Classics Spring Break in Greece απο τo Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Stanford και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
To Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Stanford σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει στο Ναύπλιο το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Classics Spring Break in Greece, από τις 24 έως τις 30 Μαρτίου 2018, υπό τη διεύθυνση και επιστημονική επιμέλεια του διακεκριμένου καθηγητή θεατρικών και κλασικών σπουδών Rush Rehm.
Ακαδημαϊκή συντονίστρια στην Ελλάδα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Έλενα Παπαλεξίου. Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 12 φοιτητές και φοιτήτριες από τις Η.Π.Α. και ισάριθμοι / ισάριθμες φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η θεματική του Προγράμματος κινείται γύρω από τους τραγικούς μύθους που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και της Κορινθίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αρχαίο χορό. Στο παραπάνω πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν πρακτικά εργαστήρια, ερευνητικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και διαλέξεις.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τον ΔΟΠΠΑΤ, καθώς και σε χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διαβάστε μία αναλυτική συνέντευξη του Rush Rehm για το Πρόγραμμα εδώ: https://international.stanford.edu/info/news/new-stanford-course-explore...
Ποιος είναι ο Rush Rehm;
Διακεκριμένος καθηγητής (distinguished professor) των Τμημάτων Κλασικών Σπουδών και Θεατρικών Σπουδών και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Stanford, ο Rush Rehm έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα για την αρχαία ελληνική τραγωδία, καθώς και τα βιβλία Oresteia: A Theatre Version (Hawthorn Press, που έχει αποτελέσει τη βάση για τη σκηνική του σύνθεση Κλυταιμνήστρα: Αντίνομο Δίκαιο), Marriage to Death: The Conflation of Marriage and Funeral Rituals in Greek Tragedy (Princeton), The Play of Space: Spatial Transformation in Greek Tragedy (Princeton), Greek Tragedy and the Modern World (Duckworth), και την καινούργια έκδοση του με τίτλο Understanding Greek Tragic Theater (Routledge), η οποία κυκλοφόρησε το 2016.
Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater, ο Rush Rehm έχει σκηνοθετήσει πολλές παραγωγές του θιάσου, μεταξύ των οποίων Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (διασκευή Amy Freed), Δηιάνειρα (διασκευή από τις Τραχίνιες του Σοφοκλή), Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Χοηφόροι του Αισχύλου, Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα (μετάφραση Oliver Taplin), η οποία παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τον Μάρτιο του 2016, όταν παρουσίασε τη δική του προσέγγιση στην Ορέστεια του Αισχύλου, μέσω της σκηνικής σύνθεσης Κλυταιμνήστρα – Αντίνομο Δίκαιο [βλ. περισσότερα εδώ]. Τον Μάιο του 2017 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο 6ο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο «Θέατρο και Ετερότητα» που διοργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.