«Η επιλογή οικοπεδοποίησης του Ελληνικού ανοίγει ξανά το θέμα της τιμής του», γράφαμε στις 14/2/2022, υπολογίζοντας ότι το Δημόσιο όφειλε να απαιτήσει τίμημα τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ για το «μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης», έναντι μόλις 600 εκατ. ευρώ τιμήματος που εισπράττει, και σε δόσεις.
Η επιλογή οικοπεδοποίησης του έργου από τη Lamda Development, εκτός του ότι συνιστά αλλαγή του επενδυτικού μοντέλου βάσει του οποίου είχε οριστεί το ισχνό τίμημα, επιβεβαιώνει και όσα υποστήριζε η «Εφ.Συν.» πριν από 2,5 χρόνια για τη χασούρα του Δημοσίου.
Η Lamda υπερηφάνως ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε 5 οικόπεδα μόλις πέντε στρεμμάτων έναντι 106 εκατ. ευρώ (5 από τα 2.000 στρέμματα!). «Το τίμημα είναι τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους», επαίρεται η εταιρεία.
Η ζημιά του Δημοσίου πόση είναι; Τη μετράει κανείς;
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη συγχώνευση Αttica Bank - Παγκρήτιας
Με μόνο τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. εγκρίθηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία THRIVEST HOLDING LTD» για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα από την Ολομέλεια.
Όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν επί της αρχής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο, καθώς δεν πήραν σοβαρές απαντήσεις για τα «κενά» της συμφωνίας.
Στα πυρά της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας αντέδρασε σχολιάζοντας την προηγούμενη τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θέλουν κούρεμα των καταθέσεων ας το πουν. Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης», είπε ο Μάκης Βορίδης.
«Τα υπονοούμενα του κ. Βορίδη περί εξυπηρέτησης θιγόμενων συμφερόντων από τον Στέφανο Κασσελάκη συνιστούν πολιτική αθλιότητα. Αν ο υπουργός Επικρατείας διαθέτει έστω και τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια, να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή ήταν η κόντρα και στη Βουλή για το παρελθόν και το μέλλον της Attica Bank. «Το 2016 είχε γίνει έλεγχος σε δάνεια σε 37 δανειολήπτες και μεταξύ των ευρημάτων είχαν καταγραφεί συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους. Χρηματοδότηση επιχειρηματιών για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος τράπεζας από κόμμα. Χαρακτηριστική η περίπτωση κατασκευαστικής, φιλικής προς το ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα του ειδικού αγορητή της Πλεύσης Ελευθερίας, εάν η έρευνα αγοράς που έκανε για επενδυτή και διενέργησε - κατ' εντολή του ΤΧΣ - η JP Morgan αφορούσε και την Παγκρήτρια Τράπεζα, είπε ότι «αυτή αφορούσε την Τράπεζα Αττικής γιατί εκεί είχε μετοχική συμμετοχή και όχι και στην Παγκρήτια».
«Οι φορολογούμενοι απαιτούν απαντήσεις και όχι εκβιαστικά διλήμματα από την κυβέρνηση για τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε:
- Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση έφερε τη σύμβαση συγχώνευσης Attica Bank - Τράπεζα Κρήτης δίνοντας μόλις 48 ώρες συζήτησης στη Βουλή.
- Με αυτή τη συμφωνία το δημόσιο που μέχρι στιγμής έχει δώσει για την Τράπεζα Αττικής 900 εκατομμύρια, θα έχει το 33% και οι ιδιώτες μέτοχοι με 268 εκατομμύρια θα έχουν το 51%.
- Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει απαντήσεις: Τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και πέντε χρόνια, ώστε να μη χρειαστεί να έρθει σήμερα να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στη Βουλή και γιατί δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων;
- Η πραγματικότητα: Απέτυχαν και γι' αυτό δίνουν από το κρατικό ταμείο επιπλέον 500 εκατομμύρια, ενώ το δημόσιο χάνει την πλειοψηφία της τράπεζας.
- Εφόσον υπήρχε τόσο μεγάλος συστημικός κίνδυνος, όπως ακούμε σήμερα για τις καταθέσεις της τράπεζας, ποια ήταν η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα, όλον αυτόν τον καιρό;
- Η αγορά μας σε πολλούς τομείς είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ χρειαζόμαστε πλουραλισμό και στην τραπεζική αγορά. Το μόνο πράγμα για το οποίο ανταγωνίζονται είναι ποια θα έχει τα περισσότερα υπερκέρδη.
- Τι θα κάνει η Ν.Δ. για τις καταχρηστικές πρακτικές των συστημικών τραπεζών που έχουν αφήσει όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ασφυκτιά, ενώ πληρώνει υπέρογκες προμήθειες και τη διαφορά επιτοκίων να είναι από τις μεγαλύτερες της ευρωζώνης;
- Το έλλειμμα ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά συνδέεται με τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών από το δανεισμό, καθώς πρόσβαση έχουν μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, δηλαδή το 5%.
- Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος, που πλέον «αυγατίζει» από τις τράπεζες στους servicers. Τα δάνεια αυξήθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2024 και πλέον φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Δε φτάνουν οι παραινέσεις του κ. Στουρνάρα στους servicers να αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς.
- Κέρδη - ρεκόρ για τις τράπεζες: 3,27 δισ. ευρώ το 2022, 4,3 δισ. ευρώ το 2023, ενώ ήδη φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024. Ούτε λέξη από την κυβέρνηση για φορολόγηση υπερκερδών και για τον αναβαλλόμενο φόρο.
- Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους των υψηλών μερισμάτων και των υψηλής αξίας γονικών παροχών, ενώ αύξησε αυτό το καλοκαίρι τους φόρους των μικρών και μικρομεσαίων οδηγώντας σε λουκέτα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. Ταυτόχρονα, επιδίδεται σε ένα πλιάτσικο της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.
Από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Παύλος Γερουλάνος, αφού κατήγγειλε την αφωνία των κυβερνητικών στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, εξήγησε τη στάση του κόμματος λέγοντας πως στέλνει το μήνυμα «να σοβαρευτείτε και να σεβαστείτε τον ελληνικό λαό».
Κάθετα αντίθετη με τη συμφωνία η Νέα Αριστερά, όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης: «Με μερίδιο αγοράς κάτω του 5% και κεφάλαια 10 δισ. δεν είναι δυνατόν να πειστεί κανείς ότι η νέα τράπεζα θα αποτελέσει τον περίφημο πέμπτο πυλώνα» σχολίασε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε αντιμέτωποι με την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ να διαχειριστούν ορθολογικά εδώ και πέντε χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Attica».