Την Τρίτη 18 Ιούνη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους έχουν μπροστά τους μια ακόμη κρίσιμη μάχη. Κατεβαίνουν ξανά στην Αθήνα για..
Την Τρίτη 18 Ιούνη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους έχουν μπροστά τους μια ακόμη κρίσιμη μάχη. Κατεβαίνουν ξανά στην Αθήνα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία, τις ζωές και τα χωριά τους που ερημώνουν. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αφού την ίδια ώρα συζητιούνται τα ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στις εργασίες και τον τόπο τους.
«Συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ και της χώρας μας. Δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις μεταξύ μας. Μας γνωρίζετε και προπαντός είμαστε περήφανοι που γνωρίσαμε εμείς εσάς», σημειώνει στο νέο του κάλεσμα το Σωματείο της Λάρυμνας, και προσθέτει:
«Ο αγώνας μας έκλεισε 4 χρόνια και 7 μήνες και εάν είμαστε ακόμη εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αυτό το χρωστάμε στην αμέριστη αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει όλο αυτό το διάστημα. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα.
Στις 12 Μάη μας απέλυσαν και στις 13 Μάη, μαζί με εσάς, καταφέραμε να ακυρώσουμε προσωρινά τις απολύσεις. Η ακύρωση των απολύσεων έδωσε χαμόγελο στις οικογένειές μας, αγωνιστική ανάταση στα χωριά μας, αισιοδοξία και περηφάνια σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.
Παράλληλα αποδείχθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος των ειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Υπήρξε άμεση καταστολή και κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εάν δεν ήμασταν εκεί και όλοι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα θα μιλούσαμε για άλλο ένα έγκλημα…».
«Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για “σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις”, οι μηχανισμοί των κρατικών υπηρεσιών, των υπουργείων και της ειδικής διαχείρισης προσπαθούν να μας θάψουν ζωντανούς.
Την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 10 π.μ. στην Ευελπίδων, για ακόμη μια φορά, με το κεφάλι ψηλά και με αυτοπεποίθηση, πάμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εργασία μας σε αυτή, το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε στα σπίτια μας και στα χωριά μας. Σας θέλουμε και ξέρουμε ότι θα είστε δίπλα μας μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, μέχρι την τελική δικαίωση».
Λεωφορεία για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση
Λεωφορεία για την κινητοποίηση της Τρίτης 18 Ιούνη θα αναχωρήσουν από:
Οικισμό Λάρυμνας (7 π.μ.), παραλία Λάρυμνας (7.05 π.μ.), Μαλεσίνα (7.10 π.μ.), Αη Γιάννη (7 π.μ.), Κόκκινο (7.05 π.μ.), Ακραίφνιο (7.20 π.μ.), Κάστρο (7.25 π.μ.), Αταλάντη (7 π.μ.), Τραγάνα (7.15 π.μ.), Λαμία (6 π.μ., από οδό Στουρνάρα – πάρκινγκ Τσαλτάκη).
Επίσης, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Εύβοια σε ώρες που θα οριστούν και θα ανακοινωθούν.
Καλούν η ΟΓΕ και σωματεία
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 18 Ιούνη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στο κάλεσμά της η ΟΓΕ αναφέρει ότι, «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η λαϊκή αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών κράτησαν εδώ και 4 χρόνια και 7 μήνες τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Δεν θα τους αφήσουμε να ερημώσουν τα χωριά της ΛΑΡΚΟ!», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί τις γυναίκες στην κινητοποίηση, με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία κατά των απολύσεων και του «λουκέτου» που βάζει η κυβέρνηση στην επιχείρηση.
«Στηρίζουμε τον αγώνα τους και διεκδικούμε μαζί τους: Να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ. Να μην ερημώσουν τα χωριά. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. Δεν ανεχόμαστε να ξεπουλούν τη ΛΑΡΚΟ, να ξεσπιτώνουν οικογένειες και να οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα», καταλήγει η ΟΓΕ.
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).
Στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών κατοικούν ποντίκια, σκορπιοί και κατσαρίδες, αλλά η Διοίκηση απαιτεί 200 ευρώ εγγύηση ανά δωμάτιο!
Ίχνη από ποντίκι, ένας νεκρός σκορπιός και κατσαρίδες, είναι όσα έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί από φοιτητή σε ένα μόνο δωμάτιο..
Ίχνη από ποντίκι, ένας νεκρός σκορπιός και κατσαρίδες, είναι όσα έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί από φοιτητή σε ένα μόνο δωμάτιο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών τους τελευταίους δύο μήνες, όπως κατήγγειλε και ο Σύλλογος Οικότροφων. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση του χώρου συνεχίζει να ζητά 200ευρα ως εγγύηση (!) από τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτια (!), λαμβάνοντάς τα μάλιστα προκαταβολικά, στην αρχή των σπουδών κάθε δικαιούχου.
«Εν έτει 2024 είναι απαράδεκτο να επικρατεί στις φοιτητικές εστίες τέτοια κατάσταση η οποία μάλιστα με τον καιρό επιδεινώνεται. Είναι προφανές ότι τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η υγεία των οικότροφων», σημειώνει ο Σύλλογος, στην καταγγελία του για τα γεγονότα, υπογραμμίζοντας:
«Ηδιοίκηση οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, να φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο τα μέτρα αυτά να αυξάνονται».
Στέκεται μάλιστα και στα συγκεκριμένα προβλήματα, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ούτε καν στο δωμάτιο του φοιτητή που τα ανέφερε και εξηγεί: «Κατόπιν εορτής και μετά από πίεση του ίδιου του φοιτητή η απάντηση (μία μέρα μετά) ήταν να του αλλάξουν δωμάτιο έτσι ώστε να κάνουν την απαραίτητη απεντόμωση».
Επιπλέον, καυτηριάζει: «Μετά και από αυτό το περιστατικό η διοίκηση είχε το θράσος να ζητήσει εκ νέου την εγγύηση των 200€ ενώ η κατάσταση στα δωμάτια είναι αυτή που περιγράφηκε προηγουμένως. Το χρηματικό αυτό ποσό δεν διατίθεται καν για τις παροχές που λαμβάνουν οι φοιτητές (όπως είναι φανερό!) αλλά αποδίδεται στον ΕΛΚΕ. Δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν για απεντομώσεις και καθαριότητα που είναι απαραίτητο να γίνονται σε όλα τα δωμάτια και τους χώρους της εστίας».
Ο Σύλλογος απαιτεί μεταξύ άλλων, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, να δοθούν πίσω σε όλους τους φοιτητές τα 200 ευρώ που πλήρωσαν ως εγγύηση και αυτό το απαράδεκτο χαράτσι να καταργηθεί, ανακαίνιση σε όλα τα δωμάτια με ουσιαστικές αλλαγές (παροχή θέρμανσης και ψύξης κ.α.), καθώς και νέα κτήρια με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές.