ΔΕΘ 2024: Τα σημεία-κλειδιά της ομιλίας Μητσοτάκη - Το οικονομικό πακέτο, η μάχη της καθημερινότητας και το μεταρρυθμιστικό «στοίχημα»

Επιδιώκεται μια φυγή προς τα εμπρός με την ομιλία του πρωθυπουργού να είναι εστιασμένη σε τρεις άξονες

 

Σε στοχευμένα μέτρα στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα ξεδιπλωθεί σε βάθος τριετίας θα αναφερθεί σήμερα το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Με στόχο να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης αλλά παράλληλα θα δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων στο πεδίο της καθημερινότητας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός έχουν διπλό στόχο: Πρώτον την ενίσχυση του εισοδήματος, της εργασίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Δεύτερον την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό. 

 

Λέξεις κλειδιά που αναμένεται να χρησιμοποιήσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είναι η  «αξιοπιστία, η «αποτελεσματικότητα» και η  «λογοδοσία», ενώ στο πεδίο της οικονομίας θα αναφερθεί στο τρίπτυχο «δημοσιονομική ισορροπία», «διατηρήσιμη ανάπτυξη» και «μόνιμα μέτρα στήριξης». Θα υπογραμμίσει δε πως «κάθε μέρα μετράει», ενώ θα εκπέμψει  μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. 

 

Οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν εύκολοι για το κυβερνών κόμμα  μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών αλλά και τα δύσκολα μέτωπα του καλοκαιριού (ακρίβεια, πυρκαγιές κ.α.). Επομένως τώρα επιδιώκεται μια φυγή προς τα εμπρός με την ομιλία του πρωθυπουργού να είναι εστιασμένη σε τρεις άξονες: μια σύντομη περιγραφή όσων έχουν γίνει (π.χ. στην οικονομία, στην άμυνα, στην καθημερινότητα), μία παρουσίαση των μέτρων που θα τρέξουν άμεσα και μία σκιαγράφηση του σχεδίου για την Ελλάδα του 2027.

 

Αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως δεν θα υπάρξει παροχολογία που θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Να σημειωθεί άλλωστε πως το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο 2024, προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για την περίοδο 2025-2028 σε επίπεδο ετήσιας αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. 

 

Τα μέτρα στήριξης 

 

Το πακέτο που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός  θα περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο (με έμφαση σε ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες), μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ένα ευρύ πακέτο για το στεγαστικό αλλά και αναδιαμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων. 

 

Τις τελευταίες μέρες κλείδωσαν και κάποια πρόσθετα μέτρα, τα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες-  θα είναι μία μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 (κατά μία ποσοστιαία μονάδα), η αύξηση του επιδόματος τέκνων, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η λήψη πρόσθετων μέτρων στο στεγαστικό (πιθανότητα με φορολογικά κίνητρα για το άνοιγμα των κλειστών σπιτιών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb). Επίσης πρόκειται να  υπάρξουν στοχευμένες ανακοινώσεις για δύο μεγάλες ομάδες : τους γιατρούς και τους ενστόλους 

 

Άλλωστε ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα είναι η αύξηση των μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα στόχος είναι στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.

 

Η κοινωνική ατζέντα 

 

Σε κρίσιμους τομείς που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών θα αναφερθεί απόψε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων αναμένεται να εστιάσει : στην παιδεία  (π.χ. 10.000 διορισμοί,  ανακαίνιση σχολικών κτιρίων , πιλοτική πρεμιέρα του ψηφιακού φροντιστηρίου,), στην υγεία  (π.χ. ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς στο ΕΣΥ ειδικά σε άγονες περιοχές), στις μεταφορές (το καλοκαίρι του 2025  θα κυκλοφορούν στην Αττική 950 νέα λεωφορεία) και σε θέματα  που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις κινήσεις για την  αντιμετώπιση της κλιματικής  κρίσης (και το φετινό καλοκαίρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη στα πύρινα μέτωπα)  αλλά και σε μία σειρά μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν. 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ