Καταργείται για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου ( 1608 του 50) με τον οποίο τα τελευταία χρόνια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν πολλοί κατηγορούμενοι ακόμα και σε ισόβια, ποινή η οποία καταργείται και δεν προβλέπεται πλέον.
Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι καταχρώνται δημόσιο χρήμα θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης ως 15 χρόνια, ενώ για τα αδικήματά τους θα υπάρχει ειδική παραγραφή 20ετίας.
Η νομοθετική μεταβολή που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στο πλαίσιο ευρύτατων αλλαγών για τον νέο Ποινικό Κώδικα, είχε επισημανθεί από χρόνια τόσο από την νομική κοινότητα όσο και από έγκριτους δικαστικούς και στοχεύει, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.
Με τις νέες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, τονίστηκε ότι η κατάργηση του ειδικού νόμου περί καταχραστών, δεν σηματοδοτεί στο εξής ευνοϊκή μεταχείριση για όσους καταχρώνται το δημόσιο χρήμα.
Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:
- Καταργείται εντελώς ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου (1608 του 50)
- Καταργείται η ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου.
- Οι καταχραστές του δημοσίου θα τιμωρούνται με ποινές ως 15 χρόνια κάθειρξη.
- Αν αποκαθιστούν πλήρως τη ζημιά που έχουν προκαλέσει μπορεί να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αθωώνονται.
- Ως καταχρηστής σε βάρος του δημοσίου ορίζεται εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) θα προκαλεί ζημιά στο δημόσιο.
-Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.
-Σε ό,τι αφορά τους καταχραστές του δημοσίου οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και αφορούν στο σύνολο των παραβατών της ποινικής νομοθεσίας ( πλημμελήματα και κυρίως κακουργήματα) περιλαμβάνει και τους καταχραστές.
Ειδικότερα σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:
- Και για τους καταχραστές του δημοσίου προβλέπεται η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, διαδικασία που θα ισχύει για όλα τα κακουργήματα.
Κατά την παρουσίαση των νέων διατάξεων, διευκρινίστηκε ότι:
-για τους καταχραστές του δημοσίου υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε βάρος του δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο του 1608 του 50 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.
kathimerini.gr