Ερώτηση για την υποβάθμιση και λήξη συμβάσεων εργαζομένων του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κορίνθου κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κορίνθου είναι δομή που εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, αποτελεί ένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης. Έχει τη δυνατότητα τόσο κλειστής νοσηλείας (40 κλίνες), όσο και ανοικτής νοσηλείας. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο με σύγχρονα μηχανήματα, το οποίο όμως αφήνεται από το κράτος προκλητικά να ρημάζει. Υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό αποκατάστασης (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσίατρο).
Το κέντρο αδυνατεί να κάνει κλειστή νοσηλεία, ενώ δέχεται μόνο περιορισμένα περιστατικά ανοιχτής νοσηλείας. Αυτή τη στιγμή βάσει του προσωπικού που υπάρχει, λειτουργεί μόνο η ανοιχτή νοσηλεία. Το Κέντρο εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα ασθενών οι οποίοι χρήζουν αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας (μυοσκελετικών παθήσεων, χρόνιων νευρολογικών παθήσεων κ.ά.), εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και Ειδικής Αγωγής, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο δημόσιο κέντρο στην ευρύτερη περιοχή το οποίο να έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή επιβεβαιώνεται έμπρακτα, καθώς λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης κάνει χρυσές δουλείες, ενώ οι ασθενείς και οι οικογένειές τους βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Επιπλέον, τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου του 2020 λήγουν οι συμβάσεις του ΟΑΕΔ - "Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν.1892/1990 (Α’ 101) και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα". Στο ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 6 εργαζόμενοι (3 Φυσικοθεραπευτές, 2 Νοσηλεύτριες, 1 Κοινωνική Λειτουργός), σε σύνολο 15 εργαζομένων στη δομή.
Η αποχώρηση τον εργαζομένων με τη λήξη του προγράμματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποστελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου και κατ’ επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, καθώς θα απολυθούν εργαζόμενοι και από το Νοσοκομείο που απασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη στιγμή που οι ανάγκες απαιτούν πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Με αυτά τα δεδομένα είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων για ανανέωση των συμβάσεών τους, αλλά και για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
• Για να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ και στο Νοσοκομείο Κορίνθου με συμβάσεις του ΟΑΕΔ και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του.
• Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της απαξίωσης και υποστελέχωσης της εν λόγω δομής μέσα από μόνιμες προσλήψεις επαρκούς αριθμού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε αυτή να λειτουργεί απρόσκοπτα».