Πώς «τσάκωσαν» τον επιχειρηματία με τα 199 αδήλωτα Airbnb στη Μύκονο: Βαρύ πρόστιμο 995.000 ευρώ

Ο επιχειρηματίας εκμεταλλευόταν βίλες στη Μύκονο τις οποίες και χρέωνε έως και 40.000 ευρώ την εβδομάδα

 

Μια πρωτοφανής υπόθεση φοροδιαφυγής εντοπίστηκε στηΜύκονο, όπου επιχειρηματίας διαχειρίζονταν 199 πολυτελείς βίλες και τις ενοικίαζε μέσω Airbnb, χωρίς να τις έχει δηλώσει στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.

 

Η δράση του επιχειρηματία προκάλεσε την προσοχή των αρχών, ειδικά από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως τα έσοδα από τις ενοικιάσεις έφταναν σε ανεξήγητα ποσά, ξεπερνώντας μάλιστα τα 10 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως

 

Πιο συγκεκριμένα οι βίλες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τιμές ακόμη και πάνω από 40.000 ευρώ την εβδομάδα και κατά τον έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, ο διαχειριστής είχε «ξεχάσει» να αναρτήσει για κάθε βίλα τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλοντας για την παράβαση αυτή πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε βίλα.

Μύκονο

 

Η ΑΑΔΕ  εντόπισε τη φορολογική παρατυπία, παγιδεύοντας τον επιχειρηματία μέσω ενοικίασης μιας από τις βίλες. Κατά τη διαδικασία πληρωμής, εμφανίστηκαν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί, ο ένας στο Βέλγιο και ο άλλος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Συνολικά του επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο που αγγίζει τα 995.000 ευρώ.

 

Ο επιχειρηματίας, έσπευσε να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Μάλιστα, στη προσφυγή του, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είναι διαχειριστής των επίμαχων ακινήτων, καθώς δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες για τις οποίες του επιβλήθηκε το προσβαλλόμενο πρόστιμο.

 

Η ΔΕΔ εξέτασε την προσφυγή του και πριν από λίγες ημέρες εξέδωσε την απόφαση της με την οποία απορρίπτει την προσφυγή του επιχειρηματία – διαχειριστή των πολυτελών κατοικιών και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ κρίνοντας ότι ορθά του επιβλήθηκε.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ