Φάμελλος: «Δεν έχω εμπιστοσύνη σε επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης»

«Σέβομαι τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς δεν έχω εμπιστοσύνη σε επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να λειτουργούν σαν μακρύ χέρι της κυβέρνησης» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συζητώντας για την κινητοποίηση των Τεμπών την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

 

«Είναι η εβδομάδα της δικαιοσύνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στο Mega και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία ενός οργανωμένου σχεδίου συγκάλυψης των ευθυνών γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών που φθάνει μέχρι τον πρωθυπουργό».

 

«Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα περιλαμβάνουν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και αν θα είναι άρτια. Έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και από τους συγγενείς των θυμάτων. Κρατώ θεσμική και τεχνική επιφύλαξη για τα πορίσματα. Πρέπει και η Βουλή να ενημερωθεί για το σύνολο των πορισμάτων. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι έχει περάσει πολύς χρόνος χωρίς να υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης» επεσήμανε ακόμα ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Σχετικά με την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη απάντησε ότι «σέβομαι τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς δεν έχω εμπιστοσύνη σε επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να λειτουργούν σαν μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, με την απάντηση στην παρέμβασή μου, παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει τα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος των Τεμπών. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον ανακριτή και τον δικαστή, έχει παρέμβει έχει παραπλανήσει και έχει καθυστερήσει τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω απάντηση για το ποιος έδωσε την εντολή για τη συγκάλυψη αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για το ποιος έδωσε την εντολή π.χ. για το “μπάζωμα” και την καταστροφή στοιχείων».

 

Ακόμα, σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ απλό. Διότι η κυβέρνηση γνώριζε τα σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας που είχε ο σιδηρόδρομος. Τα γνώριζε θεσμικά, τα γνώριζε με κείμενα, τα γνώριζε με παραιτήσεις κεντρικών προσώπων. Παράδειγμα: για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ; Για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεδιοίκησης, ο οποίος έστειλε έγγραφο στον κ. Καραμανλή επισημαίνοντας τα ελλείμματα; Άρα, υπάρχουν ευθύνες».

 

Σε άλλο σημείο, εστίασε στο ότι «δεν είναι λάθος ότι η Εξεταστική δεν βρήκε την αλήθεια. Δεν είναι λάθος» και συμπλήρωσε ότι «αν ήταν λάθος θα μπορούσε να περιοριστεί στον εντοπισμό ότι ξέχασαν να καλέσουν ένα μάρτυρα γιατί δεν διάβασαν καλά ή δεν παρακολούθησαν καλά τη συζήτηση. Όμως εδώ υποβλήθηκε αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένους μάρτυρες και κόπηκαν. Δεν είναι λοιπόν μια αμέλεια, είναι μια επιλογή. Και ρωτώ: για ποιο λόγο επέλεξαν να κρύψουν την αλήθεια; Το λέω ξεκάθαρα: για να κρύψουν τα αίτια και τις ευθύνες του εγκλήματος των Τεμπών. Δεύτερο περιστατικό, όταν ήρθε η δικογραφία, τα έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή που λέγανε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη σύμβαση 717, για ποιο λόγο απέρριψαν έγγραφο της Δικαιοσύνης; Και μάλιστα χειροκρότησαν τον κ. Καραμανλή, που ήταν και στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σπίρτζης, θυμίζω, είχε δεχθεί να γίνει και αυτοβούλως δέχτηκε να γίνει και επιπλέον έλεγχος ως προς το πρόσωπό του. Εμείς ζητήσαμε να γίνει έλεγχος, όπως ζήτησε η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα ακούσει τη Δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί δεν άκουσε την Ευρωπαία εισαγγελέα;»

 

«Το βράδυ μετά το συλλαλητήριο επικοινώνησα με τους αρχηγούς των κομμάτων και ζήτησα να υπάρχει κοινή στάση. Δεν συμφωνούμε με την καθυστέρηση της πρότασης δυσπιστίας που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω ότι θα προκύψει κάτι περισσότερο από τα πορίσματα ως προς το πολιτικό σκέλος. Τα πολιτικά στοιχεία για τις ευθύνες του πρωθυπουργού είναι γνωστά. Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να περιμένει» σχολίασε ο κ. Φάμελλος την απουσία κοινής συμπόρευσης στην προοδευτική αντιπολίτευση.

 

Όσον αφορά το αν τα συλλαλητήρια της Παρασκευής έχουν αίτημα την πτώση της κυβέρνησης είπε: «Υπάρχει ένα παλλαϊκό αίτημα για δικαιοσύνη. Παρότι πολλά κόμματα και φορείς συμμετέχουν, το αίτημα κατατίθεται χωρίς κομματική ταμπέλα. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Δεν βάζω κανένα καπέλο και καμία ταμπέλα στην κινητοποίηση».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ