Δεν βλέπει αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Υφαντής, μιλώντας στο iefimerida.
Και αυτό γιατί η πολιτική της έντασης και των προκλήσεων είναι μια πάγια πολιτική της Τουρκίας, που έχει σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις και τους τουρκικούς φόβους και δεν όχι με τις εκλογές. Ακόμα χειρότερα, τώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του στηρίζονται στη Βουλή στις ψήφους των εθνικιστών του Μπαχτσελί, των «Γκρίζων Λύκων» δηλαδή, μπορεί να εξωθήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε πιο ακραίες θέσεις.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στο iefimerida, επισημαίνει ακόμα ότι αυτό που προέκυψε από τις τουρκικές εκλογές είναι η εικόνα μιας βαθιά διχασμένης χώρας, ανάμεσα στους κοσμικούς και τους παραδοσιακούς ισλαμογενείς, ενώ εκτιμά ότι ναι μεν τα προβλήματα της οικονομίας είναι μεγάλα, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο για τον Τούρκο πρόεδρο να ανατάξει την οικονομία. Η συνέντευξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Υφαντή:
- Πώς αποτιμάτε τη νίκη Ερντογάν και τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα;
Αν και είναι νωρίς, η αποτίμηση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Κατ' αρχάς επιβεβαιώνονται οι περισσότεροι που εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα νικήσει, μάλιστα τελικά κέρδισε λίγο πιο εύκολα απ' ό,τι έδειχναν οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων. Το δεύτερο είναι ότι παρόλο που δεν κέρδισε την πλειοψηφία το κόμμα του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στη Βουλή δηλαδή, έχει την πλειοψηφία μετά τη συμμαχία που συγκρότησε με το κόμμα της εθνικιστικής δράσης, δηλαδή αυτούς που ονομάζουμε στην Ελλάδα «Γκρίζους Λύκους». Έχουν σημαντική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό βεβαίως σημαίνει, και αυτό είναι το τρίτο στοιχείο που αφορά περισσότερο την Ελλάδα, ότι η πολιτική του προέδρου Ερντογάν ως ένα βαθμό θα είναι και όμηρος των προτιμήσεων και των επιδιώξεων του κόμματος εθνικιστικής δράσης. Δηλαδή τελικά ίσως θα ήταν καλύτερο να κερδίσει την αυτοδυναμία, την απόλυτη πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην εξαρτάται από τον μικρό σύμμαχο στη Βουλή.
- Πιστεύετε ότι θα αλλάξει η Τουρκία πολιτική όσον αφορά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο;
Νομίζω ότι για κάποιο διάστημα δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν ήταν συναρτημένη από τις εκλογές. Έχει αιτίες περισσότερο μόνιμες και αυτό είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ο φόβος που έχουν παραδοσιακά οι Τούρκοι, η ανασφάλειά τους για τις ελληνικές επιδιώξεις και βεβαίως αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και πάλι δεν έχει να κάνει με την πολιτική επιβίωσης του προέδρου Ερντογάν.
- Ποια είναι η ανάγνωση των αποτελεσμάτων όσον αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας;
Η Τουρκία είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα, και αυτό αποτυπώθηκε και σε αυτές τις εκλογές. Σχεδόν οι μισοί υποστηρίζουν, ακολουθούν τον πρόεδρο Ερντογάν οτιδήποτε και αν κάνει και οι άλλοι μισοί είναι απέναντί του. Αυτός ο διχασμός στην τουρκική κοινωνία πια κλείνει σχεδόν 10 χρόνια ζωής, εντείνεται αντί να μειώνεται. Βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πολιτική, κοινωνική ζωή της χώρας και έτσι έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, πλήττε θανάσιμα την ποιότητα της τουρκικής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι και αυτές οι εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα, ανάμεσα στους κοσμικούς φιλελεύθερους Τούρκους και στους περισσότερο συντηρητικούς ισλαμογενείς -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την έκφραση- ισλαμογενείς κοινότητες της Ανατολίας.
- Τα πράγματα στην τουρκική οικονομία δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Υπάρχει επιστροφή;
Δεν θα βιαζόμουν να μιλήσω για κατάρρευση, αλλά θα μίλαγα για σοβαρά δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν κινηθεί τάχιστα, μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα, γιατί η Τουρκία είναι μια μεγάλη οικονομία, έχει μια πολύ ισχυρή παραγωγή, έχει δηλαδή πολλά που καθιστούν το έργο ενός ορθολογικού ηγέτη ως προς την οικονομία περισσότερο εύκολο, δηλαδή μπορεί να προλάβει τα χειρότερα.
.iefimerida.gr