Η συνάντηση που έγινε σήμερα στην Στυμφαλία, με την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και συντοπίτη μας βουλευτή Νίκου Ταγαρά, ήταν μια αχτίδα ελπίδας που φώτισε το μαύρο τοπίο που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην πανέμορφη Λίμνη. Για πρώτη φορά, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, φαίνεται ότι το ζήτημα της προστασίας της Λίμνης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης του βιότοπου μπαίνει πάνω σε μία ράγα.
Καταρχάς, και επειδή η Δημοτική Αρχή απαξίωσε να ενημερώσει τους δημότες νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε εμείς για λογαριασμό της. Στην σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνει μία πρώτη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τον υφυπουργό, προκειμένου να μοιραστούν ρόλοι και ευθύνες σε καθέναν για το ζήτημα της Λίμνης Στυμφαλίας. Την σύσκεψη αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες, όσες χρειαστεί συνολικά να γίνουν, μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, μέσα από την ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την λίμνη που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα προκύψει και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του καλαμιώνα, ο οποίος αυτή την στιγμή επεκτείνεται με τρόπο που διαταράσσει την ισορροπία του περιβάλλοντος και το οικοσύστημα της Λίμνης.
Οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή για τον πρόσθετο λόγο πως ήμασταν οι πρώτοι και οι μόνοι -σε πολιτικό επίπεδο- που αναδείξαμε το θέμα, παρά την χριστουγεννιάτικη ραστώνη. Κάναμε αυτό που έπρεπε και πήραμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Γιατί θεωρούμε ότι μόνο αν η τοπική κοινωνία όλης της Σικυωνίας «υιοθετήσει» την Λίμνη, μόνο αν καταλάβει το μέγεθος και την σημασία της για την ανάδειξη και ανάπτυξη όλης της περιοχής, αν αναλάβει η ίδια την ευθύνη να την προστατεύσει, μόνο τότε έχει ελπίδες το εγχείρημα να επιτύχει.
Αλλά η ευθύνη της τοπικής κοινωνίας να «καταλάβει», δεν αναιρεί την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει την δική της ευθύνη. Επί δέκα και πλέον χρόνια ο Σπύρος Σταματόπουλος και η διοίκησή του δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να διατηρήσουν σε ισορροπία το οικοσύστημα στην Στυμφαλία. Παρά το γεγονός πως ο δήμος είναι μέλος και του Φορέα Διαχείρισης «Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας» η διαχείριση του καλαμιώνα που την «καταπίνει» αδυσώπητα παραπεμπόταν στις καλένδες. Ακόμα και σήμερα, ο κ. Δήμαρχος έκρυψε τις ευθύνες του πίσω από τον ΑΟΣΑΚ, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης. Γνωρίζει όμως καλά πως από τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/108073/2755 τού έλυσε τα χέρια και του έδωσε την δυνατότητα να απευθυνθεί τόσο στο Δασαρχείο όσο και στον Φορέα και να τους ζητήσει να προχωρήσουν στον καθαρισμό της Λίμνης.
Ο ίδιος ο Δήμος έχει και τα χρήματα και τις υποδομές, μετά την συνεργασία του με το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς που στήριξε το πρόγραμμα Life. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα ο δήμος απέκτησε και την εργαλειοθήκη και την τεχνογνωσία και τα μηχανήματα, τα οποία, όμως, κάθονται στις αποθήκες, αντί να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό της Λίμνης κάθε χρόνο. Και θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να μάθουμε από τον «δραστήριο», όπως παρουσιάζεται, κ. δήμαρχο να μας πει πόσο έχει αξιοποιήσει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία της συμμετοχής του δήμου μας στο Life; Πόσα ευρωπαϊκά προγράμματα υπέβαλλε μετά την λήξη του Life; Πόσα χρήματα έφερε από τις Βρυξέλες (που σε θέματα περιβάλλοντος επιδεικνύουν μεγάλη γαλαντομία); Τελικά, πόσο έδειξε να τον ενδιαφέρει να διατηρήσει λαμπερό το πολύτιμο αυτό πετράδι στο στέμμα της ορεινής Σικυωνίας;
Ο λαός μας λέει ότι «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Στην περίπτωση του δήμου μας, για το ζήτημα της λίμνης -και όχι μόνο-, ο δήμαρχος ξεπέρασε και την λαϊκή θυμοσοφία. Δεν μπορεί! Και δεν θέλει!
Γραφείο Τύπου
Δημοτικής Παράταξης
«συνΔΗΜΟΤΕΣ» Δήμου Σικυωνίων