Τα τρόφιμα που πρέπει να πετάς αν δεν τα φας σε μια ημέρα


Το να τοποθετείς τα φαγητά που περίσσεψαν στο ψυγείο, δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη λύση.

 


Στην Ελλάδα ζεις, άρα σε κάθε τραπέζι που θα κάνεις ή θα πας, θα υπάρχουν φαγητά που άνετα θα μπορούσαν να θρέψουν έναν ολόκληρο λόχο. Μοιραία, στο τέλος της βραδιάς έχουν μείνει πολλά πράγματα στα πιάτα. Προφανώς και δεν σκας (τι είσαι; Κανένας πρωτάρης;) και τα βάζεις στο ψυγείο.

 

Έχεις κάνει ένα λάθος που μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά. Παραδείγματα βακτηριακών, παρασιτικών και ιογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από τρόφιμα περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα («δημιουργεί» πυρετό, κοιλόπονο και διάρροια από μισή έως 3 ημέρες μετά τη μόλυνση), το τοξόπλασμα (είναι επικίνδυνο για τις εγκύους), τη λυστέρια (τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης -πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και μυικοί πόνοι), το νοροϊό (προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια και στομαχικές κράμπες) και το κωλοβακτηρίδιο (δίνει πόνο στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία, αδιάλειπτη κόπωση και πυρετό).

 

Τα περισσότερα αποφάγια μπορούν να κρατήσουν για 3 με 4 ημέρες, εφόσον συσκευαστούν και τοποθετηθούν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που βγήκαν από τη φωτιά, σε αεροστεγή σκεύη. Προφανώς υπάρχουν και τρόφιμα που «αντέχουν» λιγότερο. Τα αποκάλυψαν ειδικοί τροφίμων, στην Daily Mail

 

Πριν σου πω τι πρέπει να προσέχεις, θα σου πω ποια φαγητά είναι καλύτερα την επομένη της παρασκευής τους. Δηλαδή, απογειώνονται αφού τα ζεστάνουμε. Ξεπερνάω την πίτσα (που όλοι ξέρουμε πόσο καλύτερη είναι την επομένη, με τους ειδικούς να συστήνουν το ζέσταμα σε τηγάνι) και πάω στο τσίλι. Αυτό που περιλαμβάνει φασόλια, κρέας και λαχανικά. Το βγάζεις από το ψυγείο (όπου τα υλικά έχουν ενωθεί καλύτερα), βάζεις λίγο τριμμένο τυρί και είναι έτοιμο.




 

Άλλο παράδειγμα είναι τα μακαρόνια με κρέας/κιμά. Η σάλτσα απορροφάται καλύτερα από το ζυμαρικό, άρα κάθε μπουκιά γίνεται πιο απολαυστική. Το αποτέλεσμα βέβαια, έχει να κάνει με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να ξαναζεστάνουμε το πιάτο. Απόφυγε το φούρνο μικροκυμάτων και προτίμησε το τηγάνι που θα το βάλεις στο μάτι της κουζίνας, με ελάχιστο νερό -που θα αναζωογονήσει τους χυμούς της ντομάτας.

 

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα λαζάνια και τα όσπρια: απορροφούν περισσότερο ό,τι έχουμε βάλει στη σάλτσα, άρα η γεύση αποκτά μεγαλύτερο «βάθος». Στην περίπτωση των οσπρίων, το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα καλύτερο, αν στο ξαναζέσταμα προσθέσουμε κομματάκια καπνιστού κρέατος.

 

Γενικά κράτα πως ό,τι κρέας ψήνεις πολλές ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία διασπά αργά το κολλαγόνο και έτσι αυτό που τρως γίνεται πιο τρυφερό. Αν είναι σε σάλτσα, αυτή ενσωματώνεται καλύτερα κάθε ώρα που περνάει.

 

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως

 

Ειδικοί τροφίμων αποκάλυψαν ποια είναι τα τρόφιμα που χρειάζονται μόλις μια ημέρα για να αλλοιωθούν και να αναπτύξουν βακτήρια που μας προσφέρουν αχρείαστες συγκινήσεις.

 

Βραστά αυγά

 

Αν θέλουμε να κρατήσουν περισσότερο από μια ημέρα, δεν τα ξεφλουδίζουμε. Τα κελύφη λειτουργούν ως προστατευτική επίστρωση για την αποτροπή βακτηρίων. Η λυστέρια (συνδέεται και με το μη παστεριωμένο γάλα, τα μαλακά τυριά και τα προϊόντα με βάση το κρέας) έχει αποδειχθεί ότι εισβάλλει στα βραστά αυγά που έχουν ξεφλουδιστεί. Οι εξπέρ συστήνουν μετά το βράσιμο, να κρυώνουμε τα αυγά σε νερό με πάγο και έπειτα να τα βάζουμε στο ψυγείο εντός δίωρου. Εκεί μπορούν να αντέξουν για περίπου μια εβδομάδα.

 

Κιμάς

 

Τον κιμά πρέπει να τον μαγειρεύουμε καλά, ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία της άλεσης. Μετά, κρατάει το πολύ έως δύο ημέρες στο ψυγείο. Το υψηλό επίπεδο υγρασίας καθιστά πιο πιθανό να προσελκύει βακτήρια μόλις κρυώσει. Εκτός από τη σαλμονέλα, ο κιμάς είναι επίσης hot spot για το E. Coli.

 

Τα περισσότερα κολοβακτηρίδια, που βρίσκονται συνήθως στα έντερα ζώων όπως βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα και ελάφια είναι αβλαβή. Μερικά όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.

 

Ωμό Κοτόπουλο

 

Αν αγόρασες προ ημερών κοτόπουλο, αλλά το ξέχασες στο ψυγείο, πέτα το. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μόνο για μία έως δύο ημέρες πριν χαλάσει. Στην κατάψυξη διατηρείται και για 9 μήνες. Αφότου μαγειρευτεί, χαλάει έπειτα από τέσσερις ημέρες. Τα πουλερικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη σαλμονέλα επειδή είναι λιγότερο πυκνά από τα κόκκινα κρέατα όπως το βόειο κρέας, καθιστώντας ευκολότερο τα βακτήρια να εισχωρήσουν. Το ξέπλυμα δεν εξαλείφει τα βακτήρια.

 

Μαγειρεμένο Ρύζι

 

Στο ράφι το κρατάς για μήνες. Αφότου το μαγειρέψεις όμως, μπορείς να το βάλεις μόνο μια ημέρα στο ψυγείο. Μετά χαλάει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επιρρεπές στο βακτήριο που σχηματίζει σπόρους Bacillus cereus, το οποίο βρίσκεται συνήθως σε ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα (πατάτες, μπιζέλια, φασόλια και ορισμένα μπαχαρικά).

 

Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια, επομένως αν αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να παράγουν σημαντική ποσότητα τοξίνης. Ο Bacillus cereus προκαλεί εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.