O Παναθηναϊκός εμφανίστηκε άνετος και ο πληγωμένος Ολυμπιακός τον τιμώρησε

Το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε, αλλά οι Πειραιώτες απέδειξαν ότι αντέχουν και χωρίς τον Φάλ, απέναντι στο "τριφύλλι" που μέχρι να μπει στην ουσία του ματς είχε χάσει το παρκέ από τα πόδια του. Η ποικιλία του Μπάρτζώκα και η προσπάθεια του Αταμάν να "απαντήσει" στο ΣΕΦ. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

 

Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός κέρδισε πολύ πιο εύκολα απ' ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι Πειραιώτες ήταν πανέτοιμοι και πήραν αυτοί το πλεονέκτημα έδρας, χωρίς να σημαίνει ντε και καλά πως κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Άλλωστε, έχετε καταλάβει ότι τα τελευταία χρόνια, οι έδρες σπάνε για πλάκα και δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια, που εμφανίζονταν απόρθητες.

 

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξεπεράσει την μετάβαση! Από την ευτυχία της Ευρωλίγκας, στον σκληρό κόσμο της Basket League. Και απέναντί του είχε έναν διπλά πληγωμένο αντίπαλο που μπήκε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος και φουλ προσηλωμένος. Η μια πληγή που κουβαλούσε ο Ολυμπιακός ήταν από το Βερολίνο. Γιατί οκ, τρίτος βγήκε, αλλά -κακά τα ψέματα- η κατάκτηση της κούπας από τον "αιώνιο" αντίπαλό του, ήταν "χτύπημα".

 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR εμφανίστηκε άνετος και ο πληγωμένος Ολυμπιακός τον τιμώρησε
 

Η δεύτερη πληγή είχε να κάνει με τον Φαλ. Ουδείς όμως κατάλαβε ότι ο Γάλλος έλειπε. Γιατί ο Μπαρτζώκας ήταν έτοιμος να καλύψει το κενό του θηρίου του. Πολύ πιο έτοιμοι οι "ερυθρόλευκοι" αναγκάζουν τώρα σε λιγότερο από 48 ώρες τον "αιώνιο" αντίπαλό τους να μεταβεί στο φαληρικό στάδιο και να πάρει πίσω το... αίμα του και το αβαντάζ έδρας.

 

Ανέτοιμος και πανέτοιμος...

 

Οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να μπουν φουλ συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και αυτό φάνηκε, τόσο από τις ψύχραιμες και σωστές επιλογές τους στο μπροστά μισό του γηπέδου, όσο και με την επιτυχία που είχαν σε απόλυτο βαθμό στο πρώτο μέρος, να μην φανεί το κενό του Φαλ στο πίσω μισό. Μέχρι να μπει ο Σλούκας, ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταφέρει να βγάλει μια επίθεση της προκοπής. Οι "πράσινοι" σκόραραν είτε με σουτ από μακριά, είτε από δεύτερες μπάλες. Ο Σλούκας, έφτιαξε λίγο το παιχνίδι και φυσικά έκανε και ένα 3/3 τρίποντα γυρνώντας την κατάσταση υπέρ των συμπαικτών του.

 

Ακόμη και αυτό όμως κάποια στιγμή σταμάτησε. Γιατί πολύ απλά, κανείς άλλος "πράσινος" δεν ήταν στην φιλοσοφία του πρώτου τελικού και όσα και να δοκίμαζε ο Αταμάν δεν έβγαιναν. Αντιθέτως, ο Γουίλιαμς-Γκος με τον Λαρεντζάκη ήταν πολύ πιο συμβατοί από ένα σημείο και μετά, σε σχέση με τους Γουόκαπ-Κάναν. Ο τελευταίος είχε άλλο ένα κακό ξεκίνημα αγώνα, όμως όσοι ήρθαν από τον πάγκο, ήταν εξαιρετικοί. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν νωχελική στο να περιορίσει τον Μακ Κίσικ, ενώ οι δυο Σέρβοι είχαν πάρει άριστα κάτω και από τα δυο καλάθια!

 

Καθάρισε η άμυνα!

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ένταση. Με φουλ σκοράρισμα κοντά στο καλάθι, ο Ολυμπιακός πήρε αυτοπεποίθηση και ανάγκασε τον αντίπαλό του να μείνει μακριά από το παιχνίδι του. Η άμυνα των γηπεδούχων ήταν όλη λάθος. Καμία ένταση. Οι περισσότεροι χαλαροί και άνετοι.

 

Και ο Ολυμπιακός την ίδια ώρα, με πίεση και παλμό. Όπως σας έγραψα και στην αρχή του άρθρου, το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο για τους "ερυθρόλευκους". Η συνοχή και η ομαδικότητα του Ολυμπιακού φάνηκε όταν οι παίκτες του πάσαραν άνετα την μπάλα και έβρισκαν τις περισσότερες φορές το εύκολο καλάθι. Ο Γουόκαπ τιμώρησε την άνεση με την οποία αντιμετωπίστηκε, ενώ και ο Μακ Κίσικ σε θέμα παλμού ήταν μια σκάλα πάνω από συμπαίκτες και τρεις πάνω από αντιπάλους.

 

Ο Λεσόρ το πάλεψε, αλλά ο Μιλουτίνοβ ήταν έτοιμος, ενώ ο Ναν στο τέλος πήρε όλες τις μπάλες πάνω του. Συμπαγείς οι φιλοξενούμενοι, θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο και στην έδρα τους. Ποτέ οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να πάρουν προβάδισμα και όταν έφτασαν στους τρεις πόντους, στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός με ένα σερί, κατάφερε να ξεφύγει και πάλι.

 

Με αρκετούς παίκτες να 'χουν διψήφιο αριθμό πόντων και να παίρνουν ψυχολογία ο ένας από τον άλλο. Κακά τα ψέματα πάντως, η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που... καθάρισε. Οδήγησε χαμηλά τους "πράσινους" και απλά η κατάταση επιθετικά ξέφυγε και για τους δυο στο τελευταίο τρίλεπτο, που έφυγαν οι τακτικές και ο ένας προσπαθούσε να κρατήσει την διαφορά και ο άλλος να την μαζέψει.

 

Ντουμπλάρισμα ή επιστροφή!

 

Το 0- 1 του Ολυμπιακού, λέει και κάτι, λέει και τίποτα. Όπως έχει γίνει το μπάσκετ και η ποιότητα αυτών των ομάδων, ρίχνουν σε τεράστιο ποσοστό την έννοια έδρα. Όσο και να σκούζουν οι οπαδοί, όσα γραφικά και να κάνουν αυτοί που πάνε στα δυο γήπεδα και κορδόνονται κατά μήκος της πλαϊνής γραμμής και βρίζουν παίκτες και διαιτητές, το μπάσκετ έχει αλλάξει και κερδίζει αυτός που τα κάνει πιο σωστά.

 

Συνεπώς να περιμένουμε να δούμε, αν ο Ολυμπιακός διατηρήσει την εικόνα του και ντουμπλάρει τις επιτυχίες, οπότε θα βάλει και δύσκολα στον ΠΑΟ ή αν οι "πράσινοι" πάρουν πίσω το πλεονέκτημα και περιμένουν να έρθει η Δευτέρα για να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στο σπίτι τους.

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ