Το Loutraki365 στα Καλάνησα για τα Εννιάμερα της Παναγίας (video)

Με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευπρέπεια, εορτάστηκε και φέτος στον Ιερό  Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Ζωοδόχου Πηγής στις Αλκυονίδες Νήσους (Καλάνησα), η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της). Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

 

Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας».

 

Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

 

Σύμφωνα με την τυπική διάταξη των ιερών ακολουθιών, κατά την εορτή της απόδοσης, της ημέρας δηλαδή που κλείνει ο κύκλος εορτασμού της Κοιμήσεως, τελείται η ίδια ακολουθία με αυτήν της 15ης Αυγούστου, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των μεγάλων δεσποτικών και θεομητορικών εορτών.

 

Αναγνώστης του loutraki365.gr, βρέθηκε στις 23 Αυγούστου στα Καλάνησα, στον Ιερό  Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Ζωοδόχου Πηγής και μας έστειλε το video για να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας: