Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Ζάλγκιρις. Οι λύσεις που έδωσε ο Φουρνιέ στην αρχή, η επίδραση του Φαλ, ο Βεζένκοβ και το +18 του Βιλντόσα.
Ο Ολυμπιακός έκανε τα εύκολα-δύσκολα κόντρα στην Ζάλγκιρις, αλλά τελικά πήρε την νίκη με 74-68 για την 2η αγωνιστική της EuroLeague.
Το καλό ξεκίνημα και ο Φουρνιέ
Ο Ολυμπιακός βρήκε μπροστά του μία ιδιαίτερη ομάδα. Η Ζάλγκιρις έχει ένα περίεργο σύνολο που απαρτίζεται από πολλούς παίκτες με ύψος ανάμεσα στα 1.96 μέτρα και 2.03 μέτρα. Για την ακρίβεια, κόντρα στον Ολυμπιακό στην 12αδα υπήρχαν 7 παίκτες με ύψος ανάμεσα στο 1.96 και τα 2.03 μέτρα. Ομάδες με τέτοια μεγέθη, που παίζουν με δυναμισμό μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον οποιοδήποτε.
Ο Ολυμπιακός ωστόσο στην αρχή δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Παίζοντας κλειστά στην άμυνα - αφού η Ζάλγκιρις δεν απειλούσε ουσιαστικά από την περιφέρεια, έχοντας μοναδικό κλασικό σουτέρ τον Ντεϊβίντας Σιρβίντις, που ξεκίνησε με 0/7 τρίποντα - περιόρισε τις κατοχές των Λιθουανών και έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο, βρίσκοντας πόντους και ξεφεύγοντας στο σκορ.
Σε αυτό το διάστημα, βλέποντας τον Σάσα Βεζένκοβ να είναι καλά κλεισμένος, οι “ερυθρόλευκοι” βρήκαν σημείο αναφοράς στην επίθεση τον Εβάν Φουρνιέ (15 πόντοι). Ο Γάλλος περιφερειακός έδωσε πράγματα, σκόραρε με πολλούς τρόπους και έδωσε αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα του αγώνα.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Με τον Φουρνιέ σε καλή βραδιά και την άμυνα να κλείνει χώρους, ο Ολυμπιακός έχτισε μία καλή διαφορά. Η Ζάλγκρις όμως είχε την απάντηση.
Το δίκοπο μαχαίρι της φιλοσοφίας της Ζάλγκιρις που εξηγεί τα επιθετικά ριμπάουντ κι έφερε τούμπα το ματς
Η Ζάλγκιρις δεν έχει ποιότητα άλλων ομάδων της EuroLeague. Σκοράρει δύσκολα. Αυτό που την κρατάει μέσα στα ματς όμως είναι η σκληράδα της, αλλά και η ιδιαίτερη φιλοσοφία της: Σε κάθε επίθεση πάνε για το επιθετικό ριμπάουντ τουλάχιστον τρεις παίκτες, ενίοτε και τέσσερις. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στην αντίπαλη άμυνα.
Είναι σαφές ότι αυτή η φιλοσοφία έχει επιπτώσεις για την Ζάλγκιρις: Η άμυνά της είναι εκτεθειμένη και δέχεται πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (transition), κάτι που φάνηκε στην 1η περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η λογική των Λιθουανών όμως είναι ότι στο τέλος θα ασκήσουν τόση πίεση στον αντίπαλό τους, όπου στο τέλος θα τον φθείρουν σωματικά και πνευματικά με την επιμονή τους, παίρνοντας επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό έκαναν και με τον Ολυμπιακό.
Η Ζάλγκιρις πήρε συνολικά 18 επιθετικά ριμπάουντ κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο 25ο λεπτό του αγώνα είχε 16 επιθετικά ριμπάουντ, έναντι 17 αμυντικών ριμπάουντ των “ερυθρολεύκων”. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ζάλγκιρις είχε 12 περισσότερες κατοχές (109 έναντι 97 του Ολυμπιακού). Τελείωσε το ματς με 70 σουτ (14/35 δίποντα, 8/35 τρίποντα) έναντι 48 (!) του Ολυμπιακού (17/30 δίποντα, 4/17 τρίποντα). Κάπως έτσι έφερε και τούμπα το ματς. Ο Ολυμπιακός όμως είχε την απάντηση.
Τα 6.5 λεπτά του Φαλ που ο Ολυμπιακός ήταν... Ολυμπιακός
Ο Μουσταφά Φαλ συμπεριλήφθηκε στην 12αδα κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Είναι εμφανώς ανέτοιμος μετά την πολύμηνη απουσία του. Το φόρτωμα με φάουλ των Πετρούσεβ και Ράιτ όμως υποχρέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ρίξει στο παρκέ τον Γάλλο γίγαντα. Και για 6.5 λεπτά ο Ολυμπιακός θύμισε για πρώτη φορά φέτος… Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός έχει χτιστεί την τελευταία τριετία γύρω από τον Φαλ. Αποτελεί το άρμα μάχης του, το αποκούμπι του όταν τα πράγματα στραβώνουν στην επίθεση και ο πυλώνας του στην άμυνα. Η προσοχή που τραβάει στην επίθεση ο Φαλ και η ικανότητά του στη πάσα ξεκλειδώνουν καταστάσεις για τον Ολυμπιακό. Αυτό φάνηκε και κόντρα στην Ζάλγκιρις, ειδικά σε μία φάση που θύμισε τον Ολυμπιακό της περασμένης διετίας. Ιδού:
Ο Ντόρσεϊ παίρνει σκριν από τον Φαλ, που ετοιμάζεται να ρολάρει στο καλάθι. Με την άμυνα να κλείνει πάνω του, ο Ντόρσεϊ πασάρει στον Παπανικολάου
Ο Παπανικολάου πασάρει στον Φαλ, που βλέπει ήδη την άμυνα να κλείνει πάνω του.
Ο Παπανικολάου βλέπει να γίνεται double team στον Φαλ και έναν ακόμα παίκτη να πηγαίνει σε βοήθεια και κόβει προς το καλάθι. Οι Πίτερς και Βιλντόσα είναι ήδη ελεύθεροι στην περιφέρεια, αφού οι Φρανσίσκο και Ουλανόβας κλείνουν τους χώρους. Ο Φαλ πασάρει στον Παπανικολάου.
Ο Παπανικολάου πασάρει στον ελεύθερο Βιλντόσα στην γωνία.
Ο Βιλντόσα ευστοχεί σε τρίποντο.
Αυτή η φάση είναι ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας. Σύμφωνα με το Hudl Instat, στα 6.5 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ ο Φαλ, είχε usage rate 31.7%. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ, έπαιρνε 3 από τις 10 επιθέσεις της ομάδας του. Υπάρχει όμως ένα άλλο νούμερο που έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον:
Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός πήρε συνολικά στο παιχνίδι 11 σουτ σε καταστάσεις Catch and Shoot (μετάφραση: Σουτ από στάση από την περιφέρεια). Τα 4 από αυτά ήρθαν στα 6.5 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ ο Φαλ. Κοινώς, στα υπόλοιπα 33.5 λεπτά ο Ολυμπιακός βρήκε μόλις 7 τέτοια σουτ. Το συμπέρασμα είναι σαφές, με τους αριθμούς να δείχνουν αυτό που φάνηκε και στο γήπεδο: Ο Φαλ ανοίγει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, δημιουργεί προϋποθέσεις και καταστάσεις για καλύτερα σουτ.
Ο επίλογος, ο Βεζένκοβ και το +18 του Βιλντόσα
Μέσα σε όλα αυτά, έστω και οριακά, ο Ολυμπιακός πήρε την νίκη. Στο τέλος, αυτός που καθάρισε ήταν ο Σάσα Βεζένκοβ, που τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής. Το γεγονός ότι πήρε μόλις 6 σουτ (3/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο), αλλά δημιούργησε φθορά από την γραμμή των βολών (11/13) είναι κάτι που πιστώνεται στον σταρ των “ερυθρολεύκων’.
Παίζοντας κόντρα σε μία physical άμυνα, που δεν του έδινε χώρους, ο Βεζένκοβ βρήκε άλλους τρόπους να δράσει. Έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο, πήγε στα επιθετικά ριμπάουντ, γενικά έψαξε τρόπους να είναι αποδοτικός. Η ικανότητα του Βεζένκοβ να προκαλεί φθορά στους αντιπάλους του αποτελεί μεγάλη ανάσα για όποια ομάδα τον έχει στις τάξεις της.
Την ίδια στιγμή, καλό είναι να μην περάσει απαρατήρητο και το εκπληκτικό +18 του Λούκα Βιλντόσα σε 23 λεπτά συμμετοχής. Ο Αργεντινός γκαρντ δεν εντυπωσίασε. Ήταν όμως ουσιαστικός.
Έχει περάσει στα ψιλά, αλλά δεν πρέπει: Ο Βιλντόσα δίνει κάτι που έλλειψε στον Ολυμπιακό πέρυσι: Έναν τρίτο χειριστή πέραν των Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος, αλλά και έναν παίκτη που μπορεί να πάρει αποφάσεις, να δημιουργήσει καταστάσεις, να παίξει άμυνα. Με τον Γουίλιαμς-Γκος να αντιμετωπίζει, ξανά, πρόβλημα τραυματισμού, η παρουσία του Βιλντόσα γίνεται ακόμα πιο σημαντική.
Στο τέλος της ημέρας βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός ψάχνεται. Και είναι λογικό. Εντάσει νέους - και παλιούς - παίκτες στην ομάδα, είδε τον Φαλ να επιστρέφει έπειτα από μήνες, περιμένει και τον Μιλουτίνοβ. Ο κόουτς Μπαρτζώκας ανοίγει το ροτέισον για να δώσει ρυθμό σε όλους, ψάχνεται και αυτός. Το βασικό είναι αυτό το διάστημα να έρθουν τα αποτελέσματα. Και, κόντρα στην Ζάλγκιρις, έγινε η αρχή στην EuroLeague.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ