Εντατικοποιούνται οι δολοφονικές επιθέσεις στη Γάζα • Δεκάδες νεκροί μέσα σε λίγες ώρες από απανωτά χτυπήματα • Δραματικοί οι αριθμοί για τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά
Η29η Νοεμβρίου είναι χαρακτηρισμένη ως η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, έναν λαό, όμως που βλέπει το παρόν και το μέλλον του να είναι κατεστραμμένα και βαμμένα με αίμα, την ώρα που παραμένει αβοήθητος μπροστά στη σφαγιαστική επιχείρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η εύθραυστη κατάπαυση πυρός στον Λίβανο επιβεβαίωσε τους φόβους αρκετών αναλυτών, πως το Τελ Αβίβ θα εντατικοποιήσει τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας και παρά το άνοιγμα της Χαμάς για ενδεχόμενη εκεχειρία κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή ορατό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, με βάση και τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν βρεθεί από τον Οκτώβρη του 2023 κι έπειτα αντιμέτωποι με τον πιο βαρύ βομβαρδισμού κατά άμαχου πληθυσμού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, το παλαιστινιακό παραμένει η πιο μακρά σε διάρκεια ανεπίλυτη προσφυγική κρίση στον πλανήτη.
Σφαγή στη Νουρεϊράτ
Τις τελευταίες ώρες μόνο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που τα ισραηλινά τεθωρακισμένα συνεχίζουν να προελαύνουν προς θέσεις τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια.
Θέατρο ακόμη μιας τραγωδίας έγινε ο προσφυγικός καταυλισμός της Νουσεϊράτ, ο οποίος βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από το πρωί της Πέμπτης.
Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν κατοικίες, τζαμιά και άλλες δημόσιες υποδομές, με τον απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 29 νεκρούς.
Διασώστες και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζουν τις δραματικές προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων μέσα στα συντρίμμια, όμως προς το παρόν ανασύρουν μόνο πτώματα.
Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, εκτοπισμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στον προσφυγικό καταυλισμό, μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο μέσα στα χαλάσματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού καταγγέλλουν ότι αρκετοί δεν μπόρεσαν να αποχωρήσουν, καθώς, πέρα από τους βομβαρδισμούς βρέθηκαν αντιμέτωποι και με σφοδρά πυρά. Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν μέσα στα σπίτια τους
Τα εφιαλτικά στοιχεία του ΠΟΥ
Με αφορμή την διεθνή ημέρα αλληλεγγύης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, στέγη και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο βόρειο τμήμα της, περιγράφοντας την «καταστροφική» κατάσταση στο πεδίο.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, υπενθύμισε πως όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν όλοι οι εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει είτε σε δημόσια κτίρια ή σε σπίτια συγγενών.
«Τώρα, το 90% ζει σε σκηνές», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εκτοπισμένοι είναι πιο «ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού» και άλλες ασθένειες, την ώρα που «το ψύχος, η βροχή και οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό».
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμα πιο απελπιστική στο βόρειο τμήμα του θύλακα υπό ισραηλινή πολιορκία. Στον τομέα αυτό υπάρχει κίνδυνος λιμού, σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα.
Ο ΠΟΥ και συνεργαζόμενοι φορείς έστειλαν αυτή την εβδομάδα αποστολή για τρεις ημέρες στον βορρά. Η ομάδα επισκέφθηκε πάνω από δέκα δομές υγείας.
Ο Δρ. Τέντρος ανέφερε πως η ομάδα του είδε «μεγάλο αριθμό τραυματιών και αυξανόμενο αριθμό ασθενών με χρόνιες ασθένειες που χρειάζονται θεραπεία». Διαπίστωσε «κρίσιμη έλλειψη απολύτως απαραίτητων φαρμάκων», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ «κάνει ό,τι μπορεί —όλα όσα (του) επιτρέπει το Ισραήλ να κάνει— για να προσφέρει υπηρεσίες και να διανείμει υλικό», σημείωσε.
Ο Ρικ Πέπερκορν, ο αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε πως ελπίζει ότι αποστολή που προγραμματίζεται να γίνει αύριο Σάββατο θα μπορέσει να φθάσει στα μοναδικά δύο νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στον βορρά, έστω «στο ελάχιστο» των δυνατοτήτων της, το Καμάλ Αντουάν και το Αλ Άουντα.
«Χρειάζονται τα πάντα», επέμεινε. Τα νοσοκομεία έχουν ειδικά έλλειψη καυσίμων. Και «χωρίς καύσιμα, είναι αδύνατη οποιαδήποτε ανθρωπιστική επιχείρηση».
Ο κ. Πέπερκορν ανέφερε πάντως μια θετική εξέλιξη, πως ο ΠΟΥ στις αρχές της εβδομάδας διευκόλυνε την επείγουσα ιατρική διακομιδή 17 ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ιορδανία. Από αυτούς, οι 12 αναμένεται να μεταφερθούν στις ΗΠΑ για θεραπεία. Συμπεριλαμβάνονται στους σχεδόν 300 ασθενείς που επιτράπηκε να βγουν από τον θύλακα αφότου ο στρατός του Ισραήλ έκλεισε την κυριότερη συνοριακή διέλευση της Λωρίδας της Γάζας, αυτή στη Ράφα, στις αρχές του Μαΐου, σημείωσε.
Όμως περίπου 12.000 ασθενείς περιμένουν στη Γάζα να επιτραπεί να φύγουν για ιατρικούς λόγους, πρόσθεσε, ζητώντας να ανοίξουν ιατρικοί διάδρομοι για να μπορέσει να γίνει αυτό.