Επιβεβαιώθηκαν τελικά τα κρούσματα ευλογιάς μικρών μηρυκαστικών σε πέντε κοπάδια αιγοπροβάτων του Έβρου, ένα στα βόρεια του νομού και τέσσερα στα νότια.
Όπως μεταδίδει η ertnews.gr, τα κοπάδια θα οδηγηθούν άμεσα στη σφαγή, ενώ θα ισχύσουν μέτρα προστασίας και επιτήρησης.
Για το θέμα αυτό επισκέπτεται τον Έβρο σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε δηλώσεις του στη Δημόσια Τηλεόραση, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι ότι πρόκειται για αμιγή ζωονόσο που δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων, αλλά επειδή είναι ιός DNA κι όχι RNA, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, που αντέχει σε εξωτερικό χώρο έως και έξι μήνες, όλες οι ενέργειες θα εστιαστούν στον περιορισμό των κρουσμάτων αυστηρά εντός των συνόρων του νομού Έβρου.
Θετικά ήταν στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των μέτρων για την πανώλη στη Ροδόπη, καθώς περιορίστηκε η διασπορά του ιού και δε σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα. Αυτό τόνισε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος δήλωσε πως το πολύ σε 10 μέρες, θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων εγκλεισμού των ζώων αλλά και διακίνησής και μεταφοράς τους.
Συναγερμός στη Γαύδο από επιδημία γαστρεντερίτιδας
Σε δύο εβδομάδες έχουν νοσήσει πάνω από 500 άνθρωποι ● Φόβοι για την ποιότητα του νερού και για την επικοινωνία με τους… βόθρους.
Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν στη Γαύδο τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, καθώς μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πάνω από 500 άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ καθημερινά καταγράφονται 20 έως 30 νέα κρούσματα. Παραθεριστές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως η εξέλιξη των κρουσμάτων είναι ραγδαία, μοιάζοντας περισσότερο με τα συμπτώματα της δηλητηρίασης με ξαφνικούς και έντονους πόνους στο στομάχι, εμετούς κτλ.
Οι κύριες υποψίες, λόγω και του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, κατευθύνονται προς την ποιότητα του νερού στη Γαύδο. Αν και τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι και οι παραθεριστές σε μεγάλο βαθμό αποφεύγουν να πίνουν το νερό της βρύσης, εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να μειώνει το πρόβλημα αφού η πιθανή μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί στα νωπά λαχανικά, στα πιάτα και τα ποτήρια που πλένονται με το ίδιο νερό κτλ.
Σε δραματικούς τόνους ο γιατρός του περιφερειακού ιατρείου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει το δίκτυο ύδρευσης, καθώς όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ στο νησί δεν υπάρχει αποχέτευση, παρά μόνο βόθροι οι οποίοι το καλοκαίρι λόγω της ανόδου της στάθμης των υπόγειων υδάτων ενδέχεται να επικοινωνούν με το φυσικό νερό και τα λύματα να περνούν στο δίκτυο. «Δεν έχει τόσο να κάνει με τους κατασκηνωτές. Υπάρχει υποψία ότι οι βόθροι του νησιού επικοινωνούν με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να έχει πρόσβαση σε πηγές και πηγάδια. Εχουμε πολλή δουλειά, κάποιοι έρχονται μέσα στη νύχτα και τους κρατάμε στο ιατρείο» πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με την Υγειονομική Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ, ενώ άμεσα αναμένεται να σταλεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να ερευνήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.