Θορυβημένες είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) από την κινητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική διπλωματία με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον ηγέτη της νέας Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα την Κυριακή στη Δαμασκό. Γνωρίζοντας ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης, οι SDF επικεντρώνονται όλο και περισσότερο, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στον κατευνασμό της Άγκυρας, είτε με παραχωρήσεις είτε με διαβουλεύσεις και επιστράτευση των άλλοτε συμμάχων τους, των Αμερικανών.
Στο πλαίσιο αυτό το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (ΣΔΣ), η πολιτική πτέρυγα της Αυτόνομης Διοίκησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ανακοίνωσε την ετοιμότητά του για διάλογο με την Τουρκία, αφού η σύγκρουση στη βόρεια Συρία έδειξε, όπως είπε αξιωματούχος του, τις «κακές προθέσεις» της Τουρκίας και ότι οι SDF θα ενταχθούν στον συριακό στρατό.
Εν όψει της τουρκικής κινητοποίησης και των απειλών κατά των Κούρδων μαχητών, ο Ριάντ Νταράρ, επικεφαλής του συμβουλευτικού γραφείου του ΣΔΣ, αποκάλυψε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Σκοτ Μπόουλς και ο Γάλλος ομόλογός του Φαμπρίς Ντεσπλεσέν εργάζονται για την εκτόνωση του πολέμου με την Τουρκία.
- «Θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε σταθερότητα, όσον αφορά την Τουρκία και τις φατρίες της. Όμως απειλούν να πολεμήσουν τους Κούρδους και τις δυνάμεις των SDF, καθώς οι φατρίες (Αυγή της Ελευθερίας) δεν συμμετείχαν στην εκστρατεία της Δαμασκού, αλλά κατέλαβαν μόνο το Ταλ Ριφάατ στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και τις γειτονιές Ασχράφιεχ και Σεΐχ Μακσούντ, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία του κουρδικού πληθυσμού» σημείωσε ο Νταράρ.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο καλύτερος δρόμος για την ειρήνη με την Τουρκία είναι να αφοπλιστούν οι απειλούμενες περιοχές και να εμπλακούν σε άμεσους πολιτικούς διαλόγους», αναφερόμενος στην ανατολική ύπαιθρο της επαρχίας Χαλέπι στα βόρεια.
- Η Τουρκία έχει απειλήσει εδώ και καιρό να ελέγξει τις φατρίες της «Αυγής της Ελευθερίας» που είναι πιστές σε αυτήν πάνω από την πόλη Αΐν αλ Αράμπ στο Κομπάνι, που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Κυβερνείου του Χαλεπίου.
Η πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή μετά από μια μεγάλης κλίμακας επίθεση του ISIS στην προσπάθειά του να την καταλάβει στις 2 Ιουλίου 2014, και έγινε η αφετηρία για τη συνεργασία των Κούρδων μαχητών με τον διεθνή συνασπισμό, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που σχηματίστηκε για την καταπολέμηση του ISIS, ο οποίος πραγματοποίησε τα πρώτα του πλήγματα στην κουρδική πόλη για να υποστηρίξει τους μαχητές του, καταφέρνοντας μέσα από βίαιες μάχες να ηττηθεί μετά από έξι μήνες.
- Ο επικεφαλής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι οι Αμερικανοί και Γάλλοι διαμεσολαβητές «εργάζονται για την εκτόνωση του πολέμου, διότι θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε πρώτα τη σταθερότητα και στη συνέχεια να πάμε στη Δαμασκό για να διαπραγματευτούμε με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ για να καταλήξουμε σε κάποιου είδους συνεννόηση για την από κοινού διαχείριση της Συρίας».
Όπως πρόσθεσε ο Νταράρ, η Τουρκία θέλει να μοιραστεί τη συριακή πίτα «μέσω της παρουσίας της και της δημογραφικής αλλαγής στις βόρειες περιοχές, ώστε να μπορεί να ελέγχει τη συμμετοχή και να διευθύνει και πάλι το παιχνίδι της επέμβασης στη Συρία».
- Μετά από δεκαετίες περιθωριοποίησης, οι Κούρδοι της Συρίας αύξησαν σταδιακά την επιρροή τους στη βόρεια Συρία, ιδίως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος από τις περιοχές τους στα τέλη του 2012, και κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτοδιοικήσεις, να συγκροτήσουν στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, να ιδρύσουν δημόσιους θεσμούς, να αναβιώσουν τη γλώσσα και την κληρονομιά τους και να ανοίξουν σχολεία όπου η διδακτέα ύλη διδάσκεται στην κουρδική γλώσσα.
Όμως οι Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει πόλεις-κλειδιά από την έναρξη της επιχείρησης «Αποτροπή της επίθεσης» στις 8 Δεκεμβρίου, αφού οι φιλοτουρκικές παρατάξεις της «Αυγής της Ελευθερίας» κατέλαβαν την πόλη Ταλ Ριφάατ, τα χωριά της περιοχής Σάχμπα και την πόλη Μανμπίτζ στο ανατολικό αγροτικό Χαλέπι και προελαύνουν προς την πόλη Κομπάνι.
Ο επικεφαλής του συμβουλευτικού γραφείου του ΣΔΣ επεσήμανε ότι μόνο η Τουρκία έχει επωφεληθεί από αυτές τις γρήγορες αλλαγές στη Συρία, για να προσθέσει ότι «η Άγκυρα μπορεί να εισέλθει ελεύθερα όταν πηγαίνει προς την “καλή γειτονία”, αλλά τώρα, μέσω της μεθόδου της υποκίνησης των συριακών φατριών που πολεμούν μαζί της, κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία ελλείψει της διεθνούς κοινότητας για το τι συμβαίνει στη Συρία».
Ο Κούρδος αξιωματούχος πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι ικανοποιημένες με την κλιμακούμενη και εχθρική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους της Συρίας».
- «Υπάρχουν μηνύματα από την Αμερική ότι αυτή η πρακτική είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη και δεν μπορεί να επιτραπεί, αλλά ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία από την ενθάρρυνση του Τραμπ όταν επαίνεσε την Τουρκία αλλά και τον ίδιο τον ως πολύ έξυπνο και πολύ δυνατό» δήλωσε ο Νταράρ.
Έκανε δε γνωστό ότι η Αυτόνομη Διοίκηση, με την πολιτική πτέρυγα του ΣΔΣ, σχημάτισε αντιπροσωπεία για να επικοινωνήσει με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση από την πλευρά του Αχμέντ αλ Σαράα.
«Μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα μαζί τους μέσω διαπραγματεύσεων, με την απόφαση της Συρίας για ενοποίηση και τη συμμετοχή όλων των Σύριων στη μεταβατική περίοδο και την επόμενη κυβέρνηση» σημείωσε ο Νταράρ.
- Πάντως ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση του ταξιδιού της αντιπροσωπείας στη συριακή πρωτεύουσα «στον πόλεμο που λαμβάνει χώρα τώρα στις περιοχές μας και στις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας και όταν σταματήσει αυτή η απειλή, η αντιπροσωπεία θα είναι έτοιμη να πάει στη Δαμασκό».
Τόνισε δε την ετοιμότητα της Αυτόνομης Διοίκησης να συμμετάσχει στην επόμενη συριακή κυβέρνηση και στις δραστηριότητες της μεταβατικής φάσης, και καταλήγοντας σημείωσε ότι «οι SDF θα είναι μέρος του συριακού στρατού μετά τη διευθέτηση, και όταν σχηματιστεί ο εθνικός στρατός, θα είμαστε μέρος του».
Βέβαια τα μηνύματα από την νέα ηγεσία της Συρίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις SDF, καθώς στη συνάντηση του Αχμέντ αλ Σαράα με τον Χακάν Φιντάν, ο Σύρος ηγέτης είπε ότι «το μυαλό του κράτους θα είναι διαφορετικό από το μυαλό της επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο κράτος. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το Υπουργείο Άμυνας και θα συγκροτηθεί μια επιτροπή από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να σχηματίσει τον μελλοντικό συριακό στρατό. Οι ομάδες θα διαλυθούν στη συνέχεια μόνες τους».
Σπύρος Σιδέρης