Τρεις κινήσεις από την κυβέρνηση μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 

Εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και χθες συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας και συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

 

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση κινούνται σε τρία επίπεδα :

 

1. Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Χθες ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα πιθανότατα θα αναχωρήσει ένα C-130 για την μεταφορά πολιτών (φαίνεται πως σχετικό αίτημα έχει υπάρξει από περίπου 50 Κύπριους πολίτες αλλά και 25 άτομα από την ελληνική κοινότητα). Συνολικά υπολογίζεται πως στο Λίβανο διαμένουν 3500 Έλληνες πολίτες.

 

Υπενθυμίζεται πως χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο (και σε ετοιμότητα είναι μεταγωγικό αεροσκάφος C-130). Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.

 

2. Αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας (σχετική συζήτηση έγινε χθες στο ΚΥΣΕΑ). Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση». Σημειώνεται δε πως «οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».

3.Ετοιμότητα για νέες μεταναστευτικές ροές. Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ άλλων εξετάζονται τα περιθώρια για αύξηση της χωρικότητας στις δομές (αυτή τη στιγμή, η πληρότητα όλου του συστήματος, του συνόλου δηλαδή των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, βρίσκεται κοντά στο 50%). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη συνεργασία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

 

Στάση αναμονής για τις τιμές του πετρελαίου

 

Σε αναμονή παραμένουν στην Αθήνα για να δουν σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις αγορές και ειδικότερα τις τιμές του πετρελαίου. Χθες το βράδυ περιορίστηκε η άνοδος που σημείωναν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού προστέθηκαν στις ενδείξεις ότι η αγορά είναι σε αυτή την συγκυρία εφοδιασμένη για να απορροφήσει πιθανές διαταραχές από τη Μέση Ανατολή.

 

Πάντως η ανησυχία παραμένει καθώς η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και ειδικότερα το Ιράν περίπου το 4%. Το ενδιαφέρον στρέφεται μεταξύ άλλων στα κρίσιμα γεωπολιτικά «Στενά του Ορμούζ», από όπου περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα έβαζε σε κίνδυνο την ροή πετρελαίου με τάνκερ από τα Στενά, θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου, με τις τιμές να ανεβαίνουν.

 

Δεδομένο είναι πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα και μένει να φανεί ποιος μπορεί να είναι γενικότερα ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

 

Στον Έβρο σήμερα ο Μητσοτάκης

 

Τον Έβρο θα επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο». Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη πριν από τα τελευταία γεγονότα, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές που θα γίνουν στα όσα λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

‘Οσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Μάλιστα υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».

 

Να σημειωθεί εδώ πως στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναφερθεί και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για να υπάρξει ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ωστόσο τώρα είναι δεδομένο πως θα επεκταθεί η συζήτηση και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ