Χρειάστηκαν δεκαοκτώ ολόκληρες μέρες προκειμένου Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος να συναντηθούν για να μιλήσουν για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία - όπως αποτελεί, επισήμως τουλάχιστον, ο λόγος της σημερινής συνάντησής τους. Μιας συνάντησης, ωστόσο, η οποία πραγματοποιείται (στις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης) στη σκιά αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων που θέλουν τη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων να βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, πάντως, απορρίπτεται από τον κ. Καμμένο, ο οποίος έσπευσε να διώξει τα σύννεφα πάνω από τη συγκυβέρνηση με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη. Επέμεινε έτσι στη θέση του ότι θα πάει «μέχρι τέλους» με τον κ. Τσίπρα, μολονότι αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο εταίρων στα εθνικά θέματα. Η έκβαση άλλωστε της συνάντησης του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ που θα συνεδριάσει δύο ώρες μετά το ραντεβού των δύο εταίρων και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι.
Το τελευταίο ερμηνεύεται σαφώς ως αναφορά στο Σκοπιανό, με τον υπουργό Άμυνας να εμμένει επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση για το ονοματολογικό που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», όπως φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι «όμηροι» των Τούρκων, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να παραδέχεται (Σκάι) πως υπάρχει λεκτική διαφοροποίηση ως προς την περιγραφή της πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή, το σιωπητήριο που έχει επιβάλλει στα στελέχη του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ισχύει κανονικά έως σήμερα, όταν και πρόκειται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Εκτός κι αν η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου καταστήσει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση δίχως αντικείμενο.
Η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ούτως ή άλλως δεν είναι ένα νέο στοιχείο που προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία και είναι γνωστό πως και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν την κυβερνητική συμβίωση ως λύση ανάγκης που θα πρέπει, πάντως, να πάει μέχρι τέλους, προκειμένου να μην επέλθει μια ώρα αρχύτερα η κατάρρευση της κυβέρνησης. Τα γεγονότα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά πυκνά, ενώ ανοιχτή παραμένει και η υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, για την οποία έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Καμμένου. Και παρά το γεγονός ότι «συναινετικό διαζύγιο» δεν υπάρχει στον ορίζοντα, Τσίπρας-Καμμένος καλούνται να βρουν άμεσα έναν τρόπο με βάση τον οποίο ο γάμος τους δεν θα διαλυθεί, όπως έχουν πράξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Με τη διαφορά ότι τώρα έχει αυξηθεί η καχυποψία αναμεταξύ τους και πως αρκεί ένα ατύχημα προκειμένου να επέλθει το μοιραίο.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στο Μαξίμου έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν το μάτι σε «σκόρπιους» βουλευτές, πυκνώνοντας τις παρασκηνιακές επαφές που έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο. Πρακτικός στόχος - όπως ανέφερε και χθες το reader.gr - είναι να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι βουλευτές που θα του επιτρέψουν να συμπληρώσει έστω τους 151 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στην περίπτωση που τσακίζει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Κάτι τέτοιο φαντάζει μεν δύσκολο, ιδιαίτερα μετά την «πόρτα» που έφαγε το Μαξίμου από την Κεντροαριστερά στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αθροίζουν στους βουλευτές αυτούς - που θα μπορούσαν να προέρχονται είτε από τους ανεξάρτητους είτε από την Ένωση Κεντρώων είτε ακόμη ένας και από το Ποτάμι - δύο ή τρεις από τους ΑΝΕΛ. Οι οποίοι φέρονται ήδη να έχουν συζητήσει και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
reader.gr