Η αντισυστημική ψήφος και τα ποσοστά «γαλάζιας» συσπείρωσης προβληματίζουν την κυβέρνηση. Ο Βορίδης χαρακτήρισε τα Τέμπη «μικρό ζήτημα»

Μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής όξυνσης από την κυβέρνηση αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων

 

Μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής όξυνσης από την κυβέρνηση χαράσσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Τα ποσοστά της Ν.Δ έχουν καταγράψει μια υποχώρηση τον τελευταίο μήνα - καθώς στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρίσκεται η τραγωδία των Τεμπών- γεγονός που έχει χτυπήσει « καμπανάκι» στη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια ταυτόχρονα οι μετρήσεις δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μην κλείνει η ψαλίδα.

 

Τέσσερα βασικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων προβληματίζουν εντόνως το «γαλάζιο» στρατόπεδο:

 

1.Το ποσοστό της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να υποχωρεί. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την Alco η γαλάζια συσπείρωση είναι στο 56% , υποχωρώντας κατά 8 %. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια για την επαναπροσέγγιση ενός τμήματος των ψηφοφόρων, καθώς το 20% είναι στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και το 6% δείχνει να επιλέγει την αποχή. Από εκεί και πέρα οι περισσότερες διαρροές είναι προς δεξιά και ειδικότερα το 6 % πάει στην Ελληνική Λύση, το 5 % στην Φωνή Λογικής και το 2 % στην Νίκη. Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται το2 % , ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό πάει στην Πλεύση Ελευθερίας (να σημειωθεί εδώ πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακολουθεί ανοδική πορεία σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις). Στην έρευνα της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης (και συγκεκριμένα 79 %) και μεταξύ άλλων έχει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ 3,2 % , την Ελληνική Λύση 2,2% , την Φωνή Λογικής 1,7 % και την Πλεύση Ελευθερίας 1,4 %

 

2.Ένα κομμάτι των ψηφοφόρων στρέφεται σε μια ψήφο που έχει αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα αν ο αντισυστημισμός είναι μια πολιτική έννοια με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο το 51% απαντά μάλλον αρνητικό/ αρνητικό, ωστόσο τέσσερις στους δέκα λένε θετικό/ μάλλον θετικό. Ακολούθως, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ήθελαν να δουν κάποια από τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις στην διακυβέρνηση της χώρας, με το 35,9% να απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» και το 55,5% να απαντά «μάλλον όχι» ή «όχι».

 

3. Με απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν το μέλλον οι περισσότεροι ερωτηθέντες και είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis το 68 % απαντά πως η χώρα πάει προς την λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο ποσοστό λέει πως έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια στιγμή το ποσοστό που απαντά πως έχει αρνητική γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει το 75%

 

4. Κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν αντοχές και καταγραφούν ποσοστά από 15% έως και 20 % στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση που θέλει να προσεγγίσει ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο ενδεχομένως έχει δυσαρεστηθεί από συγκεκριμένες επιλογές και στρέφει το βλέμμα προς μικρότερα κόμματα.

 

Τι λένε οι ψηφοφόροι για τα Τέμπη

 

Προσπάθεια συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών βλέπει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, που δείχνει πως δεν έχουν ικανοποιηθεί από τους χειρισμούς που έγιναν. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα αν υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών, σύμφωνα με την Metron Analysis, το 71% λέει «ναι».

 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με την Alco στο ερώτημα αν «δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θεωρείτε ότι έγινε από την κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης» το 72 % απάντησε «ναι» (ποσοστό μάλιστα που είναι 43 % στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας). Στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε την δικαιοσύνη για την έρευνα και την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών το 44 % απαντά «καθόλου», το 23 % «λίγο», το 20 % «αρκετά», το 9 % «πολύ», ενώ υπάρχει και 14 % που είναι στο «δεν ξέρω/ δεν απαντώ»

 

Τα «γαλάζια» ποσοστά και η προσπάθεια συσπείρωσης.

 

Η τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή και σχεδόν ένα μήνα μετά το μαζικά συλλαλητήρια και τα όσα ακολούθησαν, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν επηρεαστεί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Ν.Δ. είναι στο 24,4%, ενώ με βάση την GPO στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 24,8%. Με βάση την Metron Analysis τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος είναι στο 22,3 % (από 22,9 % τον προηγούμενο μήνα), ενώ στην εκτίμηση ψήφου φτάνει το 28,8 %

 

Από το Μαξίμου έχουν πει «όχι» στο ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο, ενώ κλείνουν και οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Κεντρικός στόχος των «γαλάζιων» είναι με ένα αφήγημα σταθερότητα να προσεγγίσουν ένα ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες, στοχεύοντας πρωτίστως στην μεσαία τάξη

 

Το χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών «μονομαχιών»

 

Στις 4 Μαρτίου θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Την επόμενη ημέρα - δηλαδή στις 5 Μαρτίου - θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αν μέχρι τότε δεν έχει κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Ο Βορίδης χαρακτήρισε το δυστύχημα στα Τέμπη «μικρό ζήτημα», «σε σχέση με όσα γίνονται στον πλανήτη»

 

Μάκης Βορίδης στο OPEN

 

«Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας

 

«Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» σχολιάζοντας τα όσα έδειξε δημοσκόπηση και το τι πιστεύουν οι πολίτες για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

 

«Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη»

 

«Κάνουν λάθος» είπε και «πρόσθεσε σκοπίμως από την αντιπολίτευση δημιουργείται μια πολυεπίπεδη σύγχυση στο τι είναι η συγκάλυψη. Θα δείτε πως μετακινούνται μονίμως. Είναι κάτι που αποκρούουμε». «Η έννοια της συνδιαλλακτικής με τον πολίτη δεν είναι ότι βαράμε προσοχές σε ό,τι μας λένε, είναι ότι τον ακούμε, και όταν θεωρούμε ότι κάτι λέει λάθος του το εξηγούμε» είπε.

 

«Να συζητήσουμε πως κατέληξαν να έχουν αυτή την εσφαλμένη αντίληψη οι πολίτες και να δούμε αν φταίμε εμείς ή η αντιπολίτευση. Συγκάλυψη σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος που είναι ένοχος και εμείς δεν επιτρέπουμε για να μην αποκαλυφτεί η ταυτότητα του και να δικαστεί. Έχουν περάσει δύο χρόνια που ψάχνουμε ένα φορτίο που δεν ξέρουμε για το φορτίο και το λαθρέμπορο που είναι φίλος του Μητσοτάκης. Και ρωτώ για ένα φορτίο που δεν ξέρουμε ότι υπήρχε, βεβαίως δεν ξέρουμε αν υπάρχει λαθρέμπορος, δεν ξέρουμε αν έχει σχέση με την κυβέρνηση, όμως όλα αυτά η αντιπολίτευση τα θεώρησε δεδομένα και μας τα απέδωσε και ξαφνικά υπάρχει ο Μητσοτάκης που λειτουργεί συγκαλυπτικά, ε δεν γίνεται έτσι»

 

«Να ξέρουμε τι είναι συγκάλυψη. Εγώ θέλω να ακούσω τον κύριο Πυροσβέστη και τον αστυνόμο, σας έδωσε κανείς εντολή; και πρόσθεσε αργότερα «εμένα με ενδιαφέρει να αποκρούσω ότι να συζητήσουμε για το έγινε σε αυτό το χώρο, αλλά ότι έγινε αυτό στον χώρο έγινε συγκαληπτικά;» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

 

«Στόχος να πέσει η κυβέρνηση»

 

Στη συνέχεια είπε. «Η στόχευση είναι μία, να πληγεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, να πέσει ο Μητσοτάκης. Θα μου πείτε δεν είναι θεμιτή στόχευση για μια αντιπολίτευση, η αποσταθεροποίηση δεν είναι θεμιτή γιατί αν είναι να κάνεις μαχητική αντιπολίτευση για να γίνουν οι εκλογές και να πεις ότι διεκδικών είναι θεμιτό αυτό, άλλο όμως να λες ότι θέλω να ρίξω την κυβέρνηση και υιοθετών έναν οχετός λάσπης και ψεμμάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το σχέδιο δεν θα περάσει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στο Κοινοβούλιο και στις εκλογές. Περιμένω την πρόταση δυσπιστίας για να πάρουν την πρώτη τους απάντηση»

 

«Μικρό ζήτημα το δυστύχημα σε σχέση με άλλα»

 

«Ο κόσμος αλλάζει με συγκλονιστικό τρόπο. Έχουν ανοίξει τεράστια ζητήματα, ευρωπαϊκός στρατός, ευρωπαϊκή άμυνα, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αμυντικές δαπάνες, ενέργεια, η Ουκρανία, ζητήματα ανταγωνιστικότητας, οι δασμοί του Τραμπ, συγκλονιστικά ζήτημα. Στην Ελλάδα επί 20 ημέρες συζητάμε αυτό (εννοώντας το δυστύχημα των Τεμπών), υποστήριξε ο κ. Βορίδης προκαλώντας την αντίδραση των παρουσιαστών του OPEN οι οποίοι τον ρώτησαν άμα θεωρεί μικρό ζήτημα τον θάνατο 57 ανθρώπων.

 

«Ναι είναι μικρό, σε σχέση με αυτά που συζητάμε. Σε σχέση με την αλλαγή του πλανήτη τα αίτια ενός δυστυχήματος» απάντησε ο κ. Βορίδης. «Έχει σημασία αλλά όχι για να συζητάμε μόνο με αυτό επί 20 ημέρες».

 

«Η κ. Καρυστιανού κάνει πολιτικές τοποθετήσεις»

 

«Η κ. Καρυστιανού είναι μια μητέρα που έχει χάσει το παιδί, σκύβω το κεφάλι σε αυτή την ιδιότητα. Είναι ενάγουσα και έχει θεσμικό ρόλο και αναζητά την τιμωρία των ενόχων. Απόλυτος σεβασμός στον ρόλο της αυτός. Όμως μετά κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και βάζει πολιτικά ζητήματα. Σε όσο αφορά στην ποινική αρμοδιότητα της Βουλής επίσης σεβασμό στα δικαιώματά της γιατί πράγματι μπορεί να αξιώσει και να κάνει μήνυση σε πολιτικά πρόσωπα. Έχει ρόλο, έχει δικαίωμα. Τα υπόλοιπα, οι πολιτικές τοποθετήσεις τύπου δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη και άλλα ακραία που ειπώθηκαν στην εκδήλωση που ήταν, δεν γίνεται να μην απαντάς» δήλωσε. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ