Η σημασία της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Κορίνθου αξιολογήθηκε από τους δημότες της Κορίνθου, ακριβώς όπως της αναλογούσε. Άλλωστε, ήταν ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, κάτι σαν ένας σύγχρονος “Γόρδιος Δεσμός”, για την Κόρινθο. Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τρεις και πλέον, δεκαετίες, το παραλιακό μέτωπο της Κορίνθου παρέμενε ασυνεχές και είχε εξελιχθεί στην “ανοικτή πληγή” της πόλης, σε τέτοιο σημείο, ώστε αρκετοί κάτοικοι να έχουν απογοητευθεί, θεωρώντας ότι το πρόβλημα δεν υπήρχε περίπτωση να λυθεί…
Ο χρόνος πλέον, πίεζε αφόρητα, δεδομένης και της εξαγγελίας του τεράστιου και ελπιδοφόρου έργου ενοποίησης των παραλιακών μετώπων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, που θα δημιουργήσει το συνεχές -θηριώδους έκτασης, για επαρχιακή περιοχή- ενιαίου παραλιακού μετώπου, μήκους άνω των 10 χλμ.! Την “Κορινθιακή Ριβιέρα”, στα πρότυπα κορυφαίων διεθνών τουριστικών προορισμών, όπως η Κυανή Ακτή της Γαλλίας. Η Κόρινθος έμοιαζε ότι θα ήταν ο προβληματικός εταίρος του έργου, αφού στη δική της πλευρά θα παρουσιαζόταν η ασυνέχεια: Το “καρκίνωμα” του έργου είχε όνομα και ήταν η ανοικτή πληγή της πόλης: “παραλία Κεραμιδάκι”. Η ενιαία παραλία Κορίνθου-Λουτρακίου θα έφθανε μέχρι τα “5Φ”, θα ήταν απροσπέλαστη για το επόμενο μισό χιλιόμετρο και θα συνεχιζόταν από τη παραλία “Καλάμια”… Η αίγλη και η λάμψη του μεγαλόπνοου σχεδίου ενοποίησης των παραλιακών μετώπων Κορίνθου-Λουτρακίου κινδύνευε να “θαμπώσει”. Και η ευθύνη θα βάραινε την πλευρά της Κορίνθου!
Το όραμα στροφής της Κορίνθου προς τη θάλασσα…
Ο Δήμαρχος Κορινθίων είχε εξαρχής της εκλογής του, το 2019, το όραμα «της “στροφής” της Κορίνθου προς τη θάλασσα». Το επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους. Τότε, λίγοι έδιναν την πρέπουσα σημασία. Ο ίδιος όμως, γνώριζε καλά ότι η παγκόσμια τάση στους σύγχρονους σχεδιασμούς πόλεων και στις αναδιαμορφώσεις υπαρχουσών υποδομών, στις παραλιακές πόλεις, ήταν “το υδάτινο μέτωπο να αντιμετωπίζεται ως συνέχεα του αστικού ιστού”. Κι αυτό ήταν αναπόσπαστο τμήμα του οράματός του για την “Κόρινθο του 21ου αιώνα”… Έτσι, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών και μεθοδικών προσπαθειών, επί της θητείας του, το καλοκαίρι του 2023, κατάφερε το ακατόρθωτο… Έπειτα από 30 και πλέον, χρόνια και μετά από πέντε διαδοχικούς Δημάρχους, οι οποίοι είχαν καταβάλλει, ο καθένας από την πλευρά του, τις δικές τους άοκνες προσπάθειες, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, ήταν σε θέση να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας και να εξαγγείλει την υλοποίηση του έργου. Από όλο το επιτελείο της Δημοτικής Αρχής Κορινθίων μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και ικανοποίησης ξέφυγε αυθόρμητα… Η Κόρινθος δεν θα ήταν εκτεθειμένη έναντι του μεγαλόπνοου σχεδίου της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου Κορίνθου-Λουτρακίου!..
Το “κλειδί” της επιτυχίας
Ποια ήταν όμως, η στρατηγική που οδήγησε στην επιτυχία; Ποιο ήταν το “κλειδί”, που άνοιξε την πόρτα προς τη λύση; Το loutraki365 “τρύπωσε” στα “άδυτα” του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορινθίων και “αλίευσε” τα “μυστικά της επιτυχίας”, από τον άνθρωπο “εξ απορρήτων” του Δημάρχου Κορινθίων, τον οποίο ο Βασίλης Νανόπουλος θεωρεί και έχει ως “alter ego”, σε κάθε κίνησή του. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει, από πρώτο χέρι, κάθε μύχια σκέψη του Δημάρχου, συζητά μαζί του και βρίσκεται στο πλευρό του σε κάθε δύσκολη ή ευχάριστη στιγμή.
«Κατ’ αρχάς ο Βασίλης Νανόπουλος είναι εκ φύσεως άνθρωπος της συζήτησης, τη διαπραγμάτευσης, της συνεννόησης και των ήπιων τόνων. Έχοντας όλ’ αυτά ως δεδομένα, μπορεί ο καθένας να σκιαγραφήσει την πεμπτουσία του χαρακτήρα του και το γενικό τρόπο με τον οποίο αποφασίζει και πράττει. Ακριβώς έτσι λοιπόν, λειτούργησε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το Κεραμιδάκι, αφού από την πρώτη στιγμή είχε συνειδητά, αφήσει στην άκρη το “κουστούμι του Δημάρχου” και είχε επιλέξει την ενδυμασία του “μάνατζερ”. Πρόκειται για εντελώς διαφορετική και καινοτόμο φιλοσοφία άσκησης διοίκησης για το δημόσιο τομέα, η οποία έχει ως βάση την πειθώ αντί της επιβολής. Και τούτο ισχύει, διότι παραδοσιακά, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι Δήμαρχοι στην Ελλάδα επιλέγουν να χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους παρέχει ο νόμος, με τη δυνατότητα επιβολή της απόφασης του κράτους, που είναι και η εύκολη λύση. Αλλά ταυτόχρονα, πρόκειται για χρονοβόρα λύση, διότι η Ελλάδα, ως Δημοκρατία του δυτικού κόσμου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες -και πολύ καλά κάνει- να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα αντίδρασης (μέσω ενστάσεων, προσφυγών κλπ.), με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις. Η δυνατότητα επιβολής της κρατικής απόφασης δεν είναι πανάκεια! Σε αυτό το σημείο λοιπόν, ο Βασίλης Νανόπουλος επέλεξε, ως μάνατζερ, το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, τη διαπραγμάτευση, τη σύγκλιση και την πειθώ. Με όλ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, ως εργαλεία, έπεισε τους ενδιαφερόμενους ότι το έργο θα ωφελήσει τόσο το σύνολο της κοινωνίας της Κορίνθου, όσο και τους ίδιους κι έτσι, πείσθηκαν να παραιτηθούν των ενστάσεων και των όποιων άλλων ενδίκων μέτρων είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν νόμιμα και ο Δήμος απελευθερώθηκε να προχωρήσει το έργο, άμεσα. Δεν ήταν εύκολη, η όλη διαδικασία. Αντιθέτως ήταν αρκετά επίπονη. Κράτησε πολύ χρόνο και απαιτήθηκαν αρκετές ώρες ιδιαιτέρων και επίπονων συζητήσεων με επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές. Μόλις λοιπόν, η Δημοτική Αρχή είχε στα χέρια της όσα είχε απαιτήσει η νομική υπηρεσία πως χρειάζονταν, για να είναι κατοχυρωμένος ο Δήμος, εξήγγειλε την υλοποίηση του έργου, το οποίο μάλιστα ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Έτσι, φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα οι Δημότες και οι επισκέπτες της Κορίνθου να απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή το ενιαίο παραλιακό μέτωπο»…