Λέγεται πως την περίοδο της επταετίας, στους καλλιτεχνικούς κύκλους κυκλοφορούσε μεταξύ σοβαρού και αστείου μία ατάκα που είχε να κάνει με τις προσκλήσεις που έστελνε σωρηδόν το καθεστώς της Χούντας στους καλλιτέχνες για δεξιώσεις. Οι συνταγματάρχες ήθελαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να γίνουν πιο αρεστοί στον κόσμο, οπότε δεξιώσεις και λοιπές εκδηλώσεις με αγαπημένους ηθοποιούς την εποχή εκείνη, ήταν ένας τρόπος για να πετύχουν το σκοπό τους.
Έλεγαν, λοιπόν, οι ηθοποιοί σχετικά με τις προσκλήσεις αυτές, πως «όποιος γύριζε την πλάτη στις δεξιώσεις, λάμβανε πρόσκληση για δεξίωση στη Γυάρο, όπως ο Σταύρος Παράβας».
Άλλωστε, ο γνωστός ηθοποιός υπήρξε από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιτεχνών, που ο αγώνας του εναντίον της δικτατορίας τού κόστισε την προσωπική ελευθερία, αφού βρέθηκε εξόριστος στην Γυάρο.
Από την περίοδο εκείνη, υπάρχουν διάφορες ιστορίες. Άλλες ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, άλλες όχι, και άλλες αποδείχθηκαν -όπως αργότερα εξήγησαν οι πρωταγωνιστές αυτών – απλές παρεξηγήσεις. Κι εδώ υπάρχει μία χαρακτηριστική ιστορία με μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε κατά την περίοδο της Χούντας, όπου αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου πόζαραν με τους συνταγματάρχες.
Το παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη καλλιτεχνών στο γραφείο του Παπαδόπουλου
Το φως της δημοσιότητας είδε μία φωτογραφία, όπου μεγάλοι πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Παντελής Ζερβός, η Μάρω Κοντού κ.α. ποζάρουν στο πλευρό του Γεώργιου Παπαδόπουλου στο γραφείο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε πολύς λόγος για την επίμαχη φωτογραφία και τις σχέσεις που είχε το καθεστώς με συγκεκριμένους καλλιτέχνες.
Ο γιος του Λάμπρου Κωνσταντάρα, Δημήτρης είχε μιλήσει για την ιστορία αυτή και είχε εξηγήσει πως η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1968 ενώ επρόκειτο για μία αντιπροσωπεία ηθοποιών που είχε συναντήσει τον δικτάτορα για να του υποβάλει μία σειρά από αιτήματα.
Μάλιστα, είχε τονίσει πως ο πατέρας του ήταν Καραμανλικός αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη Χούντα. Αντίθετα, όπως εξήγησε, ο πατέρας του είχε βρεθεί εκεί αφελώς ενώ όταν δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες από την επίσκεψη, πήγε να πεθάνει από τη στεναχώρια του.
Ο Παντελής Ζερβός και η Χούντα
Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908, στην Περαχώρα Λουτρακίου. Τον τόπο που γεννήθηκε τον αγάπησε πολύ, δέθηκε μαζί του καθώς και με τους ανθρώπους του μέχρι και το τέλος της ζωής του.
Υπήρξε από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας μόνο συμπάθειες στο συνάφι του. Για τον Παντελή Ζερβό, όσοι τον γνώριζαν από κοντά, είχαν να λένε τα καλύτερα για τον καλοπροαίρετο, ευγενικό κι ακριβοδίκαιο χαρακτήρα του. Και ήταν αυτές οι καλοπροαίρετες προθέσεις του, που όπως λένε πολλοί, τον έκαναν να αποδεχτεί την πρόταση του καθεστώτος και να αναλάβει πρόεδρος στο σωματείο ηθοποιών (τότε μετονομάστηκε σε Εθνικοφρόνων Ελλήνων Ηθοποιών), το 1968.
Ο ηθοποιός, βέβαια, ήταν δεξιών πεποιθήσεων, φιλοβασιλικός και βαθύτατα θρησκευόμενος. Αλλά κι ένθερμος υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Καραμανλή.