Βαρύ το πλήγμα. Σε ποια επαγγέλματα εκτινάχθηκε η μερική απασχόληση

Το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης της μερικής απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας είναι καθολικό και «φωτογραφίζει» την τελευταία δεκαετία, της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

 

Υπάρχουν όμως επαγγέλματα που δέχτηκαν πολύ πιο βαρύ το «πλήγμα» από τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

 

Τα επίσημα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι σε επαγγέλματα που συνδέονται περισσότερο με τις υπηρεσίες, η μερική απασχόληση γιγαντώθηκε. Αντίθετα, τα τεχνικά επαγγέλματα λειτούργησαν περισσότερο ως προστάτες της πλήρους απασχόλησης, κυρίως επειδή χρειάζονται απόλυτα εξειδικευμένους εργαζόμενους.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι με όρους μερικής απασχόλησης (62.963) είναι πωλητές. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στους κλάδους παροχής υπηρεσιών (54.194), οι ειδικευμένοι γεωργοί, δασοκόμοι, κτηνοτρόφοι (41.099), οι καθαριστές και οι βοηθοί (37.048) και οι εκπαιδευτικοί (33.616).

 

 

Αντίστοιχα το υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης και με διαφορά, καταγράφηκε το 2017 στους πλανόδιους πωλητές (55,4%). Ακολουθούν οι καθαριστές και οι βοηθοί (18,2%), οι ανειδίκευτοι εργάτες του πρωτογενούς τομέα (16,6%), οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι (12%) και οι βοηθοί παρασκευής φαγητών (11,2%).

 

 

Σε όλες όμως τις κατηγορίες των επαγγελμάτων όπου η μερική απασχόληση «έκανε θραύση», δεν διαπιστώθηκε μείωση του συνολικού ποσοστού ανεργίας. Άρα αναδεικνύεται η πρακτική αδυναμία που έχουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας να διατηρήσουν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

Για παράδειγμα, οι απασχολούμενοι στον τομέα της παροχής ατομικής φροντίδας κατέγραψαν αύξηση της ανεργίας από το 2011 έως το 2017 που έφτασε το 116,2%. Την ίδια στιγμή η μερική απασχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο αυξήθηκε περίπου 250%, πάντα κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο!

 

.dikaiologitika.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ