Μήνυμα ελήφθη λέει το Μαξίμου: Πότε θα γίνει ανασχηματισμός και πού αποδίδουν οι γαλάζιοι το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο πρωθυπουργός εξετάζει γενικότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

 

Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα προβεί σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι έχει ληφθεί υπόψη το μήνυμα που έστειλαν.

 

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκλείεται, ενώ μετάθεση παίρνει ο ανασχηματισμός καθώς ο πρωθυπουργός είπε πως τo υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με την σημερινή του σύνθεση την Παρασκευή.

 

Αυτό δε σημαίνει πως έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, απλά στόχος είναι να αξιολογηθούν με προσοχή όλα τα δεδομένα και να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ. Παρά το ό,τι  ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο,  αυτή τη φορά στο τραπέζι είναι ένας δομικός ανασχηματισμός που θα στείλει σήμα  επανεκκίνησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα γίνει άμεσα, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε όσο σέρνεται η σχετική  συζήτηση ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων. 

 

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες μηνύματα με …  αποδέκτες, σημειώνοντας «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό». Για να υπενθυμίσει πως  «έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

 

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη

 

«Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές, υπήρχε σημαντική εκλογική κούραση»

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης/AP IMAGES
 

«Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν από λίγο στο Bloomberg για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, με ορίζοντα τριετίας, μέχρι να λήξει η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Νέα Δημοκρατία «κέρδισε τις εκλογές με 28%. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές, υπήρχε σημαντική εκλογική κούραση».

 

Έπειτα πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πως υπήρχαν και «ζητήματα που προκάλεσαν δυσφορία, όπως το κόστος ζωής, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μας εξέλεξαν για να εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τώρα έχουμε τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027».

 

«Είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα»

 

«Σε άλλες χώρες βίωσαν σημαντικές απώλειες. Αυτό το αποφύγαμε και είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία», συμπλήρωσε.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά.  «Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».

 

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η υποψήφιά μας, είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι θα έχει σημαντική, αν όχι ομόφωνη, υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

 

«Ξανά, ο συνασπισμός θα πρέπει να είναι οι τρεις πολιτικές ομάδες που επικράτησαν στο κέντρο, στην κεντροδεξιά, και στην Κεντροαριστερά. Αν υπάρχουν κόμματα που θέλουν να υποστηρίξουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν. Αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ», είπε μετά.

 

«Χαρούμενος για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν συζητάμε επιχειρησιακές επιλογές αναφορικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία δημοσίως» και είπε: «Αυτό που έχω πει είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα. Είμαστε υποστηρικτές της Ουκρανίας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών, αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο».

 

«Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να λαμβάνουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε κάνει καλή χρήση των χρημάτων για μεταρρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, στην δημόσια Υγεία. Ήταν ένα πετυχημένο μέτρο», κατέληξε.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξετάζει γενικότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που θα αφορούν και κομβικά υπουργεία και δεν θα περιορίζονται σε επίπεδο υφυπουργών. Παράλληλα τα φώτα στρέφονται και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα. 

 

Ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.  Βέβαια πολλά θα κριθούν και από την συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, κάτι που θα κρίνει και το όνομα του Επιτρόπου.

 

Οι συσκέψεις  στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ…  ξεσκονίζονται τα στοιχεία που δείχνουν πως ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα, ανά επάγγελμα, ανά φύλο κ.α. Στόχος είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το που έχουν καταγραφεί οι κυριότερες « γαλάζιες» απώλειες. Για παράδειγμα από την ανάλυση των exit polls φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερο κόμμα στους νέους, ενώ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό  που πήρε στις ευρωεκλογές είχε στους ανέργους  και στους φοιτητές. Όσον αφορά στους ελεύθερους  επαγγελματίες το κυβερνών κόμμα είναι μεν πρώτο με ποσοστό 28.2 %,  ωστόσο να σημειωθεί πως πέρυσι στις εθνικές εκλογές το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 50 %.

 

Ποια θέματα «επηρέασαν» τους ψηφοφόρους

 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως η ακρίβεια έπαιξε ρόλο στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας  ανοίγει μια συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να μπουν σε εφαρμογή. Πάντως το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες «θα  αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

 

Παράλληλα εκτιμάται πως κάποιες κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν έγιναν δεκτές με θετικό μάτι από ένα κομμάτι των ψηφοφόρων. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει ριζική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα αιχμής.

 

Ο πρωθυπουργός- στη συνέντευξη του στον Alpha - απαντώντας για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία». Ωστόσο κατέστησε σαφές πως αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής  δεν θα υπάρξουν. Παράλληλα  αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως « ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας». 

 

Με το βλέμμα στραμμένο στο κέντρο

 

Μετά τις ευρωεκλογές έχουν αυξηθεί οι φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την ανάγκη προσέγγισης ενός παραδοσιακού ακροατηρίου. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσαν ένα ποσοστό κοντά στο 19 %  και σε κάποιους νομούς της Βόρειας Ελλάδος η  Ελληνική Λύση είναι  δεύτερο κόμμα.

 

Ωστόσο, τελικά φαίνεται πως επικρατεί η άποψη πως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα απομακρύνουν ένα κεντρώο κοινό, το οποίο άλλωστε συνέβαλε στις «γαλάζιες» νίκες το 2019 και το 2023. Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το ζήτημα δεν είναι «αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές».

 

Πάντως, παρά την απόφαση να συνεχιστεί το άνοιγμα στο κέντρο ταυτόχρονα θεωρείται πιθανό να σταλούν και μηνύματα προσέγγισης σε ένα δεξιόστροφο κοινό με αξιοποίηση στη κυβέρνηση βουλευτών που απευθύνονται κυρίως σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ