Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Έτσι έγινε το 1979 πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Γιώργος Βαρδινογιάννης!

Μακριά από τα πρωτοσέλιδα και τα επιδερμικά έως αφελή ρεπορτάζ της καθημερινότητας υπάρχει η αλήθεια που δίνει οριστικές απαντήσεις στα γεγονότα. Μια αποκάλυψη-προσφορά χωρίς κουπόνια του αποδυτηριάκια, με την ευκαιρία ότι σα σήμερα 28 Μαΐου, το 2000, ο μακροβιότερος πρόεδρος ΠΑΕ, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σε ηλικία 64 χρονών αποφάσισε να ανακοινώσει την επομένη το «αντίο» από τον Παναθηναϊκό.

 

Πώς χάλασε μια «κλεισμένη» δουλειά, να πάει στον Παύλο Γιαννακόπουλο ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως ΠΑΕ, το καλοκαίρι του 1979, με τη νόμιμη πλέον γέννηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και στην Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πει κανείς ότι εντελώς τυχαία ο Παναθηναϊκός πέρασε στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία μετά το φιάσκο της πολυμετοχικότητας το 2008 παρέδωσε την ΠΑΕ στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Άσχετοι από μπάλα και ξένοι με τον Παναθηναϊκό οι Βαρδινογιάννηδες μπήκαν στο παιχνίδι από τον μακαρίτη Ιωάννη Κασιμάτη, Αιγυπτιώτη Έλληνα, Γενικό Γραμματέα του συλλόγου, πάμπλουτο και με σχέση προσωπική με τον Νίκο Βαρδινογιάννη, τον μεγάλο αδελφό των Βαρδή, Γιώργου, Θόδωρου.

 

Ασχολούνταν με τα πετρέλαια ο Κασιμάτης, ιδιοκτήτης της Agip Oil κι όταν πέθανε ο Νίκος Βαρδινογιάννης που είχε ξεκινήσει να τροφοδοτεί τον 6ο Αμερικάνικο Στόλο από τους Καλούς Λιμένες, έπεισε τον Βαρδή να πάρουν τον Παναθηναϊκό. Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, φοιτητής ακόμα, περιπλανώμενος με γκόμενες στην πλατεία Κυψέλης, ο Βαρδής ήδη απόστρατος από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Γιώργος υποπλοίαρχος.

 

Εκτός του Κασιμάτη, ένα άλλο πρόσωπο που έπαιξε στη «χαλάστρα» και ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε στην ιδιοκτησία Γιαννακόπουλου, ήταν ο Μαλακατές, υπάλληλος του ΟΤΕ, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Βαρδή.

 

Κανείς δεν γνώριζε πόσο θα... κοστίσει η αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κι αν πράγματι, τελικά, θα υπήρξε... μεγαλομέτοχος. Γινόταν παιχνίδι! Άρχισαν στη γύρα να διαθέτουν τις μετοχές στους επώνυμους βάζελους. Μέσα σ' αυτούς και ο μέγιστος βάζελος όλων των εποχών Γιάννης Σαλονίκης, πατέρας του αρχιγάβρου Γιώργου Σαλονίκη, δεξί χέρι του Κόκκαλη στον Ολυμπιακό. Ο ταμίας του ακόμα ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο αξιοπρεπέστατος Μοιρέας κτυπάει πόρτες επιχειρηματιών και εφοπλιστάδων.

 

Ανάλογα από το πόσες μετοχές πουληθούν θα εξαρτηθεί και το ποσοστό του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και το 40%, όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΕΚ. Το «κόλπο» ήταν ο ερασιτέχνης με πρόεδρο τον Απόστολο Νικολαϊδη και πρώτο πιστόλι τον Αντώνη Μαντζαβελάκη να έχει λόγο στην ΠΑΕ και με τίποτα ψίχουλα να γίνουν «μεγαλομέτοχοι» οι Γιαννακόπουλοι, Παύλος και Θανάσης, «οι αδελφοί Ντάλτον» όπως τους αποκαλούσαν.

 

Ο Κασιμάτης είχε προετοιμάσει το «αντικόλπο» έχοντας στην τσέπη λευκή επιταγή του Βαρδή Βαρδινογιάννη! Και αφού προηγουμένως είχε πέσει «σύνθημα» σε κάποιους να μην αγοράσουν μετοχές μαζικά, παρά μόνον συμβολικά.

 

Την κρίσιμη στιγμή, στο συμβούλιο του ερασιτέχνη γίνεται η σούμα. Με το 11% οι Γιαννακόπουλοι θα γινόντουσαν... μεγαλομέτοχοι και ο ερασιτέχνης θα είχε το 40%. Ο υπεύθυνος λογιστηρίου του Παναθηναϊκού, ο διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας στον Πειραιά Μουζίνας ανοίγει τα χαρτιά. Λείπει ένα ποσό 103.200.000 δραχμές. Τότε, ο Κασιμάτης, ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, αφήνει τους πάντες ξερούς.

 

-Κύριοι, υπάρχουν αυτά τα 103 εκατομμύρια. Ορίστε η λευκή επιταγή που την προσυπογράφω.

 

«Ποιος είναι αυτός ο καλός κύριος που δίνει 103 εκ;...» ρωτάνε όλοι και ακούνε το ''άγνωστο'' σ' αυτούς όνομα Βαρδής Βαρδινογιάννης. Και ο Μαλακατές παραμύθι φούρναρης λέει στον Γιαννακόπουλο «Χάσαμε, Παύλο...». Έτσι έγινε πρόεδρος ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (φώτο, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο).

 

Πηγή: apodytiriakias.gr