Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και αυτό γνωρίζουν όλοι. Λίγοι όμως, γνωρίζουν πως υπολογίζεται η ημερομηνία που θα εορτασθεί το Ορθόδοξο Πάσχα… Να λοιπόν, πως γίνεται ο υπολογισμός, που για την εφετινή χρονιά προέκυψε αρκετά νωρίς.
Το Πάσχα, ως λέξη προέρχεται από το Εβραϊκό Pasah, που σημαίνει “πέρασμα”, οπότε και εορτάζεται η απελευθέρωση από τους Αιγυπτίους με το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την ανοιξιάτικη πανσέληνο ούτως ώστε να μην συμπίπτει με την Εβραϊκή γιορτή.
Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα. Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Δεδομένου ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν στο παλαιό ημερολόγιο, θα πρέπει προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα εορτάζεται πάντα από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου.