Αυτό είναι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το νερό του Λουτρακίου

Πρόσφατα υπήρξαν Κυβερνητικές ανακοινώσεις μέσω Υπουργού-ών ότι στα πλαίσια της λειψυδρίας σχεδιάζεται  επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας.

 

Είναι βέβαιο ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί  την τελευταία πράξη του δράματος  για την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση-εκμετάλλευση των νερών στην χώρα μας, όπως έγινε και με την ηλεκτρική ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές  κλπ. από τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν είδε ουδεμία βελτιστοποίηση, ούτε ποιοτική, ούτε οικονομική.

 

Ο διαφαινόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός στην υπόθεση των νερών καταδεικνύει με σαφήνεια μία “συνταγματική εκτροπή”, όπως αναφέρουν νομικοί.

 

Το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) ξεκάθαρα έχει κρίνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό.

 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο σε συνεχή βάση βάζει φρένο στις διαφαινόμενες επιθυμίες της κυβέρνησης να μετατρέψει το νερό σε αντικείμενο εμπορίου. 

 

Το ΣτΕ μεταξύ άλλων επικαλείται εκτός από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι “Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης” αλλά και τις διατάξεις που ορίζουν πως η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας. 

 

Επίσης όσον αφορά την ΡΑΑΕΥ,  Οι Διοικητικοί Δικαστές επικαλούνται την νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας που ρητά ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει την μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή.

 

Η επί σειρά πολλών ετών και κυβερνήσεων, απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ,  η μη ένταξη των ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, καταδεικνύουν ότι υπάρχει σχέδιο απενεργοποίησης των ΔΕΥΑ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών.

 

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αφουγκράζεται  ούτε τις υπάρχουσες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυχημένες προσπάθειες διαχείρισης του νερού από  ιδιώτες που έχουν αποκλειστικό στόχο το κέρδος και είναι εις βάρος των πολιτών (Γαλλία-Παρίσι,  Αργεντινή κλπ.)

 

Τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών, η ελλιπής συντήρηση δικτύων, οι ανύπαρκτες επενδύσεις, οι μαζικές μολύνσεις και η διάδοση ασθενειών.

 

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;;;;

 

Γιατί καθυστερεί επί μήνες η κατάθεση του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου (προς διαβούλευση) για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση των παρόχων ύδατος;;;

 

Θεωρούμε δεδομένο ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα εγείρει από πλευράς μας νομικά ζητήματα, με τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε αφενός τον Δημόσιο χαρακτήρα του νερού αφετέρου τα νομοθετημένα (Ν.Δ. 262/1947  ΦΕΚ 69/Α’/18-4-1947)) αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης-εμπορίας-εκμετάλλευσης  του φημισμένου Φυσικού Μεταλλικού Νερού Λουτρακίου.

 

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού, πρώτιστα να ενημερωθούν σφαιρικά για το θέμα και να εκφράσουν την άποψη τους.

 

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο, τους  Αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, να βγούν δημόσια μπροστά, να ενημερώσουν δημότες και επισκέπτες, να συζητήσουν- αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με κοινές ενέργειες με τους Δήμους  στην Κορινθία-  Βοιωτία - Φωκίδα να προσπαθήσουν να διαφυλάξουν τον Δημόσιο χαρακτήρα του νερού (δημόσιο αγαθό) καθώς και τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους.

 

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς τους συνδημότες μας να αγωνιστούν απέναντι στην καταπάτηση των ιστορικών δικαιωμάτων του Δήμου μας.

 

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν όλες τις πτυχές του ζητήματος  συνδράμοντας στην απόκτηση ολοκληρωμένης-σφαιρικής γνώσης των πολιτών, όντας σίγουροι για την τελική υποστήριξη τους ενάντια στα προτεινόμενα  κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού. 

 

Φυσικά, μπροστάρηδες σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων με το Σωματείο τους, η Γενική Συνέλευση του οποίου εξέδωσε το από 13/9/2024 ψήφισμα με τις προτάσεις που περιλαμβάνει, ενάντια στις ενέργειες εμπορευματοποίησης του νερού ενώ είναι Δημόσιο-Κοινωνικό αγαθό.

 

                 Λουτράκι   24/9/2024

 

                                 Το Δ.Σ.  

Της ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων