«Έσχατο μέτρο» οι τιμωρητικές διατάξεις Γεωργιάδη • Περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας βλέπει ο Μ. Θεμιστοκλέους, παρά τα κενά και τις τραγικές ελλείψεις.
Ανθηρή... κόντεψε να βγάλει ο υφυπουργός Υγείας στην κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπερασπιζόμενος τις τιμωρητικές διατάξεις που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, την ώρα που οι καταγγελίες για την κατάρρευση στα νοσοκομεία είναι καθημερινές και τα κενά σε κλινικές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μεγάλα, έσπευσε να δηλώσει «αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας έχουμε περισσότερους γιατρούς σε σύγκριση με ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Παράλληλα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι γενική εικόνα στη χώρα ότι οι γιατροί βγάζουν 10 και 11 εφημερίες το μήνα. Υπάρχουν περιοχές και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι πιο δύσκολες από τις υπόλοιπες».
Έσχατο μέτρο...
Ο υφυπουργός Υγείας κλήθηκε να πάρει θέση και για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα τιμωρητικά μέτρα του υπουργού Υγείας και το ποινολόγιο που θέτει σε εφαρμογή συνεχίζοντας του λεονταρισμούς απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς.
Η απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους ήταν πως η συνταγογράφηση και η καταγγελία της σύμβασης είναι ένα έσχατο μέτρο, ενώ η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι δεν θα χρειαστεί πουθενά να εφαρμοστεί αυτό. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ο οποίος, πάντως, εμφανίστηκε λάβρος κατά του Άδωνη Γεωργιάδη) και προανήγγειλε νέες επαφές με τους ιατρικούς συλλόγους.
Οι δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους, πάντως, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο υπουργός Υγείας έχει αναλάβει… εργολαβικά την επίθεση κατά γιατρών με τις συνεχείς απειλές και τη διάταξη, δείχνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να βοηθήσει ουσιαστικά το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Ούτε λέξη για προσλήψεις
Αυτό, εξάλλου, επιβεβαίωσε, εμμέσως και ο ίδιος ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επέμεινε στις γενικολογίες για κίνητρα προς γιατρούς προκειμένου να μετακινηθούν στην άγονη γραμμή για τους επόμενους μήνες.
Για προσλήψεις δεν είπε κουβέντα, ο υφυπουργός παρά μόνο θέλησε να φέρει το παράδειγμα της Σαντορίνης λέγοντας «έχουμε προκηρύξει θέση με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά και πάλι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς. Είναι ανοιχτή η προκήρυξη ακόμη και αυτή τη στιγμή αν κάποιος ακούει και θέλει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για παθολόγο, καρδιολόγο, νεφρολόγο και αναισθησιολόγο. Εκεί προσπαθούμε με τις δημοτικές αρχές να εξασφαλιστεί και κατοικία. Στα άλλα νησιά το έχουμε πετύχει αυτό».
Τέλος, περιόρισε το πρόβλημα με τα κενά στα οποία θα απαιτηθεί η βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς σε 7 – 8 περιοχές της χώρας.
«Υπάρχει ανταπόκριση σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό έχουν καλυφθεί και γι’ αυτό είμαστε και σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα[…] Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό[…] θα είναι περίπου 7 με 8 περιοχές που θα χρειαστούμε τη βοήθεια από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου» επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε « τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».