«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έκανα πολλά από αυτά που ήθελα. Η πολιτεία μού έδειξε εμπιστοσύνη, όπως και οι εργαζόμενοι» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των καλοκαιρινών παραγωγών της πρώτης κρατικής σκηνής που θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Ο κ. Λιβαθινός ανέφερε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την υπουργό, η κ. Ζορμπά τον ενημέρωσε πως ο δημόσιος διαγωνισμός τον οποίο είχε προαναγγείλει ότι θα προκηρύξει το ΥΠΠΟΑ για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής τελικά δε θα πραγματοποιηθεί. Σε αυτό συνηγόρησε και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών εντός του Ιουλίου.
Μάλιστα, η υπουργός του πρότεινε να παραταθεί κι άλλο η θητεία του – πέραν δηλαδή της 30ής Αυγούστου – όμως αυτός αρνήθηκε, καθώς πιστεύει ότι «η νέα ηγεσία- όποια και αν είναι- πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να κάνει με το Εθνικό Θέατρο».
«Αν η Πολιτεία με αποδεσμεύσει από τα καθήκοντά μου, θα σταθώ δίπλα στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή και θα συνεχίσω να είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί έχω πολλά σχέδια και πολλές φιλοδοξίες να πραγματοποιήσω. Αν πάλι, η Πολιτεία με εμπιστευτεί θα είμαι πάλι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γιατί παρά το βαρύ τίμημα, νιώθω πως είναι ύψιστη τιμή να υπηρετείς το Εθνικό Θέατρο και να προσπαθείς να το κάνεις καλύτερο», ανέφερε ο κ. Λιβαθινός, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2019/2020 είναι έτοιμο, αφού δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει το Εθνικό απροετοίμαστο για την επόμενη χρονιά, ελπίζοντας πως αυτό δεν θα ακυρωθεί σε περίπτωση διορισμού άλλου καλλιτεχνικού διευθυντή. «Καλό θα ήταν να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο, να συνεχίζει ό,τι καλό παραλαμβάνει κι όχι να το γκρεμίζει. Αν και η ελληνική μας παράδοση θριαμβεύει στο γκρέμισμα» σημείωσε.
«Το Εθνικό δεν χρωστάει τίποτα σήμερα, είναι οικονομικά υγιέστατο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε εμένα, αλλά και στους εργαζόμενους και στους προηγούμενους διευθυντές» δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός, κάνοντας έναν ευρύ απολογισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Εθνικού Θεάτρου.
Με μία σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θέλει ο Στάθης Λιβαθινός ν’ αποχαιρετήσει – τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας τη σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη «Ικέτιδες» – σε συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) και ύστερα από πρόταση του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Σάββα Κυριακίδη.
Πενήντα τρία χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία του Ευριπίδη ανεβαίνει στις 5 και 6 Ιουλίου με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Κάτια Δανδουλάκη, Άκη Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, και Αγλαΐα Παππά.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στο αργολικό θέατρο χωρίς μία αριστοφανική κωμωδία, αλλά με τέσσερις τραγωδίες. Τις «Ικέτιδες» και την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, την οποία παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση, τρεις σκηνοθέτιδες – οι Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ και Γεωργία Μαυραγάνη -, στην πρώτη τους σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η κάθε μία σκηνοθέτης έχει αναλάβει από ένα έργο της τριλογίας δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη.
«Το γεγονός ότι πρέπει να συνυπάρξουν τρεις σκηνοθέτιδες και 41 ηθοποιοί σε μία παράσταση είναι κάτι πολύπλοκο που απαιτεί μεγάλη πίστη και αλληλεγγύη. Αυτό είναι και η καλλιτεχνική θέση του ίδιου του Εθνικού» σημείωσε η Ιώ Βουλγαράκη που θα σκηνοθετήσει τον «Αγαμέμνονα» τονίζοντας πως «αισθάνεται δέος απέναντι στο υλικό και ευτυχία που θα προσπαθήσουν να φωτίσουν έστω ένα νήμα του έργου». Η Λίλλυ Μελεμέ που θα σκηνοθετήσει «Χοηφόρους» και η Γεωργία Μαυραγάνη που θα σκηνοθετήσει τις «Ευμενίδες» σημείωσαν ότι «δεν θα δούμε μία ενιαία σκηνοθετική γραμμή, αλλά μία καλλιτεχνική συνομιλία με πρώτο πλάνο τη γραφή του ίδιου του ποιητή».
Η τριλογία θα ανέβει ολοκληρωμένη μόνο στο θέατρο της Επιδαύρου –στις 28 και 29 Ιουνίου- με πρωταγωνιστές – μεταξύ άλλων- τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Αργύρη Ξάφη, Δέσποινα Κούρτη, Εύη Σαουλίδου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαρία Κίτσου, Γιάννη Νιάρρο, Γιώργο Χρυσοστόμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη.