Εμβόλιο Covid-19: Οφέλη και διλήμματα για τον εμβολιασμό στα παιδιά – Τι έδειξαν οι μελέτες

Σε έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer / BionTech κατά του κορονοϊού στα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω προχώρησε ο Καναδάς, ο οποίος ξεκίνησε ήδη τη Δευτέρα (10/5) τους εμβολιασμούς. Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες εμφανίζουν υψηλή ασφάλεια για τη χορήγηση σε παιδιά και υπάρχουν οφέλη, οι επιστήμονες στην Ελλάδα εμφανίζονται προς το παρόν επιφυλακτικοί.

 

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Υγείας του Καναδά ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και ξεκίνησε ήδη τους εμβολιασμούς, αφού προηγουμένως είχε δώσει έγκριση για τις ηλικίες από 16 ετών και άνω.

 

Την ίδια στιγμή, η BioNTech / Pfizer έχει ήδη υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ για τις ηλικίες από 12 έως 15 -χρονών και παρόμοιο αίτημα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

 

Οι μελέτες της εταιρείας έδειξαν ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την ηλικιακή ομάδα των νεαρών εφήβων, ενώ παρόμοιες μελέτες διεξάγουν και οι άλλες εταιρείες που παράγουν εμβόλια, παρ’ όλα αυτά με δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε εφήβους – εθελοντές.

 

“Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών”, όταν και εφ’ όσον δοθεί σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ πριν από λίγες μέρες αναφερόμενος και πάλι στο ίδιο θέμα είχε προσθέσει πως “εφ’ όσον εγκριθεί, τάχιστα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας και για αυτό. Μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια για εμάς, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευκολία στην οικονομία, στον τουρισμό, στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αλλά επαναλαμβάνω, λελογισμένα και με προσοχή”, τόνισε.

 

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός παιδιών είναι απαραίτητος για την προστασία του πληθυσμού και την επίτευξη του τείχους ανοσίας, καθώς επίσης, και για την ασφαλή επιστροφή τους στο σχολείο.

 

Άλλοι πάλι υπογραμμίζουν ότι οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να σταθμίζονται για το κάθε παιδί ξεχωριστά, αντί της επιλογής του μαζικού εμβολιασμού παιδιών.

 

Τι έδειξαν οι μελέτες στα παιδιά 12-15 ετών

 

Η έγκριση του εμβολίου στα παιδιά από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Καναδά, βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 της Pfizer-BioNTech, με συμμετοχή 2.260 εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών.

 

Η μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, διαπίστωσε πως το εμβόλιο ήταν ασφαλές και 100% αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σε σύγκριση με τις ομάδες των ενηλίκων, στις οποίες η αποτελεσματικότητα καταγράφεται στο 95%, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

 

«Ενώ στα παιδιά πολύ σπάνια θα εμφανιστούν σοβαρά περιστατικά COVID-19, η πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου σε άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των παιδιών αυτών. Κάποια από αυτά τα άτομα, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Θα βοηθήσει επίσης την επιστροφή των παιδιών σε μια πιο φυσιολογική ζωή, καθώς αντιμετώπισαν τον τελευταίο χρόνο μεγάλες δυσκολίες», δήλωσε ο καναδός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας, Dr. Supriya Sharma.

 

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίζονται προς το παρόν επιφυλακτικοί και βλέπουν με σκεπτικισμό το εγχείρημα.

 

“Θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών”, ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια.

 

 

Εμβολιασμοί παιδιών: Τι λένε οι επιστήμονες

 

Για παιδιά που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, εξαιτίας των οποίων διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, ο εμβολιασμός έχει νόημα, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες. Ωστόσο, οι ίδιοι θέτουν σε αμφισβήτηση το επιχείρημα, να εμβολιάσουμε τα παιδιά με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού.

 

Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση The BMJ οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η άδεια χορήγησης έκτακτης ανάγκης για μαζικό εμβολιασμό παιδιών χρειάζεται προσοχή, καθώς τα οφέλη των εμβολίων είναι τεράστια για τους ενήλικες, αλλά σχετικά περιορισμένα για τα παιδιά.

 

«Δεν δίνουμε φάρμακα σε άτομα για να αποκομίσουμε οφέλη σε επίπεδο πληθυσμού. Πρέπει επιπροσθέτως να υπάρχει όφελος και σε ατομικό επίπεδο», σημειώνουν οι συγγραφείς.

 

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς του Υπουργείου Υγείας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου:

 

“Θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Θεοδωρίδου.

 

Σε  ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέχεια, για το εάν υπάρχει περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών να είναι υποχρεωτικός, ώστε να τους επιτραπεί η είσοδός τους στο σχολείο -όπως συμβαίνει με ορισμένα εμβόλια που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των νηπίων- η κα. Θεοδωρίδου, ήταν κατηγορηματική:

 

“Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία. Επομένως, να μην ανησυχούν οι γονείς. Είναι, νομίζω, ευχής έργο ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και άρα να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και φυσικά για το κοινωνικό σύνολο”, κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ