Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα πάτε τη Δευτέρα στη δουλειά - Πού επιτρέπεται η μετακίνηση

Την απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας ένα δραστικό μέτρο για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού...

 

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου. Ετσι, απαγορεύεται πλέον η άσκοπη μετακίνηση των πολιτών στην επικράτεια, οι οποίοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο με άδεια, την οποία και θα συμπληρώνουν και μόνο για συγκεκριμένους λόγους.

 

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει -Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Ειδικότερα, μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

 

• Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. 
• Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
• Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς μπορείτε να πάτε στη δουλειά σας

 

Για να μεταβείτε προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε βεβαίωση κίνησης. Η βεβαίωση παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

 

Ξεχωριστό έγγραφο για τις υπόλοιπες μετακινήσεις

 

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

 

 

 

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

 

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

 

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

 

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

 

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

 

1 Αποστολή SMS

 

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

 

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

 

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

 

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

 

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

 

2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

 

3 Χειρόγραφη βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Πρόστιμο σε όποιον παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οπως έγινε γνωστό, κατά την ενημέρωση των πέντε υπουργών, θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μάλιστα, υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου., η ΕΛ.ΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 6.00 και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή προστίμου 150 ευρώ.

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει «από αέρος επιτήρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα». Στα διόδια, όσοι επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς άδεια, θα υποχρεώνονται «σε αναστροφή και επιστροφή, πέραν των κυρώσεων». «Είναι η ώρα του πολίτη. Είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ