Με τρεις συμμετοχές εταιρειών από το εσωτερικό και το εξωτερικό έκλεισε η Α' Φάση του διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ για τις εναέριες γραμμές μεταφοράς Υψηλής Τάσης, τμήματος του λεγόμενου «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική)· έργου προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με 32,77 εκατ. ευρώ) που θα συνδυαστεί με την Κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης στην Κόρινθο, οι προσφορές για το οποίο παρατάθηκαν για τις αρχές Ιανουαρίου 2019.
Η αποσφράγιση και αξιολόγηση των προσφορών για τη Γραμμή Μεταφοράς Υ.Τ., έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους με την προοπτική να αναδειχθεί ο ανάδοχος σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό από τον Διαχειριστή δεδομένου του εξειδικευμένου αντικειμένου του έργου, το οποίο, εκ των πραγμάτων, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Τα έργα για τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), για τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εν λόγω διαγωνισμοί (δηλαδή για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο και για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς - τμήμα Μεγαλόπολη-Κόρινθος), αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να περατωθεί εντός του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, άλλο ένα σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε προς την επιτάχυνση της επέκτασης των Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.) του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο καθώς επελέγησαν οι ανάδοχοι (Ελληνικά Καλώδια και Fulgor) για την κατασκευή των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου.
Πρόκειται για ένα ακόμη κομβικό τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γ.Μ. 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Συνιστά ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γενικότερα, καθώς το καλώδιο Ρίου-Αντιρρίου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα.
Αξίζει να τονιστεί ότι παράλληλα με τις νησιωτικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες-Κρήτη), ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί με εξίσου ταχείς ρυθμούς και τα μεγάλα έργα που αφορούν στην ενίσχυση της «ραχοκοκαλιάς» του ΕΣΜΗΕ δηλαδή τις Γραμμές Μ 400 kV που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τους μεγάλους Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας και τις διασυνδέσεις με τα Ηλεκτρικά Συστήματα των γειτονικών κρατών προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της χώρας.
Το Κέντρο Υπερηψηλής Τάσης Κορίνθου
Το έργο που αφορά την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) GIS 400kV / 150kV στην Κόρινθο έχει προϋπολογισμό ύψους 29 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 32,77 εκατ. ευρώ) ενώ η χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωσή του, από τη στιγμή ανάθεσης της σύμβασης, έχει οριστεί σε 26 μήνες.
Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή με το κλειδί στο χέρι («Τurn key project») του ΚΥΤ GIS 400kV / 150kV ΚΟΡΙΝΘΟΥ, που διαθέτει εξοπλισμό GIS(1) 400kV & 150kV εγκατεστημένο εντός κτιρίων, δύο αυτομετασχηματιστών 400/150/30kV, 280/280/60MVA με τα αντίστοιχα συγκροτήματα αυτεπαγωγών 30kV, 50MVAr εκάστη, υπαίθριας εγκατάστασης και αυτόματο ψηφιακό σύστημα προστασίας και ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι ο όρος «κατασκευή με το κλειδί στο χέρι» («Τurn key project») περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εκπόνηση όλων των υποστηρικτικών μελετών και των μελετών εφαρμογής, την προμήθεια όλων των υλικών, την εγκατάσταση του εξοπλισμού, την ολοκληρωμένη ανέγερση, την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών, την ενεργοποίηση (ηλέκτριση) και τέλος την θέση σε λειτουργία των ως άνω έργων από τον ανάδοχο.
Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» («ΕΠΑνΕΚ») στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.