευοδωθεί».

 

Και συνέχισε: «Νομίζω πώς χρειάζεται η συστράτευση όλων μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα σημαντικά θέματα. Χρειάζεται πολλή δουλειά, λίγες κουβέντες και πάνω από όλα χρειάζεται η επιμονή και η προσπάθεια των πολιτών, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουμε απέναντι σε όλους, αλλά ιδιαίτερα στη νέα γενιά».

 

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με αφορμή την δημιουργία της δομής «Οι φίλοι της Αρχαίας Τενέας» πρότεινε την εκπαίδευση και συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη διαδικασία των ανασκαφών και της φύλαξης των αρχαιοτήτων, γιατί όπως τόνισε «αυτός ο τόπος χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα των νέων γενεών που θα αγαπούν το πολιτιστικό μας απόθεμα και πάνω από όλα βέβαια θα προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο τα ευρήματα αυτά» για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να φύγουμε από τα στερεότυπα της μη χρήσης των αρχαιολογικών χώρων, θα πρέπει να τα εντάξουμε μέσα στην κοινωνία και στο οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτό θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη για τα οικονομικά πράγματα της χώρας»

 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξαιρετική παρουσίαση των νεότερων αρχαιολογικών ευρημάτων της Αρχαίας Τενέας επισημαίνοντας ότι «ο 5ος χρόνος ανασκαφών πήγε πολύ καλά» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως το 2018 θα είναι πιο σημαντικός χρόνος για την ανασκαφή στην Αρχαία Τενέα.