Μετά την κινδυνολογία και... αστυνομοκρατία


Η κυβέρνηση προεξοφλώντας επεισόδια σχεδιάζει να βγάλει χιλιάδες αστυνομικούς στον δρόμο, εν όψει των πανελλαδικών συλλαλητηρίων για το έγκλημα των Τεμπών ● Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά συγχρόνως του απηύθυνε σύσταση για «ψυχραιμία».

 

Το χαρτί της αστυνόμευσης για την ασφάλεια των πολιτών παίζει η κυβέρνηση εν όψει των πανελλαδικών συλλαλητηρίων αυτή την Παρασκευή για το έγκλημα των Τεμπών, προβλέποντας τη μαζικότητά τους. Εξ ου και σχεδιάζει να βγάλει χιλιάδες αστυνομικούς στον δρόμο. Με αυτή την επιχειρηματολογία, όμως, η κυβέρνηση συντηρεί ουσιαστικά το κλίμα κινδυνολογίας που έχουν σπείρει εδώ και ημέρες κάποια κυβερνητικά στελέχη, προεξοφλώντας επεισόδια.

 

«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία να μιλήσουμε για προβοκάτσια. Ας μην προδικάζουμε κάτι πριν συμβεί. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μπούμε και στη διαδικασία να διακινούμε εμείς πληροφορίες. Η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των πολιτών και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει, όπως έχει κάνει τόσες φορές, η Ελληνική Αστυνομία...» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνιζε («ΣΚΑΪ 100,3») πως «αποστολή της Αστυνομίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια και ειρήνη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να προσέλθουν, να συμμετέχουν και να αποχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι μπορεί να υπάρχουν άτομα που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και κάλεσε τους πολίτες «να απομονώσουν τέτοια στοιχεία».

 

mat astynomia tempi

 

Μισή κάλυψη σε Αδωνη

 

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τράβηξε τόσο όσο το αυτί του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε δηλώσεις που ενδεχομένως να γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβερνητική παράταξη, καθώς σε πολλές δημοσκοπήσεις καταγράφεται η εντύπωση ακόμα και σε ψηφοφόρους της Ν.Δ. περί συγκάλυψης. Δεν θα πρέπει εξάλλου να αγνοείται το γεγονός ότι στα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου έδωσαν το «παρών» και πολλοί άνθρωποι που δηλώνουν ότι ψηφίζουν Ν.Δ. και οι οποίοι συντάσσονται με το πάνδημο αίτημα για απονομή δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά όχι και με την επιθυμία της αντιπολίτευσης να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Ο Π. Μαρινάκης συνέστησε «ψυχραιμία» και περιορισμό της έντασης, ερωτηθείς σχετικά με το αν συμφωνεί η κυβέρνηση με σειρά δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη, όπως η προτροπή στους νεοδημοκράτες να αντιδρούν με οργή στις κατηγορίες περί συγκάλυψης, αλλά και για τη δήλωση του υπουργού περί κινδύνου για τη ζωή του σε περίπτωση που πήγαινε στο συλλαλητήριο.

 

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε κάποια απ’ αυτά που έχει πει ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες ημέρες, καθώς ανέφερε ότι «δεν μίλησε για βία, μίλησε για οργή». «Υπάρχουν φορές που όλοι μας οργιζόμαστε όταν κάποιος μας συκοφαντεί. Είναι ανθρώπινο συναίσθημα η οργή», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι δικαιολογημένη» αν κάποιος σε κατηγορεί ότι είσαι δολοφόνος. 

 

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τη δήλωση του υπουργού πως αν κατέβαινε στο συλλαλητήριο θα τον σκότωναν και το αν πιστεύει πως θα πάει κόσμος με διαθέσεις βιαιοπραγίας, κατά κάποιο τρόπο δικαιολόγησε τη λεκτική υπερβολή του λέγοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που πολιτικοί, επειδή ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο που δεν αρέσει σε αυτές τις μειοψηφίες, έχουν δεχτεί επιθέσεις. Δεν είπε, δηλαδή, κάτι ο κ. Γεωργιάδης που δεν έχουμε ζήσει». «Ο στόχος, η δική μας η δουλειά είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ούτως ώστε να επιτηρηθούν όλες αυτές οι διαδηλώσεις για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά», σημείωσε. Υποστήριξε δε πως οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη γι’ αυτό το κλίμα τοξικότητας των τελευταίων ημερών είναι όσοι ανήκουν στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ.

 

Σχετικά δε με τη δήλωση του Ν. Ταχιάου που δεν απέκλεισε ρωσικό δάκτυλο, μέσω «περιθωριακών» κομμάτων εδώ, για αποσταθεροποίηση της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τέτοιο δεδομένο, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει.

 

Αγανάκτησε και το Μαξίμου

 

Πέρα από την επίσημη εν μέρει δικαιολόγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η λεκτική «ακράτεια» του υπουργού Υγείας με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ενάντια στα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών όχι μόνο προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε ψηφοφόρους που παραπονέθηκαν τηλεφωνικά στα γραφεία του κόμματος, αλλά έχουν προκαλέσει εκνευρισμό μέχρι και στους επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου και δεν αποκλείεται το σενάριο για επίπληξή του.

 

Δημοσκόπηση-χαστούκι

 

Εχει ενδιαφέρον στο μεταξύ η δημοσκόπηση της εταιρείας Qed που παρουσιάστηκε χθες στον Αθήνα 9,84 και στον συνάδελφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, καθώς κατέγραψε πως οκτώ στους δέκα Ελληνες, αλλά και δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ., υποστηρίζουν ότι η δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών προχωρά με αργούς ρυθμούς. Επίσης, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο στους τρεις Ελληνες καθώς και οι μισοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. θεωρούν αιτία της καθυστέρησης αυτής τον δόλο και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και όχι την ανικανότητα ή την πλημμελή άσκηση καθηκόντων.

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστή της ερευνητικής πλατφόρμας «People of Greece» της εταιρείας Qed social and market research, τέσσερις στους πέντε Ελληνες και δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα είναι υποτελής στην εκτελεστική εξουσία.

 

«Η ακραία ρητορική που έχουν επιλέξει να ακολουθούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σχετικά με τις συγκεντρώσεις της προσεχούς Παρασκευής είναι υψηλού ρίσκου και δημιουργεί μια πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την παρουσία στις συγκεντρώσεις. Η στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση παγιώνει το 20-25% των ψηφοφόρων και τους κρατά απολύτως δικούς της. Πολιτικοποιώντας τις συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση εντείνει την αντιπαράθεση και αυτό την ωφελεί μέχρι ενός σημείου. Με την αντιπολίτευση να είναι διασπασμένη δημιουργείται η αίσθηση της συνεχιζόμενης εκλογικής κυριαρχίας της Ν.Δ., κάτι που δείχνει να είναι αρκετό για εκείνη ως στρατηγικός στόχος αυτή τη στιγμή», σχολίασε στον Αθήνα 9,84.

 

Γεωργία Σάκκουλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ