Κάθε δικαστήριο κρίνει την αίτηση που καταθέτει αυτός που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Έτσι και στην περίπτωση της υπόθεσης του Casino Λουτρακίου για τη μείωση των χρεών του (κούρεμα) για την υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα (που έχει γίνει γνωστή ως “το 106Β”) το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου έκρινε μια αίτηση: Αυτή που κατέθεσε η Κοινοπραξία στο Πρωτοδικείο Κορίνθου.
Του Γιάννη Κ. Ηλιάδη
Αναγράφεται άλλωστε στην απόφαση που εκδόθηκε (την υπ’ αριθμ. 20/2017) και συγκεκριμένα στη σελίδα 9, όπου γράφει «… Στην προκειμένη περίπτωση, η αιτούσα κοινοπραξία (…) εκθέτει με την υπό κρίση αίτησή της, ότι, λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης (…), η αιτούσα ζητεί να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης που έχει ήδη επιτευχθεί με τους πιστωτές της…».
Επίσης, στη σελίδα 20 (του 10ου φύλλου) της ίδιας απόφασης, αναγράφεται επίσης, στο σκεπτικό ότι «... Συμφωνήθηκε επίσης, με την εν λόγω συμφωνία, ότι η αιτούσα (σ.σ. κοινοπραξία) και η εγγυήτρια (σ.σ. CHL): α) Θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για τη μετατροπή της αιτούσας από κοινοπραξία σε κεφαλαιουχική εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.) και ότι θα ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία εντός εννέα (9) μηνών από την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης… β) (…), γ) (…)».
Ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της εν λόγω απόφασης, δηλαδή η 7η Νοεμβρίου 2017. Συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία μετατροπής της κοινοπραξίας σε κεφαλαιουχική εταιρεία είναι η 7η Νοεμβρίου 2017 + 9 μήνες = 7η Αυγούστου 2018. Άρα, η καταληκτική ημερομηνία μετατροπής της κοινοπραξίας σε κεφαλαιουχική εταιρεία είναι η 7η Αυγούστου 2018.
Παράλληλα, στην ίδια σελίδα της απόφασης, λίγο πιο κάτω, αναγράφεται επί λέξει ότι «… Μάλιστα η τήρηση των εν λόγω όρων (υπό α, β, γ) τέθηκε ως διαλυτική αίρεση για την υπογραφή της υπογραφείσας συμφωνίας εξυγίανσης…».
Συνοψίζουμε ως εδώ λοιπόν… Μέχρι τις 7 Αυγούστου 2018 πρέπει να έχει μετατραπεί η κοινοπραξία σε Ανώνυμη Εταιρεία. Αν δεν γίνει αυτό ως τις 7 Αυγούστου 2018, έχει συμφωνηθεί να μην ισχύει η συμφωνία εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Πάμε τώρα και στο τελευταίο κομμάτι του παζλ, για να ολοκληρωθεί η εικόνα… Στην τελευταία σελίδα της εν λόγω απόφασης (20/2017), στο διατακτικό της απόφασης, γράφει επί λέξει: «… ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση…». Ποια αίτηση; Αυτή που γράφουμε στην αρχή: «…η αιτούσα ζητεί να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης που έχει ήδη επιτευχθεί με τους πιστωτές της…».
Άρα, το δικαστήριο επικύρωσε τη συμφωνία της κοινοπραξίας με τους πιστωτές της (σ.σ. όπως μόνοι τους, ελευθέρως είχαν συμφωνήσει) για την εξυγίανση της κοινοπραξίας.
Καταλήγουμε λοιπόν, ότι η απόφαση γνωστή ως “106Β”, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την επικύρωση της συμφωνίας που είχαν κάνει μεταξύ τους η κοινοπραξία και οι πιστωτές της. Και η συμφωνία αυτή προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, τη μετατροπή της κοινοπραξίας σε Ανώνυμη Εταιρεία και μάλιστα, η μετατροπή αυτή, σε Ανώνυμη Εταιρεία, τέθηκε ως διαλυτική αίρεση για την υπογραφή της υπογραφείσας συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία επικυρώθηκε από το Δικαστήριο.
Συνεπώς, η μη μετατροπή της κοινοπραξίας σε Ανώνυμη Εταιρεία μέχρι τις 7 Αυγούστου 2018 αποτελεί διαλυτική αίρεση της υπογραφείσας και επικυρωθείσας από το Δικαστήριο, συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι στις 8 Αυγούστου η μείωση των χρεών (κούρεμα) δεν θα ισχύει αν δεν έχει γίνει η μετατροπή της κοινοπραξίας σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Μάλιστα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ακόμη και αν κανείς από τους πιστωτές δεν προσφύγει τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο οποτεδήποτε δικαστικά για την ακύρωση της απόφασης 20/2017, οποτεδήποτε και αν προσφύγει στο μέλλον η απόφαση ακυρώνεται και τα χρέη επιστρέφουν στο προηγούμενο ύψος τους.
Τώρα, για ποιο λόγο ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, επέμενε τόσο καιρό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσες πολλές φορές, ότι «η μη μετατροπή της κοινοπραξίας σε Ανώνυμη Εταιρεία δεν είναι διαλυτικός όρος», ουδείς μπορεί να το εξηγήσει, παρά μόνον ο ίδιος…
Ακούστε τον Δήμαρχο στο 3' 33'' του video να λέει επί λέξει "δεν είναι διαλυτικός όρος και επιμένω":