Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στόχος είναι να χαραχθεί μία στρατηγική με κινήσεις σε δύο επίπεδα
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στόχος είναι να χαραχθεί μία στρατηγική με κινήσεις σε δύο επίπεδα.
Σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση έχουν σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από το Λίβανο και από το Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Να αναφερθεί εδώ πως ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνάς Νίκος Δένδιας με ανάρτηση του ανέφερε ότι μετά από αίτημα του υπουργού 'Άμυνάς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο».
Παράλληλα στόχος είναι να γίνει μια προετοιμασία για τυχόν επιπτώσεις που θα προκύψουν σε δεύτερο χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο μεταναστευτικό καθώς αναμένεται αύξηση των ροών. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται σχέδιο για τη διαχείριση μίας αύξησης των ροών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στον Λίβανο. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία αυτή τη στιγμή η πληρότητα των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα βρίσκεται κοντά στο 50%
Παράλληλα στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με την Τουρκία και μάλιστα σχετική συζήτηση υπήρξε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών». Επεσήμανε ακόμα πως «θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Άρα, η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική».
Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια. Η επικοινωνία τους αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν η συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής να γίνει ακόμη πιο συστηματική. Τέλος μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι αγορές και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία (κυρίως όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου). Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής στο συγκεκριμένο θέμα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης.
Στον Έβρο αύριο ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στον Έβρο, όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου, θα υπάρξει και διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής καθώς και ένα πλαίσιο κοινών δράσεων (κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης) για την ανάπτυξη της περιοχής.
Να σημειωθεί πως όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Μάλιστα υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».
ΥΠΕΞ για την επίθεση του Ιράν: «Η Ελλάδα στο πλευρό του λαού του Ισραήλ»
Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την πυραυλική επίθεση του Ιράν
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, το βράδυ της Τρίτης (1/10).
Όπως ανέφερε μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Αθήνας για άμεση αποκλιμάκωση.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη