Ευρωεκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «πατριώτες του καναπέ». Η επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν

Βέλη στους… πατριώτες του καναπέ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνοντας την πίεση προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, έβαλε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση με προσωπικές επιθέσεις και fake news.

 

Από την Πειραιώς βάζουν τον πήχη στο 33% -τόσο είχε πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές το 2019- και μιλούν για την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όταν μιλώ για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, δεν εννοώ τη στασιμότητα. Αλλά τις συνθήκες που επιτρέπουν τη συνέχεια σε μία πορεία σύγκλισης της χώρας προς τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Και, ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να δυναμώσει η εθνική φωνή στις Βρυξέλλες». Το ερώτημα που μπαίνει στους ψηφοφόρους είναι ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα περισσότερους πόρους για τους αγρότες, το νέο ταμείο που θα χρηματοδοτεί την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης κ.α.

 

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά προς τους λαϊκιστές που, όπως είπε, επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Μίλησε δε για τους «πατριώτες του καναπέ», που συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και για αυτούς «που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης».

 

Και γιατί επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα - Πυρά και προς τον Στέφανο Κασσελάκη

 

 

 

Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα, που στις τελευταίες εκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλότερα ποσοστά. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία σε νόμους της Μακεδονίας, σήμερα θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει επίσκεψη αύριο στα Σέρβια, στην Κοζάνη, στην Φλώρινα και στην Καστοριά.

 

Τα πυρά στρέφονται προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο σε πολλές παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός έχει φωτογραφίσει χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά. Χθες σημείωσε πως η πολιτική δεν είναι telemarketing και επεσήμανε «ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί. Δεν σκόπευα να αναφερθώ σε κάποιον πολιτικό αρχηγό. Αλλά, αφού τον επικαλείστε, να θυμίσω μόνο ότι ο συγκεκριμένος έταξε συντάξεις 4.000 ευρώ. Είναι να απορεί κανείς όχι με αυτά που λέει. Αλλά πώς και δεν γελάει και ο ίδιος με όσα λέει, καθώς συναγωνίζεται με τον κ. Κασσελάκη στη συγκομιδή των καρπών ενός ανύπαρκτου λεφτόδεντρου»

 

Γιατί κατηγορούν οι «γαλάζιοι» τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, στον οποίο καταλογίζουν έλλειψη σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο εντείνεται και το pressing της Πειραιώς, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και πως... ξαναθυμήθηκε τα λεφτόδεντρα.

 

Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις. Προτάσεις που όπως λένε από την κυβέρνηση αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων. Και καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται και αν θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, σε περικοπές επιδομάτων και σε ανάλογα μέτρα.

 

Χθες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;». Συνέχισε λέγοντας «δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη».

 

Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα

 

Στον στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών στάθηκε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το Μαξίμου έμφαση δίνεται σε μια κοινωνική ατζέντα και ειδικότερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας (π.χ. ψηφιακό σχολείο) και της εργασίας (π.χ. στη νέα πλατφόρμα JOBmatch).

 

Παράλληλα, από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της οικονομίας και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη μέλη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην ένατη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

 

Από το Μαξίμου εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Και δίνουν ραντεβού στη Βουλή την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια (καθώς η Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ).

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

«Μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά βήματα, αυτές είναι οι προτάσεις μας για την ακρίβεια»

 

Οι προτάσεις της κυβέρνησης στην Κομισιόν

 

 

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζητεί παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών από το «καπέλο» που βάζουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις τιμές και με τις οποίες «αφαιρούν» τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα διαθέσιμα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

 

Παράλληλα προτείνει 4 μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ακρίβεια. «Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών αλλά και την αναξιοποίητη συλλογική δύναμη της Ενωσής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

 

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

 

Αξιότιμη Προέδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

 

Αγαπητή Ούρσουλα,

 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναδείξω την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους.

 

Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τόσο την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών μελών, όσο και την αναξιοποίητη συλλογική της ένωσής μας.

 

Γι’αυτό είναι κρίσιμο πολιτικά, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και η ακρίβεια είναι αναμφίβολα ένα από αυτά- αλλά και να παρεμβαίνει με τρόπο αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό ώστε να τα επιλύει.

 

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Μόνον έτσι οι πολίτες της Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου διαμένουν, θα μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος για μία Ευρώπη που διαπνέεται από τις αρχές της συλλογικότητας, της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινής επιδίωξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

 

Η συνεχιζόμενη οξεία πληθωριστική κρίση, που πλήττει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ανέδειξε σημαντικά και μακροχρόνια προβλήματα στη λειτουργία των αγορών βασικών καταναλωτικών προϊόντων που οδήγησαν στη δημιουργία σημαντικών προκλήσεων για τους καταναλωτές, και ιδίως για όσους διαθέτουν χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

 

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία είναι οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούν την ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση είναι οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί (Territorial Supply Constraints – TSCs) που επιβάλλουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μεταξύ των αγορών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στις αγορές, κυρίως, των μικρότερων από αυτά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η δημιουργία σημαντικών διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς παράγοντες ή το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των πολιτών των κρατών-μελών.

 

Πιστεύω ότι οι διαφορές αυτές πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά και τους εμποδίζουν να απολαύσουν τα οφέλη από την διαρκή εμβάθυνσή της στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνω την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC) όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, είναι κρίσιμη η αντιμετώπιση των προσπαθειών ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων για τη διάσπαση της Ενιαίας Αγοράς σε απομονωμένες αγορές με γεωγραφικά κριτήρια δια της εισαγωγής εμποδίων στον ανταγωνισμό, στις παράλληλες εισαγωγές και στη δυνατότητα των λιανοπωλητών να αξιοποιούν ευκαιρίες αρμπιτράζ (arbitrage) που μπορούν να εξομαλύνουν αποτελεσματικά τις διαφορές τιμών μεταξύ των καταναλωτικών αγορών των κρατών-μελών.

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs,
  • Την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις,
  • Την απαλοιφή των γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητοι, προκειμένου να μην εμποδίζεται το αρμπιτράζ μέσω παράλληλου εμπορίου ή την διερεύνηση των θετικών και αρνητικών στοιχείων της πολυγλωσσικής ψηφιακής σήμανσης των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
  • Την αποτροπή της πολιτικής ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων να διαθέτουν ίδια ή παραπλήσια καταναλωτικά προϊόντα κάτω από διαφορετικές μάρκες σε διαφορετικά κράτη-μέλη προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή διαφορικής τιμολόγησης σε συνάρτηση με τη δεσπόζουσα θέση ή το μερίδιο αγοράς που έχουν επιτύχει σε κάθε χώρα.

 

Δείτε την επιστολή