«Διπλή» επίδειξη δύναμης από Κίνα σε Μέση Ανατολή και Ειρηνικό – Το Πεκίνο δηλώνει παρών στη παγκόσμια σκακιέρα

Όλο και πιο αισθητή κάνει την παρουσία της στην διεθνή σκακιέρα η Κίνα, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο της στην σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, αλλά και με επίδειξη δύναμης στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση τα τελευταία 24ώρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα θα υποστηρίξει το Ιράν όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα: «Όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης, η Κίνα θα είναι πάντα αξιόπιστος εταίρος για το Ιράν. Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράν για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας του, της ασφάλειάς του, της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής του αξιοπρέπειας». Όπως πρόσθεσε η χώρα του «θα αντιταχθεί» σε αυτούς που «αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και επιβάλλουν κυρώσεις».

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την Τρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου.

 

Επίσης έγιναν την ώρα που συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τα σχεδόν καθημερινά πυρά της Χεζμπολάχ, συμμάχου του Ιράν στον Λίβανο, γεγονός που προκαλεί φόβους περιφερειακής ανάφλεξης.

 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους βασικούς αγοραστές του πετρελαίου του, που αποτελεί αντικείμενο των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

 

Οι κυρώσεις αυτές έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πεκίνο για να συνδέσει την Τεχεράνη με το τεράστιο έργο του υποδομών των Νέων Δρόμων του Μεταξιού.

 

Το Πεκίνο υπέγραψε το 2021 ευρεία στρατηγική συμφωνία για 25 χρόνια με την Τεχεράνη. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει πολύ διαφορετικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υποδομές και οι επικοινωνίες.

 

Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

 

Παράλληλα με τις παραπάνω δηλώσεις η Κίνα πραγματοποίησε την Τετάρτη, στον Ειρηνικό Ωκεανό μια σπάνια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εξοπλισμένου με μια κεφαλή χωρίς γόμωση, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανακοινώνει σπάνια δημόσια αυτού του τύπου τις εκτοξεύσεις.

 

Μολονότι καμιά σύνδεση με την επικαιρότητα δεν έγινε από την κινεζική πλευρά, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε καθώς παρατηρούνται έντονη σινοαμερικανική αντιπαλότητα στον Ειρηνικό, εντάσεις ανάμεσα στη Μανίλα και το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα και εχθρότητα ανάμεσα στις κινεζικές αρχές και στις αρχές της Ταϊβάν – νησί που διεκδικεί η Κίνα.

 

Καμιά λεπτομέρεια δεν γνωστοποιήθηκε για το πού έπεσε ο πύραυλος. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ούτε αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο ή από την ξηρά.

 

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι από τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο και μπορούν να φέρουν καταστροφικές πυρηνικές κεφαλές.

 

«Αυτή η εκτόξευση πυραύλου εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα συνήθους εκπαίδευσης της Πυραυλικής Δύναμης», «συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές και δεν στοχεύει συγκεκριμένη χώρα ή στόχο», διευκρίνισε.

 

Η Κίνα πραγματοποιεί εν γένει τέτοιες δοκιμές μέσα στο δικό της εναέριο χώρο, ανέφερε αναλυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Στην εκτόξευση όμως αντέδρασαν τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Νέα Ζηλανδία, που κατηγόρησαν την Κίνα ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την δοκιμή και ότι αυτή είναι άτοπη και ανησυχητική.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιηθεί από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

«Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» αναφορικά με την εκτόξευση αυτού του πυραύλου, ο οποίος έφερε κεφαλή χωρίς γόμωση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου και η έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του δημιουργούν «σοβαρή ανησυχία».

 

«Η Κίνα συνέχισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε αυξημένα επίπεδα και να ενισχύει ευρέως και γρήγορα τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητές της», αναπτύσσοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ιαπωνία, πρόσθεσε ο Χαγιάσι.

 

Αντίστοιχα και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε πως η κινεζική δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ήταν «άτοπη και ανησυχητική» και δεσμεύθηκε να διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο βαθμό που θα αποσαφηνισθούν οι λεπτομέρειες.

 

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε επιπλέον πληροφορίες» και «οι ηγέτες του Ειρηνικού έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προσδοκία τους για μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή περιφέρεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του νεοζηλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σχολιάζοντας την εκτόξευση ο Ανκίτ Πάντα, ερευνητής στο Ίδρημα Κάρνεκγι για την διεθνή ειρήνη, που είναι αμερικανικό θινκ τανκ τόνισε ότι: «Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και είναι πιθανόν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή».

 

Η δοκιμή αυτή «μαρτυρά πιθανόν τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους της Κίνας, ο οποίος εκδηλώνεται με νέες ανάγκες σε ό,τι αφορά τις δοκιμές», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο 2023, η Κίνα αναπτύσσει πολύ γρήγορα το απόθεμα των πυρηνικών όπλων της. Η έκθεση ανέφερε ότι ο γίγαντας αυτός της Ασίας μπορεί να διαθέτει μέχρι το 2030 περισσότερες από 1.000 λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή περίπου τις διπλάσιες απ’ ό,τι σήμερα.

 

Η Κίνα είχε καταγγείλει αυτά τα συμπεράσματα. Είχε επαναλάβει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιό της, μικρό σε σύγκριση με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμεύει αποκλειστικά για την «αυτοάμυνά» της.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα το 2023, οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.708 πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία 4.489, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που υπολόγιζε σε 410 τις πυρηνικές κεφαλές της Κίνας.

 

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι αν η δοκιμή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχόμενων ρωσοκινεζικών γυμνασίων που λαμβάνουν χώρα στην Θάλασσα του Οχότσκ. Αυτά αφορούν κυρίως ναυτικές δυνάμεις και σύμφωνα με το Interfax, την Τρίτη πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού και του

κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν στην Οχοτσκική Θάλασσα στο δυτικό Ειρηνικό στο πλαίσιο κοινών ναυτικών ασκήσεων,

 

«Στη διάρκεια του πλου, το απόσπασμα των πλοίων εκτέλεσε κοινούς ελιγμούς, αντιμετώπισε μη επανδρωμένα σκάφη υποθετικού εχθρού, πραγματοποίησε αναγνωρίσεις και επόπτευσε την κατάσταση της επιφάνειας με τη συμμετοχή ελικοπτέρων», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου.

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αρχίζει την κοινή ρωσοκινεζική ναυτική άσκηση «Beibu/Interaction – 2024» που περιλαμβάνει όπλα κατά αεροσκαφών και κατά υποβρυχίων.

 

Τα μεγάλα ρωσικά αντιτορπιλικά ανθυποβρυχιακού πολέμου «Ναύαρχος Παντελέγεφ» και «Ναύαρχος Τριμπούτς», καθώς και κορβέτες MPK-82 και MPK-107 είναι μεταξύ των πολεμικών πλοίων που συμμετέχουν στα γυμνάσια, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

 

Η Κίνα εκπροσωπείται από τα αντιτορπιλικά Xining και Wuxi, τη φρεγάτα Linyi και το πλοίο ανεφοδιασμού Taihu, πρόσθεσε το πρακτορείο.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ