Φιάσκο ΑΠΕ: Τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν την γκάφα με τις συντάξεις

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για  τα fake news του ΑΠΕ Οι δανειστές όχι μόνον δεν είχαν πει το «ναι», αλλά άφησαν στον αέρα και τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ - Γιατί κινδυνεύει ακόμη και η κατάθεση του προϋπολογισμού 

 

 

 

 

Να επιτύχει μέσα σε 15 ή 30 ημέρες (έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο) την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων που εχθές διέψευδαν σε όλους τους τόνους οι Βρυξέλλες, βάζει πλέον στόχο η κυβέρνηση.

Ωστόσο τα "fake news” περί συμφωνίας των δανειστών στη μη περικοπή των συντάξεων, προσέφεραν τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς προκάλεσαν διεθνή αναστάτωση και «καραμπόλα» αντιδράσεων, που δεν ευνοούν την ευόδωση του στόχου για μη περικοπή των συντάξεων. Η άμεση διάψευση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν («μην ακούτε κανέναν, οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται») συνοδεύτηκε και από την ομολογία αρμόδιου ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης ότι «συμφωνία για μη περικοπή των συντάξεων δεν θα μπορούσε να είναι αληθινή» γιατί …δεν γίνεται διαπραγμάτευση στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή οι ενδοκυβερνητικές κόντρες χτύπησαν κόκκινο, με αφορμή τον γενικότερο χειρισμό του δημοσιεύματος του ΑΠΕ.

Η ζημιά όμως στην διαπραγμάτευση από την διεθνοποίηση του θέματος είναι πια δεδομένη, καθώς η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο είναι διαρκώς στο επίκεντρο αγορών και ξένων κυβερνήσεων. 

Και ενώ ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους πριν μια εβδομάδα στην ΔΕΘ τηρώντας τη γραμμή Τσακαλώτου και αποφεύγοντας ακραίες δηλώσεις για να μην "τρομάξει" τους ξένους και τις αγορές («και ο κολιός τον Αύγουστο» όπως εξήγησε ο ίδιος), χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρείχε κάλυψη στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (που μετέδωσε την «λάθος» είδηση σε λάθος timing) ότι οι ευρωπαίοι δανειστές αλλά και το ΔΝΤ ακόμα δέχθηκαν να μην κοπούν οι συντάξεις! Επιτέθηκε μάλιστα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέδωσαν και αυτά ανακοινώσεις, όχι μόνον για να διαψεύσουν ότι «ενημερώθηκαν από τους δανειστές» ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις (όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα), αλλά και για να αποκαλύψουν ότι στις συναντήσεις που είχαν τα ίδια με τους θεσμούς στην Αθήνα, οι ξένοι απεσταλμένοι τους διαβεβαίωσαν ότι κανένα σχέδιο για μη περικοπή των συντάξεων δεν έχουν λάβει από την κυβέρνηση.

 

Σαν επιστέγασμα στη βροχή διαψεύσεων που εισέπραξε το δημοσίευμα του ΑΠΕ, ήρθε το κοινό ανακοινωθέν των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, που εκδόθηκε μόλις ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, που αναφέρει όλα τα θέματα που συζητήθηκαν με την κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά δεν λέει ούτε μισή λέξη για μη περικοπή των συντάξεων. Αντιθέτως λέει ότι η Ελλάδα πρέπει «να συνεχίσει και να ολοκληρώσει» τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει!

Παρόλα αυτά όμως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «το οικονομικό επιτελείο έθεσε το θέμα» της μη περικοπής των συντάξεων.

Μετά από όλα αυτά τα αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό, τα οποία πυροδοτήθηκαν από το «λάθος» δημοσίευμα του κρατικού Πρακτορείου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η έκθεση που τον Νοέμβριο θα στείλουν οι θεσμοί στο Eurogroup, θα έχει θετική εισήγηση για μη περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019. Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup ως τις 5 Νοεμβρίου, γιατί αλλιώς η κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού (με ή χωρίς περικοπές συντάξεων) θα είναι στον αέρα.

Στον αέρα είναι όμως και το «πακέτο Τσίπρα» για τις παροχές καθώς κυβέρνηση και δανειστές δεν συμφώνησαν ούτε στην κοστολόγησή του καλά-καλά, ενώ ανοικτό μένει και θα εξεταστεί με εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων το θέμα του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοστούν. Όπως έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή «δεν ξέρουμε ποιες από τις εξαγγελίες αυτές θα εφαρμοστούν το 2019, το 2020 και το 2021. Και οι θεσμοί στην Έκθεση που θα βγάλουν τον Νοέμβριο μπορούν να σου πουν "κάνε κάποιο άλλο μέτρο" (…) Ή μπορεί να μας πουν "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πορεία σε κάποια σημεία σε άλλα όχι", όπως πχ σε κάποια ιδιωτικοποίηση να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία κλπ. Μετά θα πουν "αυτά είναι τα μέτρα για το 2019" και τι επίπτωση θα έχουν. Εμείς θα πούμε τότε ότι πιο θετική επίδραση στην Ανάπτυξη θα έχει πχ το β ή το γ. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν θα επιβάλλουν τι θα μπει στο πακέτο. Το σύνολο τους ενδιαφέρει».

Θολό παραμένει όμως το τοπίο και για τις μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ενώ στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μιλούσε για 1,2 νοικοκυριά που θα έχουν μέγιστο όφελος 50% το 2020, στο ΑΠΕ διέρρευσαν προχθές πίνακες με στοιχεία που, θεωρητικά τουλάχιστον, σχετίζονται με την παρουσίαση που έγινε στους θεσμούς και αυτά δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με την μείωση αυτή θα είναι τριπλάσια (3,488 εκατομμύρια συνολικά). Αντίστοιχα όμως «ανεβοκατεβαίνει» και το κόστος που θα έχει ο Προϋπολογισμός από ένα τέτοιο μέτρο, αν και δεν παραμένουν άγνωστα οι νέες αντικειμενικές που θα αυξηθούν το 2019 και το 2020, καθώς και αν θα συμπεριληφθούν στον Φόρο ακίνητης περιουσίας και τα αγροτεμάχια.

 

protothema.gr