Από την Ουάσιγκτον «περνούν» οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Στην Ουάσιγκτον μεταφέρονται οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

 

Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» που είχαν οι δύο άντρες στο Βερολίνο (την Παρασκευή 13 Απριλίου).

 

 

Από την πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ανδρών, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ελάχιστα έγιναν γνωστά. Εντούτοις, θεωρείτο βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και το ζήτημα του χρέους.

 

 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως η «αποστολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι εύκολη. Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή, το Βερολίνο τηρεί «σιγή ιχθύος» για τη στάση του απέναντι στο μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 

 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την ώρα που κορυφώνονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «κρατά κλειστά τα χαρτιά του» αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου.

 

 

Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine, ο Σολτς επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

 

 

Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει - ασκώντας έμμεσα κριτική - στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση.

 

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει εκ νέου έμφαση στην κατάθεση «αξιόπιστου» ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και δέχεται ότι θα πρέπει να βοηθηθούν χώρες με δύσκολη οικονομική κατάσταση.

 

 

Με άλλα λόγια, ενώ Αθήνα και Κομισιόν «τρέχουν» για να κλείσουν όλα έως την 21η Ιουνίου, το Βερολίνο θέτει ως καταληκτική διορία ​για συμφωνία σε όλα τα θέματα το Eurogroup της 12 Ιουλίου, πριν πάνε για διακοπές οι Ευρωπαίοι δανειστές.

.insider.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ