Παναθηναϊκός: Είχε προβάδισμα μόλις στο 3% του συνολικού χρόνου των αγώνων του!

Ο ελάχιστος χρόνος που έχει βρεθεί ο Παναθηναϊκός να έχει το προβάδισμα στους αγώνες του και το πως αυτός ο παράγοντας επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

 

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του για τον αγώνα με τον ΟΦΗ την Κυριακή (20/10-18:00) και την επανέναρξη του πρωταθλήματος, σ' ένα αρκετά κρίσιμο διάστημα για τον Ντιέγκο Αλόνσο και τους παίκτες του.

 

Οι βαθμολογικές απώλειες που υπέστησαν οι «πράσινοι» τις πρώτες επτά αγωνιστικές και η κακή εικόνα που είχαν, αλλά και το δύσκολο πρόγραμμα που πέρασε πια, έχουν μετατρέψει τα προσεχή παιχνίδια του «τριφυλλιού», μέχρι και την επόμενη διακοπή, στην τελευταία ίσως ευκαιρία του γκρουπ αυτού να «αντεπιτεθεί».

 

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Ουρουγουανός τεχνικός είναι αρκετές και υπαρκτές, όπως ο τραυματισμός του Ιωαννίδη, τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη και η κατάσταση με τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ.

 

Ωστόσο όλες αυτές πρέπει να ξεπεραστούν για να καταφέρει επιτέλους η ομάδα να παίξει καλύτερα και να χτίσει ένα σερί νικών, το οποίο θα την βοηθήσει να βελτιώσει και την ψυχολογία της, στην οποία τα μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα έχουν επιφέρει πλήγμα.

 

Έχει πάρει το προβάδισμα μόλις για 21 λεπτά!

 

Ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα μόλις στο 3% του συνολικού χρόνου των αγώνων του!

 

tete_eurokinisi

 

Ο Παναθηναϊκός θέλει απέναντι στον ΟΦΗ να κάνει το πρώτο του διπλό στο φετινό πρωτάθλημα, κάνοντας ουσιαστικά μία νέα αρχή μετά την διακοπή και για να το πετύχει αυτό ξέρει καλά πως η ιδανική συνθήκη θα είναι να βρει ένα γκολ για να πάρει νωρίς το προβάδισμα και να διώξει το άγχος και την πίεση που θα υπάρχει.

 

Κάτι που δεν κάταφερε συχνά στα προηγούμενα παιχνίδια, όπου είχε μόλις δύο γκολ στα πρώτα ημίχρονα και στο ένα απ' αυτά, με τον Πανσερραϊκό, που προηγήθηκε, δέχθηκε την ισοφάριση μετά από μόλις πέντε λεπτά.

 

Βέβαια η συνθήκη αυτή δεν είναι ξένη για τους «πράσινους», αφού είτε το πιστεύετε είτε όχι, μιλάμε για την ομάδα που έχει βρεθεί τον λιγότερο χρόνο μπροστά στο σκορ στις πρώτες επτά αγωνιστικές σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

 

Ναι, καλά διαβάσατε. Από τα 696 λεπτά που έχουν διαρκέσει οι αγώνες του «τριφυλλιού», η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο βρέθηκε να έχει στην κατοχή της το προβάδισμα μόλις για 21 λεπτά (!!), παρά το γεγονός πως έχει πετύχει και δύο νίκες στα ματς αυτά.

 

Οι ομάδες που είχαν το προβάδισμα για τα λιγότερα λεπτά στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής:

 

  1. Παναθηναϊκός με 24 λεπτά
  2. Athens Kallithea με 32 λεπτά
  3. Αστέρας Aktor με 78
  4. Λεβαδειακός με 84
  5. Λαμία με 85

 

Αν αυτό το αναγάγουμε σε ποσοστό, τότε θα δούμε πως ο Παναθηναϊκός στα πρώτα επτά παιχνίδια της φετινής σεζόν έχει καταφέρει να πάρει το προβάδισμα και να το διατηρήσει για το 3% του συνολικού χρόνου των αγώνων του, δηλαδή 21 από τα 696 λεπτά. Ακόμη και ομάδες με μία νίκη, όπως η Λαμία και ο Πανσερραϊκός ή χωρίς καμία νίκη, όπως η Athens Kallithea και ο Λεβαδειακός έχουν έστω και οριακά βρεθεί στο σκορ για περισσότερο χρόνο απ' ότι το «τριφύλλι».

 

Παράγοντας που επιδεινώνει την κατάστασή του

 

londigin_jedvaj_eurokinisi

 

Το γεγονός πως οι «πράσινοι» βρίσκονται συνεχώς με την... πλάτη στον τοίχο στα παιχνίδια τους και αναγκάζονται να ψάχνουν μονίμως γκολ είτε για να ισοφαρίσουν είτε για να μπουν μπροστά στο σκορ είναι ένα στοιχείο που σίγουρα δεν βοηθάει την ομάδα να βελτιωθεί.

 

Η κατάσταση αυτή προκαλεί συσσώρευση πίεσης στους παίκτες των «πρασίνων», οι οποίοι μπαίνουν στα παιχνίδια με ολοένα και μεγαλύτερη «υποχρέωση» για νίκη, την οποία ναι μεν θα είχαν έτσι κι αλλιώς, όμως πλέον αυτή έχει ξεφύγει από τα πλαίσια του πρωταθλητισμού και αφορά την «επιβίωση».

 

Συνήθως στις καταστάσεις αυτές, οι ομάδες αυτό που ψάχνουν στα παιχνίδια τους είναι το γρήγορο γκολ που θα τους δώσει το προβάδισμα από νωρίς, ώστε να διώχνουν από πάνω τους το άγχος και να έχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται το ματς στην συνέχεια.

 

Όταν είσαι μπροστά στο σκορ, παίζεις διαφορετικά, είσαι περισσότερο ελεύθερος, φτιάχνεις την ψυχολογία σου. Κι αυτό είναι κάτι που λείπει πολύ από την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο. Γιατί έκανε που έκανε τις γκέλες στην αρχή, είχε που είχε κακή εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια, ακόμη όμως και σ' αυτά τα δύο ματς που κέρδισε το έκανε με άγχος (στο 81' με Πανσερραϊκό και στο 90+6' με Λεβαδειακό), με αποτέλεσμα οι νίκες αυτές να μην είναι το ίδιο επιδραστικές στην ψυχολογία της.

 

Αυτο το αρνητικό ρεκόρ προκαλεί και προκαλείται ταυτόχρονα από την προβληματική εικόνα της ομάδας, όμως αν εκείνη καταφέρει να βρει κάποια γρήγορα γκολ στα επόμενα παιχνίδια και αποφύγει την άμεση ισοφάριση διατηρώνοντας το προβάδισμά της και παίρνοντας κάποιες άνετες νίκες, μπορεί η εξέλιξη αυτή να είναι ένας από τους παράγοντες που θα συντελέσουν εν τέλει στην αγωνιστική άνοδο του Παναθηναϊκού συμβάλλοντας στην βελτίωση της ψυχολογίας της ομάδας, αλλά στην βαθμολογική της θέσης.

 

Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από μόνα τους και προϋποθέτουν πως γίνεται από πίσω η απαραίτητη δουλειά από τους πρωταγωνιστές, όμως αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως στα χέρια του προπονητικού επιτελείου και των ποδοσφαιριστών του.

 

Σωτήρης Μυκονίου