«Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, δυστυχώς δεν είχαμε άλλη επιλογή» απαντά ο Λεσουέρ..
Στην θανάτωση δύο τζάγκουαρ που φιλοξενούνταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προχώρησαν πριν λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι του, καθώς τα αιλουροειδή είχαν δραπετεύσει από τον ελέγχομενο χώρο φύλαξη τους.
Όπως έγινε γνωστό τα τζάγκουαρ δραπέτευσαν εν ώρα λειτουργίας του Πάρκου κι ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό επισκέπτες. Ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας του ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη πριν δύο εβδομάδες και ότι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα για την εξουδετέρωση των άγριων ζώων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:
Σήμερα το μεσημέρι περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους.
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο.
Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty, δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας».
«Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, δυστυχώς δεν είχαμε άλλη επιλογή» απαντά ο Λεσουέρ..
Το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο δύο τζάγκουαρ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου περιέγραψε ένας εκ των ιδιοκτητών του ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ - «Ήταν δύσκολη στιγμή, το ένα από τα δύο το είχα μεγαλώσει με μπιμπερό» λέει με θλίψη.
"Δεν πήγαμε να αποκρύψουμε τίποτα, ούτε να θάψουμε το περιστατικό, αντιθέτως ανεβάσαμε την είδηση όταν έγινε δηλαδή πριν από 16 μέρες. Τώρα κάποιοι την αναπαράγουν όπως θέλουν στα social media" λέει αρχικά στο News 24/7 ένας εκ των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, αφού τους ζητήσαμε να περιγράψει το συμβάν που οδήγησε στο θάνατο δύο τζάγκουαρ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αφού ο ίδιος το έζησε από κοντά.
"Πιάναμε αντιλόπες για να τις στείλουμε στην Κύπρο, μια λοιπόν μας ξέφυγε, άρχισε να τρέχει και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο προστατευτικό τζάμι μέσα από το οποίο κινούνται τα τζάγκουαρ.
Καταφέραμε μεν να την πιάσουμε αλλά αρχικά δεν φάνηκε πως το τριπλό τζάμι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Από εκεί τα τζάγκουαρ κατάφεραν να αποδράσουν από το χώρο τους. Ο φύλακας που το διαπίστωσε ενημέρωσε μέσω της ενδοεπικοινωνίας και αμέσως ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας, για τα οποία κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι.
Οι επισκέπτες του πάρκου- 30 τον αριθμό εκείνη τη στιγμή- οδηγήθηκαν από το προσωπικό μας σε χώρο ασφαλείας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πανικός και να μην διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο, και εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τον κτηνίατρο που υπάρχει πάντα στο Πάρκο" περιγράφει στο News 24/7 ο κ.Ζαν Ζακ Λεσουέρ.
Γιατί όμως επιλέχθηκε η θανάτωση των ζώων και όχι η αναισθησία τους; "
Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι μας ασκούν κριτική. Σε περίπτωση αναισθησίας θα περνούσαν πέντε με έξι λεπτά τα οποία ήταν ριψοκίνδυνα, αφού το κακό δεν αργεί να γίνει.
Δεν υπήρχε τρόπος να τα οδηγήσουμε πάλι πίσω στο χώρο τους, και έτσι δεν είχαμε παρά μία επιλογή. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, καθώς χάσαμε δύο υπέροχα ζώα. Το ένα το είχα μεγαλώσει με μπιμπερό" μας απαντά και καταλήγει "ήταν δύσκολο, αλλά για εμάς προέχει η ασφάλεια".
eglimatikotita